25. 6. 2017

S lupou do historie: Miranda

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Miranda 1×01: Date?

Medailónek

Název: Miranda
Žánr: Komedie / Sitcom
Stanice: BBC
Vysílání: 2009–2015
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 9. 11. 2009
Délka pilotu: 29 minut

Kdo?

Tvůrci: Miranda Hart
Herci: Miranda Hart, Tom Ellis, Patricia Hodge, Sarah Hadland, Sally Phillips, James Holmes

O čem to je?

Miranda je mimořádně vysoká, ne zrovna štíhlá, společensky neobratná a nezvykle nešikovná, i proto pro ni byl život již odjakživa velmi složitý. Na sebevědomí ji nepřidává ani to, že je neznámými lidmi často považována za muže a že je zklamáním pro vlastní matku, Penny. Ta se ji (neúspěšně) snaží udat jakémukoliv muži, který by byl ochotný si Mirandu vzít; pokud by se k tomu pro Mirandu našla nějaká slušná práce, byl by to pro její matku opravdový jackpot. Pennyina dcera totiž v současné době provozuje obchod se žertovnými předměty, který se zatím drží nad vodou jen díky tomu, že s podnikáním a odpovědností pomáhá Mirandě kamarádka z dětství Stevie. Chodící katastofa Miranda se mezitím snaží najít svého prince, kterým by možná mohl být její bývalý spolužák Gary, jenž začal pracovat v nedaleké Cliveově restauraci. Nic ale není tak snadné, Miranda je totiž opravdu nešika a smůla se jí lepí na paty, a tak jí nezbývá nic jiného, než vše brát s humorem sobě vlastním.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Na pilot jsem se vůbec netěšila. Obecně nejsem příznivcem britského humoru, nesedí mi. Miranda už podle promo fotek vypadala hodně nesympaticky, ale víte, jak to je. Předsudky jsou, ale šanci seriálům v SLDH dáváme vždycky stejnou. A Miranda ji naplno využila. Ten seriál je tak trapný, až je vlastně vtipný!

Moc se mi líbí, jak Miranda porušuje pravidlo čtvrté stěny a občas promlouvá přímo do kamery. Není to vyloženě mockumentary jako třeba u Modern Family, ale ty chvilky, u kterých ani nevíte, kdy přijdou, jsou takovým příjemným osvěžením. Ne že by to seriál potřeboval, protože i samotný příběh stojí za to, ale rozhodně je to jedna z věcí, které musím pochválit.

Herci jsou kapitola sama o sobě. Na začátku jsem protáčela panenky. Zase další otravná ženská, která si chce léčit mindráky ze svého vzhledu tím, že se bude snažit dokázat, že je hrozně vtipná. Ale jak minuty utíkaly, přistihla jsem se, že mi Miranda vlastně nevadí. Je to ten typ a la Bridget Jones, kterému se smůla lepí na paty a ten správný (nebo jakýkoliv) chlap prostě nepřichází. Hrdinka se zoufale snaží potěšit všechny kolem sebe, ale je jako slon v porcelánu a zajišťuje divákům podobně vtipnou zábavu jako Mr. Bean, který byl také v každém prostředí vyvrhelem.

No a pak je tu její platonická láska. Celou dobu si říkám, že mi ten chlapík je sympatický a někoho mi připomíná. A pak mi to docvaklo, i když jsem napřed své hlavě nevěřila. Ale pak jsem si to šla zkontrolovat a opravdu je to on, samotný pán pekel, náš milovaný Lucík. Dřív jsem ho viděla jen v Rush, kde mě tolik neoslovil, ale tady je jeho role zábavná a herec ukazuje, že má v sobě nejen šarm, ale i špetku komediálního talentu.

Budu koukat dál? Pro mě velké překvapení. I když britský humor nevyhledávám, na Mirandu si prostor možná přece jen vyhradím.

+ spousta zábavných vtipů i scén
+ herci

- až nebezpečně balancuje na hranici trapnosti

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: kdysi viděn pilot, ale to je bohužel vše
Hodnocení celého seriálu: -

Člověka až překvapuje, jak je šíleně těžké pustit se do SLDH zrovna v době, kdy má člověk maratonem rozkoukaný seriál o deseti řadách. To si člověk už týden předem říká, že teď už si to vážně pustí, ať potom nemusí plašit kvůli tomu, že článek vyjde už za méně než 24 hodin. Večer před vydáním, kolem osmé, už si říká, že teď už by to vážně chtělo něco dělat, pak to o půlnoci vzdá a řekne si, že to přece zvládne ve dvě ráno, aby nakonec byl rád, když to zvládne ve tři. Proč? Protože si pořád pouští ten maraton. No nic.

