17. 4. 2017

Novinka pod lupou: Decline and Fall

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Decline and Fall
Žánr: Drama / Komedie / Historický
Stanice: BBC
Premiéra: 31. 3. 2017
Vysílání: pátek, 21:00
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Evelyn Waugh (předloha)
Herci: Jack Whitehall, David Suchet, Eva Longoria

Ve zkratce

Slušný a nevinný student teologie Paul Pennyfeather se stane obětí opileckého vtípku v klubu Bollinger a je kvůli tomu vyloučen z Oxfordu, protože pobíhal po školním kampusu bez kalhot. Aby se uživil, je nucen vzít práci na zavrženíhodné veřejné škole ve Walesu. Zde se zamiluje do matky jednoho ze svých žáků, kterého začne soukromě doučovat.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Co tohle bylo? Když se u BBC řekne drama/komedie, tak z toho vznikne takový bizarní hybrid, že vůbec nevíte, co si o něm vlastně myslet. Je to tak zvláštní, až je to dobré? Líbilo se mi to, nebo se mi to nelíbilo? Já opravdu nevím!

Postavy, příběh, všechno je hodně zvláštní. Hraje tam Eva Longoria, to je to jediné, co vám můžu říct s jistotou. O zbytku pořád pochybuju, i když už to je dobrých pár dnů, co jsem pilot viděla. Tak za prvé, základní zápletka točící se kolem vyhazovu slušňáčka ze školy. To jako vážně? Celá ta úvodní scéna působí hodně zvláštně, moc jsem ji nepobrala. Ti učitelé si takto dělají zábavu? Že sledují opilé studenty, jak šikanují nevinné, kteří jsou potom vyloučeni ze školy? To je prostě divné.

A to ještě není to nejdivnější. Pak se příběh přesouvá do nějakého zapadákova a do školy, kam by nechodili pomalu ani zloději a vrazi. Místní školáci jsou horší než vězni čekající na výkon trestu smrti a učitelé jsou v hluboké depresi a na pokraji sebevraždy. A do toho přijde ten trouba a tváří se jak Bambi před dálkovými světly rychle se blížícího auta.

Přijde vám, že vás už víc odradit nemůžu? Ale pozor. Ono to totiž paradoxně všechno dohromady funguje. Nevím, jak je to možné, ale prostě mi to nepřišlo tak hrozné. Není to žádná hitparáda, ale jako průměr to dokáže zabavit, po odsledování té hodiny nemáte pocit, že tento čas už nikdy nedostanete zpět a že život není fér a měli byste se na všechno vykašlat. Prostě trapně-vtipná oddechovka, u které si neustále myslíte WTF, ale nemůžete od ní odtrhnout oči.
  • tak nějak magicky to celé dohromady funguje
  • všechny aspekty jsou hrozně divné
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Páni, asi mám slabost pro britské seriálové kousky. Protože co víc si přát? Už od začátku je seriál plný jemného humoru, hudba dokonale dotváří atmosféru (a zároveň se opravdu dobře poslouchá)…

Seriál zároveň není čistě historický, historie slouží spíše jako kulisa k hlavnímu tématu. Ne že by samozřejmě na čistě historických seriálech bylo něco špatného, to vůbec, ale obzvlášť ve historií přeplněné Velké Británii je takováto odbočka příjemná.

I když… o čem vlastně seriál je? Většinu první epizody jsem byla přesvědčená, že půjde o něco podobného, jako jsou všechny ty komedie o učitelích, co si svým šarmem dokážou podrobit žáky / hajzlíky, ovšem konec spíše napovídal seriálu o soukromém učiteli. Já jsem pro první možnost, ale pokud půjde seriál cestou obojího, jen ať.

Každopádně já jsem se u první epizody velmi dobře bavila. Není to nic násilného, spíš jen jemná komedie, která ale rozhodně nenudí a plyne si s britskou lehkostí a grácií. Ke konci už je sice trochu znát, že je buď hodina už moc, nebo epizoda už trochu ztrácí tempo, ale i tak se jedná o velmi dobrou podívanou.
  • atmosféra
  • soundtrack
  • výprava
  • humor
  • postupně začíná být znát pomalejší tempo
70 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Plánujete dát seriálu šanci? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
Nira

Nira

Díky za NPL, bez ní by mi tohle určitě uniklo :-) Škrtám slovo "divných", se zbytkem naprosto...
před 7 roky
Destinytte

Destinytte

Tak tohle asi vynechám... :)
před 7 roky
Koldik

Koldik

Nejak sa mi to celkom pozdava, uvidim ci sa k tomu dokopem
před 6 roky
Další články k tématu