26. 4. 2017

S lupou do historie: Flashpoint

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Flashpoint 1×01: Scorpio?

Medailónek

Název: Flashpoint
Žánr: Krimi / Drama
Stanice: CTV
Vysílání: 2008–2012
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 11. 7. 2008

Kdo?

Tvůrci: Mark Ellis, Stephanie Morgenstern
Herci: Enrico Colantoni, Hugh Dillon, Amy Jo Johnson, Sergio Di Zio, David Paetkau, Clé Bennett, Michael Cram, Mark Taylor a další

O čem to je?

Flashpoint je detektivní drama o elitní jednotce kanadské policie, která se nazývá „Strategic Response Unit“ (SRU). Do repertoáru této speciální skupiny patří řešení extrémně nebezpečných situací, se kterými si obyčejná policie neví rady. Mimo jiné to jsou případy, ve kterých figurují rukojmí, bombové hrozby, těžce ozbrojení zločinci a podobně. Na řešení takových situací jsou také patřičně vybaveni. Disponují smrtícím arzenálem a špičkovým vybavením (granáty, omračující zbraně, sniperské pušky, speciálně upravené brokovnice a pod.). Členové SRU musí používat svou intuici a dobrý úsudek, aby svěřený úkol vždy splnili a zamezili ztrátám na životech.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na Flashpoint už se taky nějakou chvíli chystám. Spolupráci Ellise s Morgenstern (a Dillonem) znám díky X Company, takže jsem se těšila na jejich prvotinu. Navíc se jedná o kanadské drama, pro která já mám slabost. Po zhlédnutí pilotu jsem spokojená a těším se až budu mít trochu volného času, abych mohla zkouknout i další epizody.

Málokdy se stane, že mě nějaký seriál zaujme hned od prvního okamžiku. Flashpoint to ale dokázal. Pilot jsem sledovala bez přerušování od začátku až do konce, jelikož děj hezky plynul a nenudil. Velká část dílu se soustředila na samotnou situaci s rukojmí, která nabídla dostatečnou dávku akce i napětí. Vyjednávání nebylo urychlené, ale zároveň jej ani zbytečně nenatahovali. Časově to scenáristé odhadli přesně.

U policejních dramat se mi líbí, jak spolu celý tým drží při sobě. Ocitají se společně v extrémních a životu nebezpečných situacích a je důležité, aby se mohli jeden na druhého spolehnout. Tento týmový duch a důvěra nechybí ani tady, přičemž chemie mezi postavami funguje na výbornou. Navíc se mi líbilo, že jsme měli možnost vidět, jak se takový zásah podepíše na psychice nejen střelce, ale i ostatních členů.

Na druhou stranu mi zde chybělo vyšetřování případu s nějakým koncem, na které jsem zvyklá z jiných seriálů. Ano, tímto se Flashpoint právě lišil od ostatních, ale mě zajímalo, co předcházelo rozhodnutí zločince, jaký byl jeho profil a historie. Celkově jsem ale s pilotem velmi spokojená.

PS: Pobavilo mě, že chorvatské „kurvo jedna“ přeložili do angličtiny jako „varoval jsem tě“ :D

+ kanadský seriál
+ akce a napětí
+ týmový duch
+ dopad na psychiku

- absence vyšetřování
- neznáme motiv útočníka

Moje hodnocení pilotu: 90 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Během sledování mi v hlavě pořád blikalo „Taťka Mars, taťka Mars“. Vím už dlouhé roky, že tady hraje, proto mi seriál leží ve watchlistu, ale ne a ne se k němu dostat. Takže jsem dnešní SLDH uvítala, konečně jsem měla příležitost zjistit, o co vlastně jde. Ve výsledku jsem byla hodně spokojená. Čekala jsem to sušší, možná podobné jako Southland. Ve výsledku jde ale o akční a zábavnou podívanou, kde nechybí sympatické postavy, napětí, akce a chytrý příběh. Sice ne takový, jaký bychom ještě nikdy neviděli, ale přiznejme si, že ne každý seriál musí být originální, aby mohl uspět. Někdy to chce nenáročnou oddychovku, u které se pobavíte a na hodinu zapomenete na své starosti.

Hned v úvodu jste vtaženi do děje, což je super. Obecně nemám moc ráda koncept epizody, kdy konec vidíte na začátku a pak se vracíte zpět a sledujete, jak k tomu došlo, ale tady to sedí, protože jste napnutí hned od první chvíle.

Trošku víc se mi líbila akčnější část, když se příběh točil okolo zásahu jednotky. To bylo napínavé a vzrušující, nevěděli jste, co se v následující vteřině stane. Jakmile se to začalo soustředit na postavy a jejich svědomí, trošku mě to zklamalo. Na jednu stranu chápu, že není jednoduché někoho zabít, ani když dostanete přímý rozkaz. Navíc tahle situace byla hodně drsná, protože ani my diváci, ani hrdina nevěděl, koho vlastně trefil, což si určitě hodně pohraje s vaší psychikou. Ale na druhou stranu mi přišlo, že se to na ten jeho vnitřní stav soustředilo až moc dlouho. Přece jen si tu práci vybral a s tím, jak jsou sehraní, tak bych řekla, že to ani nemohl být jeho první výstřel.

Epizoda měla představit postavy, což se jí povedlo. V důsledku toho byl ale upozaděn hlavní příběh, protože vlastně vůbec nevíme, co se těm cizincům stalo a proč jednali, jak jednali. Jasně, dokážu si představit nějaké domácí násilí a žárlivého chlapa, co nechce dopustit, aby ho ženská opustila, ale v podstatě i poté při vyjednávání on tam celou dobu jen stál se zbraní a vlastně nevěděl, co má dělat, nic po nich nechtěl, jako by se jen čekalo, až přiběhne synek a padne výstřel, prostě žádný vývoj.

