11. 6. 2017

S lupou do historie: Star Trek: Voyager

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Star Trek: Voyager 1×01: Caretaker?

Medailónek

Název: Star Trek: Voyager
Žánr: Sci-Fi / Fantasy / Dobrodružný
Stanice: UPN
Vysílání: 1995–2001
Celkový počet sérií: 7
Premiéra: 16. 1. 1995
Délka pilotu: 90 minut (dvojdíl)

Kdo?

Tvůrci: Rick Berman, Michael Piller, Jeri Taylor
Herci: Kate Mulgrew, Robert Beltran, Roxann Dawson, Jennifer Lien, Robert Duncan McNeill, Ethan Phillips, Robert Picardo, Tim Russ, Jeri Ryan, Garrett Wang

O čem to je?

Seriál sleduje dobrodružství kapitánky Kathryn Janeway, která ve 24. století řídí vesmírnou loď U.S.S. Voyager. Loď je menší, má 150člennou posádku. Je to ale loď rychlá a mocná, má schopnost přistát na jakémkoliv povrchu planety. Jde o jedno z technologicky nejvyspělejších plavidel Hvězdné flotily. Kapitánka se svým týmem dostane za úkol najít a zajmout posádku rebelské lodi Maquis, i její loď se kvůli mocné mimozemské technologii dostane do dalekého Delta kvadrantu. Obě posádky se nemůžou dostat zpátky a musí najít jinou cestu, jak se vrátit domů. Jsou tak daleko, že cesta by jim trvala 75 let, proto se vydávají směrem k Zemi a doufají, že po cestě najdou podobnou technologii či rasu, která jim s urychleným návratem pomůže.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Star Trek patří rozhodně mezi jeden z místních (no dobře, celosvětových kultů). Proto s dnešními názory opět riskujeme, že si u vás vydláždíme cestičku do pekel. Za mě ale musím říct, že ačkoliv jsem se pilotu k Voyager obávala, výsledek mě potěšil. Na to, že má hodinu a půl (je to dvojdíl), tak příběh utíkal skutečně hodně rychle a celkově na mě atmosféra zapůsobila. Prozatím jsem neměla tu čest vidět další Star Trek piloty, ale před nějakou dobou nám doma jel původní seriál, který teda vypadal opravdu jinak… až přijdou další tyto epizody na řadu v SLDH, určitě bude zajímavé srovnávat.

Ale zpět k Voyager. Musím říct, že jsem si při sledování říkala, že to vlastně docela vypadá jako Hvězdná brána. Je tu posádka (=tým), která cestuje svou lodí (hvězdnou bránou) skrze vesmír, objevuje nové světy, setkává se s mimozemskými přáteli, ale také si vytváří nepřátele. Je tu jen jeden malý rozdíl, jak jsem se na konci dílu dozvěděla. Voyager je serializovanější, má svůj cíl dostat se domů. O'Neillův tým se na konci každého dílu vrátil zpět na základnu, což u Voyageru kvůli sledu událostí logicky není možné. Docela by mě jen tak mimo řečí zajímalo, kdy (a zda vůbec) se posádka dostane domů, znalci seriálu, můžete mi říct? Nemám v plánu sledovat dál, ale jak říkám, zajímalo by mě to.

Herecké obsazení je fajn, stejně jako jejich postavy. Nikdo mě neiritoval, i když mi ani nikdo vyloženě nepadl do oka. Takto po jednom díle si nedovedu představit, že jsou herci s nadšením vítáni na každém conu, např. na FF. Ale jasně, asi když fanoušci mají nakoukánu komplet tvorbu, tak je to trošku něco jiného.

Samotný příběh úvodní dvojepizody byl zajímavý, nechyběla mu záhada, napětí, akce i špetka (i když opravdu maličká špetka) vtipu. Přesto epizodě chybí taková ta odlehčenost, jakou má Stargate. Všechno to působilo hrozně moc vážně, což bohužel v dnešní době, tedy o nějakých 20 let později, je v kombinaci se špatnými triky k smíchu v tom horším slova smyslu. Nevím, jestli by si seriál dokázal najít nové fanoušky i v dnešní době. Rozhodně si při sledování uvědomíte, jak daleko se za těch pár posledních let vizuální efekty posunuly.

Budu koukat dál? Pilot byl fajn, ale stačil mi.

+ zábavný příběh
+ solidní postavy
+ od každé žánrové špetky trošku

- vizuální efekty
- bere se to až příliš vážně

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Pořád si namlouvám, že nejsem jediný „mimoň“, který o takových těch mega extrémně ultra moc známých věcech jako Star Trek a Star Wars maximálně leda tak slyšel. Opravdu, ty filmy mi prostě vůbec nic neříkají, protože jsem je zkrátka a dobře nikdy neviděla. Je to divné? A co já s tím.

