10. 4. 2017

Novinka pod lupou: Prison Break

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Prison Break
Žánr: Dobrodružný / Krimi / Drama / Thriller / Minisérie
Stanice: Fox
Premiéra: 4. 4. 2017
Vysílání: úterý v 21:00
Předskokan: The Mick
Konkurence: Fresh Off the Boat a The Real O'Neals (ABC), Bull (CBS), iZombie (The CW)
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Paul Scheuring
Herci: Wentworth Miller, Dominic Purcell, Rockmond Dunbar, Sarah Wayne Callies, Robert Knepper, Paul Adelstein, Mark Feuerstein, Amaury Nolasco, Inbar Lavi a další

Ve zkratce

Téměř po osmi letech se na televizní obrazovky vrací jeden z nejznámějších seriálů, který se stal populárním po celém světě. Hrdina tohoto dramatu, Michael Scofield, sice v původním seriálu zemřel, ale jeho smrt byla pouze podvod. Nyní se mu povedlo poslat zprávu své rodině a přátelům, kteří se ihned vydávají na cestu do Jemenu, kde je Michael v současnosti uvězněn. Nemají však před sebou pouze další útěk z vězení, jelikož tentokrát bude větší překážkou útěk ze samotné země, která je válečným územím.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Jako fanoušek původního PB jsem se na jeho návrat neskutečně těšila a měla jsem celkem velká očekávání. I když jsem počítala s tím, že půjde o rozjezdovou epizodu, jsem po jejím zhlédnutí lehce zklamaná. Nedávno jsem viděla i prvotní pilot, který byl v porovnání s premiérou páté série lepší.

Přes to všechno se dostavila nostalgie, kterou jsem pociťovala v průběhu celé epizody, kdykoliv se objevil někdo z původních postav. Uvedení Sucreho navíc nemělo chybu. Líbí se mi, že byla představena záhada, která v sobě skrývá spoustu otázek, na jejichž odpovědi si nejspíš chvíli počkáme. Čekala jsem ale, že nám zodpoví alespoň tu, kterou si všichni pokládáme od chvíle, kdy byla minisérie oznámena: Jak je možné, že Michael přežil?

Bohužel šlo spíše o rozjezdovou epizodu s pár akčnějšími scénami, které mě však do děje moc nevtáhly, jelikož jsem věděla, že to hrdinové (prozatím) přežijí, když jsou vedeny jako hlavní postavy i v úvodních titulcích. Také mi tam chyběl Michael, přestože bylo avizováno, že v prvním dílu si ho moc neužijeme. Jen jsem se utvrdila v tom, že je skutečně tahounem seriálu, jehož nepřítomnost byla znát.

Celkově se pro mě v rámci tohoto „pilotu“ jednalo o lehčí nadprůměr, ale nebojím se, že by to tak zůstalo. Sítě byly rozhozeny a v dalších epizodách se určitě dočkáme více akce a odpovědí na naše otázky. Nebyla to špatná epizoda, ale mohla být lepší.

PS: Tímto bych chtěla dát veřejně za pravdu všem, kteří mě přesvědčovali, že SWC hraje všechny své role stejně. Člověk by bez kontextu fakt nepoznal, jestli z ní mluví Sara, Katie nebo Lori :D Mně osobně to nevadí, ale uznávám, že to tak je.
  • nostalgie
  • záhada
  • málo Michaela
  • rozjezdová epizoda
70 %
Mé hodnocení
gabik.029

Přiznám se, že jsem se trošku bála toho, jak bude nová série vypadat. Trailer mi připomínal spíš třetí řadu, která mi přišla jako nejslabší z celého seriálu. První díl zatím moc nenaznačil, jak nakonec celá minisérie bude vypadat, ale rozhodně potěšil.

Bylo fajn vidět všechny známé postavy opět na scéně. Zvlášť někteří herci, kteří už jsou nyní úplně jinde a současní fanoušci je mají zafixované jako jiné postavy, se mohli vrátit do rolí, které byly důvodem, proč jsme si je tolik oblíbili. V podstatě když tak nad tím přemýšlím, první díl se nedá hodnotit podle obsahu, protože se tam nic moc nestalo, ale spíš je to jedna velká nostalgická vzpomínka, která má za cíl ukázat co nejvíce postav, i když jejich zapojení kolikrát nedává absolutně smysl.

Trošku mě zamrzelo, co se stalo s Lincolnem. Jako by tvůrci prostě ignorovali jeho celý vývoj v průběhu původního seriálu a udělali z něj losera, jakým byl před jeho zavřením do vězení. Myslím, že tohle mohlo být vymyšleno lépe, stejně jako ta tmavá černobílá fotka. Docela pochybuju, že by někdo kvůli takovému očividnému Photoshopu šel v noci po 8 nebo kolika letech vykopat tělo z hrobu.

Ale tak dobře, chápu, že jsme se museli nějak dostat do toho vězení a vidět Michaela naživu. Jsem zvědavá, co bude dál, každopádně více se mi líbil pilot první série, přece jen americké vězení mi přišlo zajímavější než tady nějaké na konci světa, kde vládne chaos, ulice jsou plné uprchlíků a násilí, celkově filmy a seriály z podobného prostředí nemám moc v lásce, jsou na mě moc „špinavé“, jestli chápete, jak to myslím. Americké vězení bylo takové elegantnější, uhlazenější, prostě pro mě větší zábava.