Budu koukat dál? Drama už ve watchlistu mám a po zhlédnutí pilotu se na něj těším o dost více, i když první díl má trošku mezery.

+ akční podívaná
+ dobrý tým
+ napětí

- upozaděný případ
- velké soustředění na psychiku hrdiny

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Nad většinou akčních a detektivních filmů a seriálů se dá občas pobavit nad myšlenkou, že takto by to v reálu asi doopravdy nefungovalo. Hlavní hrdina někoho zastřelí, ani nemrkne, zajde na pivo s kolegy a od vedení dostane pochvalu.

V dnešním S lupou do historie ovšem míříme do Kanady a k mému pozitivnímu překvapení je to tu jinak. Takže předstíráme, že je to reálné, a vlastně není tak těžké s tím klidně souhlasit. Ale dál od uvěřitelnosti příběhu.

Jednotlivé části příběhu nepřicházejí úplně chronologicky, takže nejdříve přichází „chvilka napětí“, poté se dostaneme k nějakému tomu rodinnému životu, uvození příběhu, velmi dlouhé chvilce napětí (beze srandy)… ale co je překvapivější, tím příběh nekončí. Tedy, teď by se na konec dala očekávat nějaká další ukázka rodinného života, ale vzhledem k tomu, že takzvaná velmi dlouhá chvilka napětí končí více než tři minuty před koncem, přichází něco jiného.

Reálná hrozba nějakého vyšetřování a možná i trestu, žádné očekávání, že je to jeden z hrdinů seriálu, tudíž nositel nejvyšší imunity. Možná o tom mluvím až moc, ale opravdu je to příjemná změna, vidět to občas i trochu reálněji.

Ke zbytku. Už jsem to trochu nakousla v předchozích odstavcích, ale epizoda je plná napětí, akce, příjemně utíká, postavy jsou sympatické… Jen se trochu hrozím, jak moc dokáže divák po zhlédnutí několika epizod rozlišovat případy, ale třeba seriál podceňuji. Jinak palec nahoru.

+ napětí, akce
+ seriál vypadá i docela reálně

+ sympatické postavy

- dokážou diváci po pár epizodách rozlišovat „případy“ od sebe?

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Esgalnor

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Status: První setkání se seriálem Hodnocení seriálu: –

Musím se přiznat, že jsem o seriálu nikdy neslyšel, ani jsem nezaregistroval, že by to proběhlo naší televizí. Přesto mi stačilo si přečíst popis, abych měl jasnou představu, jak pilot bude vypadat. Čekal jsem klišoidní postavy, nezáživný příběh, špatný scénář a celkově průměr. Ale… Flashpoint mě překvapil.

Zmínil jsem jako první, že jsem od seriálu čekal klišoidní postavy. Ale pletl jsem se. Postavy nejedou podle šablony. Nejsou to žádní nezničitelní superhrdinové. Ani úžasní modelové v uniformě. Ztvárňují je civilně vypadající herci, což jen potvrzuje fakt, kdy tvůrci poukazují na to, že i členové „Strategic Response Unit“ jsou taky jen lidi. Divákovi tak jsou postavy mnohem blíž a celá epizoda pak působí vřeleji a lépe.

Z několika dějových linií, které epizoda rozehraje, mi přijde ta, kdy na oddělení přijde nový člen týmu, jako nejméně zajímavá a neoriginální – oproti zajímavému pohledu na krimiseriály od zbytku epizody to je až diametrální rozdíl, věc, kterou jsme viděli už stokrát. Naštěstí jde o jediný případ a kvalitu seriálu nijak více nenarušuje.

V rámci žánru krimi, který těžko poslední dobou přináší něco nového a jsem jím poměrně přesycen, jde navíc o solidní nadprůměr se spoustou originality. Jak jsem zmínil, nemáme tu postavy podle zajeté šablony, scénář se zdá být reálný a je kvalitně odvedený. Ačkoliv tu není mnoho akce, člověk se rozhodně nenudí – především díky skvěle fungující emocionální rodině.

Věřím, že ačkoliv mnou chválená civilnost spoustě lidí nesedne. Ale já jsem nadšený, že všichni v celé této elitní jednotce jsou běžní lidé, nejsou to žádné stroje, mají své chyby, své démony, své příběhy… ale do toho dobře odvádějí extrémně náročnou práci. Navíc, konec epizody, jejíž příběh tedy mohl být zajímavější, mě zvláštním způsobem dojal (nesebral mě tak, jako konec většiny epizod Cold Case, ale dojal mne).

Suma sumárům jsem spokojen a mile překvapen. Možná se i podívám na několik dalších dílů, protože i po nějaké chvilce dojmy zůstávají výhradně pozitivní a ty negativní jsou spíše irelevantní. V rámci kriminálek jde o nadprůměr, který lehce sráží průměrný vizuál, nepříliš zajímavá epizodní zápletka a část s nástupem do nové práce. Jinak jsem ale potěšen a jsem rád, že jsem našel kriminálku, která není vyloženě oddechovka na všední odpoledne.

+ propracované a uvěřitelné postavy
+ hodící se herci
+ emocionální rovina
+ nové pojetí krimi

- průměrná zápletka epizody
- neoriginální část s nováčkem v týmu
- průměrný audiovizuál

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Destinytte

Destinytte

Pro mě je to novinka... :D :)
před 6 roky
luciakanky

luciakanky

super seriál s tatkom marsom a ružovou power rangers :D
před 6 roky
Jessica Angell

Jessica Angell

Ano ano Taťka Mars je super
před 6 roky
Další články k tématu