Takže odnož Star Treku – Voyager – pro mě byla před sledováním pilotu jednou velkou neznámou. Avšak jedna věc mě ohromila už na začátku. A to znělka. Netuším, jaké jsou u dalších odnoží či snad původních filmů (protože jsem je prostě neviděla), ale hudba u ní byla rozhodně trefou do černého.

Dál už je to vlastně „standardní“ příběh, jen z prostředí vesmíru a s hezkými maskami a zajímavými kostýmy. Naštěstí docela zajímavý, takže až tak nevadí, že pilotní epizoda trvá celých devadesát minut, i když si říkám, že nějaké to zkrácení by seriálu vůbec neuškodilo.

I přes délku je Voyager ovšem tak minimálně o třídu lepší než třeba takové Firefly, které jsme tu měli v lednu. Příběh se nijak nepředvádí, efekty jsou občas spíše úsměvné, přesto seriál disponuje atmosférou, která mu dodává jisté kouzlo.

Škoda té délky, protože jinak je Voyager opravdu slušným počinem.

+ atmosféra
+ kostýmy a masky
+ hudba u znělky

- délka

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Seraphine313

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Po skončení Star Treku: Nové generace se zdálo být těžké zachovat popularitu a kvalitu posledního seriálu a nabídnout divákům něco, co by se s výše zmíněným dalo srovnávat. Jenže ono stačilo vyměnit silnou vedoucí postavu za jinou silnou vedoucí postavu, nechat různorodé složení můstku, přihodit pár neznámých ras z hlubokých koutů galaxie, zapomenout na Borgy, kteří byli vyřešeni, a ono to kupodivu funguje.

Úvodní díl se točí kolem hlavních postav – Kathryn Janeway, Toma Parise, B’Ellany Torres, Chakotaye, částečně i Neelixe. Dvouhodinový díl představí postupně každého z nich, a i když s chováním některých nebudete souhlasit, o sympatie se doprošovat nemusejí. Snad jen v případě B’Ellany budete mít trochu problém s její „klingonskou polovinou“. Naopak, Tom Paris je předobraz „bad boyů“, kteří se ale v televizi začnou objevovat až o deset let později.

Co bych rád vypíchl, to je znělka. Startrekovské znělky byly vždycky něco extra, tahle je důstojným a velmi příjemným rozšířením startrekovské muzikografie.

V ději se přelévají akční části a řekněme komorně-osobní části. To není až tak špatný styl, ale pro akcechtivé diváky nepříliš vhodný. Pokud máte rádi zápletku vyřešenou hned, budou vás tato hluchá místa štvát. Není problém tady přeskočit od dvojice, která se nachází v nebezpečí života, k jiné postavě, která řeší, zda je platným členem posádky a zda ho ostatní berou jako svého přítele. Při úvodní scéně kapitánky, jak konzultuje s manželem štěňátka, jen aby byl divákovi ukázán i její lidský rozměr (protože v průběhu celého dílu se chová jako právoplatná alfa), vám budou růst zuby nazpět. Tohle je scéna, kterou vyznívá tak prvoplánově, až to bolí.

Co se týče děje, budete až překvapeni, jak dynamický Star Trek je. Posádka neustále létá z místa na místo, skoro až surrealistické momenty střídají momenty z oblasti teoretické vědy, ty jsou zase vystřídány ukázkami sociálního uspořádání, jaké neznáme – je to na svou dobu poměrně slušná jízda, jen kdyby nebyla kouskovaná. Jenže ona je kouskovaná tím, co Star Trek dělá Star Trekem – lidskou stránkou jednotlivých postav. Kdo chce akční hard sci-fi od začátku do konce, bude si muset ještě pár let počkat.

+ znělka
+ stylem až nápadně podobné Hvězdné bráně
+ komplexní vesmír
+ dynamický příběh

- čas od času hluché místo
- některé postavy nejsou až tak sympatické, jak byste čekali

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Qmati

Qmati

Můj nejoblíbenější je ST Next Generation. Voyager je taky výborný. Každý ST je trochu jiný, jinak akční či...
před 6 roky
STOUPA

STOUPA

Legendární seriál.
před 6 roky
Alias

Alias

Celkom dobré. U nás dávali len novú generáciu a DS9, než si uvedomili, že na Slovensku je asi 15 priaznivcov...
před 6 roky
Další články k tématu