Budu koukat dál? Určitě, nenechám si ujít další velkou vězeňskou záhadu. Jsem zvědavá, jak se to všechno vysvětlí a jestli Sara kvůli Michaelovi opustí své šťastné manželství.
  • staré známé postavy
  • vlna nostalgie
  • spousta záhad a otázek
  • „špinavé“ prostředí
  • Lincoln na špatné straně zákona
70 %
Mé hodnocení
ragelly
<pTaková Gilmorova děvčata měla alespoň tolik slušnosti, aby se nejdříve ukázala v NPL a až poté v SLDH. Jenže Útěk z vězení se nám naprosto chaoticky nejdříve podíval S lupou do historie a až pak se stal Novinkou pod lupou. Příšerné, co?

Ale co fanoušky nejspíš potěší, je to vlastně stejné jako původní seriál. Tedy, porovnávám s pilotem, ale aspoň něco, ne? Ale zpět k věci. Naštěstí nijak nevadí, že jsem přeskočila téměř čtyři série, začátek je věnován jakémusi shrnutí toho, co ti, co viděli, vlastně viděli. Jenže už jenom tohle ukazuje jednu nevýhodu. Původní finále totiž bylo očividně dosti bezvýchodné, takže když přišlo pokračování, se kterým se tehdy nepočítalo, samozřejmě přišlo popření všeho, co se stalo. Není tohle dodatečné (a neplánované) popírání, se kterým se přišlo jen proto, aby se mohlo pokračovat, už trochu nudné klišé? I když… konec toto vcelku omlouvá.

Že já právě přeskočila rovnou na konec? Ale nevadí. Konec epizody totiž vypadal opravdu parádně a možná i díky němu se mi tento „pilot“ zdál kapánek (oficiální měřicí jednotka) lepší než ten původní. Samozřejmě, z tohoto pokračování snad až křičí nostalgie, ale je vidět, že seriál si je už jistý v kramflecích, což se cení, ne že ne.

I když se mi ale teď zdá seriál jistější, ve sledování pokračovat neplánuji. Opravdu jsem při sledování dávala pozor, ale pilot se mi vážně vypařil z hlavy dříve, než jsem chtěla. Minimálně jsem si tedy musela připomenout, proč jsem před dvaceti minutami napsala do názoru mezi klady konec, což asi není úplně dobré. Víte, čemu se ale divím? Že sledovanost není vyšší, když se sem podařilo zatáhnout to oblíbené téma, neboli válku… Ale to je jen tak mimo.
  • konec
  • původní postavy
  • klišé s oživením mrtvé postavy
  • neuvízne v hlavě
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Tak, a je to tu. Prison Break se po letech vrátil, a upřímně, doslova po všech stránkách. Nejen tedy, že (téměř) všichni herci se sešli na jednom místě a nevypadají, že by o moc zestárli, on i samotný seriál vypadá, jako by byl natočen před osmi lety a jen uložen do skladu.

Tvůrci si dali záležet, aby seriál zapadl do kontinuity ostatních řad, a tak překopírovali jak samotný look seriálu (jenž se dost nápadně podobá třetí řadě, jen místo Mexika jste kdesi na tak dnes populárním Blízkém Východě), tak i třeba úvodní intro, které vypadá víc devadesátkově než původní intro k první řadě.

Herecké výkony jsou jako obvykle v případě Prison Breaku… průměrné. Nemůžu si pomoct, ale původní seriál táhl spíš Wentworth Miller, Robert Knepper a Peter Stormare. Zbytek, včetně Dominica Purcella jsou průměrní až podprůměrní herci, kteří se jen náhodou svezli na popularitě originální myšlenky seriálu.

Hlavním problémem pilotu je to, že se v něm vůbec nic nestane. Jestli tohle měla být jedna devítina celé sezóny, dala se sestříhat do deseti minut svižného začátku. Jestli fanoušci čekali tolik let na čtyřicet minut nudy, na čtyřicet minut cestování, dívání se do prázdna, zjišťování, kdo je kdo a co vlastně chce, navíc ukončených velmi, velmi zvláštně, to ať se na mě Fox nezlobí, ale doufal jsem, že zůstane jen u jedné závěrečné dvojepky. Nepotřebuji mít ve stejném stylu natočenou celou novou řadu.

Nový Prison Break šel pojmout svěže, šel pojmout nově a přitom citlivě k předchozímu natočenému materiálu. Spoléhat se jen na známé tváře a hlad po pokračování, to není cesta, jak vytvořit úspěšný projekt. Unudit lze diváka mnoha způsoby.
  • pilot postrádá zajímavou zápletku
  • v podstatě se seriál spoléhá jen na známé tváře
  • čímž je vlastně zbytečný
  • zabitá šance vytvořit něco originálního, seriál vykrádá sám sebe
50 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Plánujete dát šanci pokračování Prison Breaku? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Salem

Salem

tak nevim někomu tam chybý ten zápletku, tak asi už teda ví proč je »SPOILER«.
před 7 roky
Koldik

Koldik

Ja sa na to urcite tesim a je mi jedno kto tu co napise...
před 6 roky
ragelly

ragelly

Tak mám pátou sérii za sebou a docela zklamání. Druhá polovina se mi tedy líbila o tisíc procent víc,...
před 3 roky
Další články k tématu