5. 4. 2017

S lupou do historie: Vikings

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Vikings 1×01: Rites of Passage?

Medailónek

Název: Vikings (Vikingové)
Žánr: Drama / Historický / Dobrodružný / Akční
Stanice: History Channel
Vysílání: 2013-?
Celkový počet sérií: 4 zatím, pátá bude vysílána v roce 2017
Premiéra: 3. března 2013

Kdo?

Tvůrci: Michael Hirst
Herci: Travis Fimmel, Alexander Ludwig, Alex Hogh Andersen, Jordan Patrick Smith, Marco Ilso, Moe Dunford, Katheryn Winnick, Gustaf Skarsgard

O čem to je?

Seriál plný konfliktů a krveprolití, který je ale především rodinnou ságou. Sleduje příběh Ragnara Lothbroka, zvědavého muže, který vždy hledá cestu k dobytí nových světů.

Mladý farmář a muž od rodiny, Ragnar, je frustrovaný nedobrodružnou politikou místního náčelníka Earla Haraldsona, posílajícího je každé léto na východ, do Ruska a Baltských zemí, jejichž obyvatelé jsou chudí materiálně i na počty. Ragnar se zároveň považuje za potomka Odina, boha válečníků zabitých v boji, ale také zvědavosti, což se samozřejmě projevuje na jeho přístupu k životu.

Seriál tak obecně ukáže Ragnarovy ambice objevit území za oceánem na západě a problémy, které to přinese. Milý Ragnar a jeho přítel Floki, úplný šašek, společně dokáží postavit novou generaci lodí – rychlejší, elegantnější, vyřezané nádherněji než cokoliv jiného na moři, a jejich dobrodružství tak může započít.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

Pajky

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Vikings jsou nějakým způsobem seriál, který se mi vyhýbal, a to i přesto, že jsem o něm slyšel jen pochvalná slova. Takže jsem se díky lupě konečně odhodlal podívat alespoň na pilotní epizodu a rozhodnout se, jestli mi stojí za zařazení do watchlistu.

A začíná se pěkně zostra a tak, jak se u Vikingů hodí. Tedy bitvou. Během pilotu se seznamuje hlavně s postavou Ragnara, který si rozhodně získá vaše sympatie. A celkově Vikingové jsou v seriálovém světa neokoukaní a i to je důvod, proč zabírají.

Je to perfektně stylizované, nádherná příroda a všudypřítomná špína, bahno a snaha představy zvyky a historii Vikingů. To samozřejmě nemusí sedět každému, ale vzhledem k tomu, jakou popularitu seriál získal, si troufnu tvrdit, že zaujmout umí. A to je prosím ze stanice History Channel, ne zrovna pravidelného dodavatele populárních seriálů.

Líbí se mi napětí mezi jednotlivými postavami, které slibuje zajímavou podívanou. Drobným mínusem může být pouze fakt, že tenhle seriál bude nemilosrdný k postavám, které si oblíbím. Tak už to bývá – vím, že se bude umírat a už pilot naznačil, že to nebude nic hezkého…

+ znělka
+ postava Ragnara
+ Vikingové jsou neokoukaní
+ napětí, které je ve vzduchu

- bude se umírat a nebude to hezký :)

Moje hodnocení pilotu: 80 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Já a Vikingové máme komplikovanou historii. Seriál jsem nikdy neviděla, dokonce jsem ho dlouhou dobu ani vidět nechtěla. Až muž mě donutil, abych si ho do budoucna přidala do watchlistu a maratonem na něj koukla, až ho někdy zruší. Po dlouhém váhání jsem nakonec přikývla, i když původní averze mi dokonce zabránila dokoukat trailer na první sérii, jak moc se mi nelíbil.

Ale máme tu SLDH a pilot je povinnost. Ve výsledku to nebyla taková hrůza, jak jsem si před těmi čtyřmi nebo kolika lety myslela. Ale ani mě to nechytlo tak, abych se teď začala na seriál těšit. Po prvních minutách sledování jsem chlapovi oznámila, že mi to přijde jako seriál, který si z mého řekněme i oblíbeného Spartaca bere to nejnudnější – bojové scény – a staví kolem nich celý seriál. Po akčnějším úvodu už se ale příběh docela zklidní a dočkáme se i nějaké ukázky tehdejších vikingských zvyků, což je fajn.

Bohužel musím říct, že příběhově mě seriál moc neoslovil. Je krásný po vizuální stránce, ať už jde o prostředí, kostýmy i celou mizanscénu. Ale samotný děj mě spíše nudil. Postavy mi přišly neutrální, nebyl tu nikdo, kdo by mi vyloženě padl do oka a zaujal mě. Tedy s výjimkou toho jasnovidce, ten měl takový vzhled, že ho v následujících dnech budu vídat v nočních můrách :-)

Budu koukat dál? Asi tomu šanci dám, uvidíme, třeba mě to s přibývajícími epizodami chytne. Nebylo to tak špatné, jak jsem čekala, ale ani tak dobré, jak jsem doufala.

+ prostředí
+ vizuál
+ kostýmy

- postavy nezaujmou
- děj ničím nevyčnívá

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

S Vikingy jsem se poprvé seznámila asi týden předtím, než jsem se v tuto chvíli ocitla před monitorem notebooku a chystala se psát recenzi. Ovšem bylo to ve chvíli, kdy jsem vzdávala své snahy s tiskárnou a začínala se chystat opustit obývací pokoj, takže mé seznámení začalo a skončilo se znělkou. Začátkem znělky. No nic.

A jak je pro mne novinkou samotný seriál, nezvyk je pro mne docela i styl natočení a kombinace žánrů. Takže pro mě byl seriál novinkou ve všech směrech, což už se dnes vzhledem k tomu, kolik toho mám za sebou v NPL a teď už i v SLDH, o mnoha seriálech říct nedá.

I přesto (nebo možná právě proto) tu ale už pár hodin (jednu celou epizodu Tvoje tvář má známý hlas) bojuju s otázkou, co k tomuhle vlastně říct. Je to „vymazlené“, kvalitně natočené, občas až zábavně syrové, historicky ucházející a historii nezanedbávající (to bude domovskou stanicí), jenže.

Třeba je to opět domovskou stanicí, ale jak divákovi obvykle nepřiroste k srdci žádná postava nějakého dokumentu, stejně „odcizen“, možná ještě víc, mi byl tento seriál. Párkrát jsem se zasmála, párkrát jsem si možná pomyslela: „Jo, tihle jsou fajn,“ ale stejně mi jak postavy, tak i seriál zůstaly tak nějak vzdáleny a nedokázala jsem si úplně představit, že kdybych nějakou náhodou někdy pokračovala ve sledování, že bych si seriál dokázala oblíbit (stejně jako si člověk asi neoblíbí třeba židli nebo mikrovlnku).

Ovšem i přesto, že mi seriál prostě úplně nesedl, nemůžu říct, že bych si sledování neužila a že mne nebavilo. Těchto pětačtyřicet minut totiž uteklo s lehkostí a velmi kvalitní zpracování udělá radost.

+ není to něco, co bychom vídali každý den
+ kvalita zpracování, kostýmy, výprava

- vzdálený, těžko oblíbitelný

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře22zobraz všech 22 příspěvků
Dendakii

Dendakii

Když jsem viděla první díl, tak jsem se nemohla přestat koukat. Moc mě to chytlo a je to parádní seriál.
před 7 roky
milosh

milosh

Žádný seriál se nezavděčí všem, i na mě je až příliš drsný a realistický. Pro spoustu diváků to bude...
před 7 roky
sarhod79

sarhod79

Ve watchlistu mám, ale času už mám málo, že by v důchodu byl čas?
před 7 roky
Další články k tématu