A pak člověka ještě čeká „autorská komedie“. Takové to, jak to tu z duše nenávidíme, protože je to pokaždé děs. Naštěstí předem víme, že to děs bude, protože za hlavní postavou i tvůrcem můžete hledat stejného člověka. Ble, až je mi smutno z toho, že si to vůbec připomínám. Ale zase je až skoro dojemné vidět, že existují i výjimky. Tady je to vidět už od začátku, Miranda Hart je prostě geniální. A ať už jsem byla jakkoliv otrávená, že musím přerušovat maraton, do pěti minut jsem už brečela smíchy. Opravdu bravurní. Však znáte to, britská komedie je buď úžasná, nebo absolutní hrůza, jen občas něco mezi tím. Kdyby to někdo nepostřehl z těch mých slov chvály, Miranda je jedním z těch případů, u kterých prostě nejde neuznat, že se to povedlo. A mimořádně. Měla bych s těmi příslovci a přídavnými jmény už přestat.

Co se týče rekvizit a vlastně všeho krom hlavních postav a scénáře, je seriál dost střídmý. Kulisy nejsou nic ohromivého, celkově scéna vypadá trochu levně. Ale vadí to? Vadilo to snad třeba u Červeného trpaslíka? Vlastně vůbec. Scénář a postavy v čele s Mirandou Hart to utáhnou levou zadní a tyhle nedostatky bez problému vynahradí.

A nejhorší je, že mi vlastně ještě nedošly věci, které bych chtěla ocenit. Scénář i Mirandu už jsem chválila, ale ještě musím vypíchnout promluvy k divákům. Ty nejsou tak výjimečné, ale ošemetné rozhodně jsou. A tady to není mockumentary, tady to nejsou Kardashianky či co, tady to jsou prostě upřímná a svižná vyjádření momentálních pocitů, ve kterých se člověk najde. Protože mu je Miranda vezme z úst. Nebo hlavy.

Takhle má dobrá komedie vypadat. Jak píšu nahoře, bohužel jsem se od té doby, co jsem v televizi narazila na první díl, nedostala za pilot. A jak mě to od té doby mrzelo, tak mě to teď mrzí ještě víc, protože tohle je nepochybně jedna z nejlepších britských komedií. Tedy podle pilotu.

+ hlavní hrdinka
+ scénář
+ člověk se směje, až z toho téměř pláče
+ promluvy ke kameře

- občas je to trochu trapné

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Esgalnor

Status: nepravidelně sledováno v TV
Hodnocení celého seriálu: 90 %

Mirandu jsem viděl už poměrně dávno na ČT Art, kde mě zaujala při přepínání mezi programy tím, že ji dávají v originálním znění s českými titulky. Od té doby věnuji pátkům zvýšenou pozornost, a když si vzpomenu, Miranda běží a já neusnu, večer patří právě jí. Ale ačkoliv jsem chtěl, na pilot jsem se nikdy nepodíval.

Od první scény je jasné, že Miranda rozhodně zpočátku neměla žádný vysoký rozpočet. Vizuál je poměrně laciný a vedlejší herci-neherci občas kazí jinak povedený vtip. Stejně tak jako obraz vázne i ozvučení v exteriérech, zde je jednoduše vidět, že tvůrčí tým vzal to nejlevnější, co mohl a svoje naděje upřel ke scénáristické práci hlavní představitelky – Mirandě Hart.

A tato dáma – ať už tak vypadá nebo ne – se postarala o salvu vtipných situací, rychlopalbu gagů a stojí za (dle mého skromného názoru) jedním z nejlepších sitcomů všech dob. Jednoduchý a úsporný vizuál nijak neškodí, o to víc se tak můžeme soustředit na Mirandu a na humor pilotu. A toho je v něm skutečně požehnaně – od typicky britských suchých hlášek, přes sarkasmus až po takový ten strašně infantilní, ale tak moc, až se nad tím přinejmenším pousmějete.

Rozhodně oceňuji absenci toho typického fekálního humoru, nejstupidnějšího komediálního prvku ze všech. Pokud jste jeho příznivci, v pilotu Mirandy se jej nedočkáte. Místo toho se dočkáte Mirandy, ženy, která sice nemá modelkovské proporce, která není nejhubenější ani nejkrásnější, ale zase si umí udělat srandu sama ze sebe, a jen to je velmi sympatické. Překvapivě tu funguje i mluvení k divákům, které je v jiných seriálech dost rozpačité, Mirandě ale podobné věci doopravdy pasují.

Ať je už vaše nálada jakákoliv, ať už jste protivní, v depresích, naštvaní, nebo jste prostě vyšli levou nohou napřed, jedno je jisté – Miranda vám náladu zlepší. V pilotu si zaručeně přijdete na své, rozhodně si najdete tu část její osobnosti, která vás pobaví nejvíc a vytrhne z deprese či letargie. Levnější provedení je nic v porovnání s brilantním scénářem, který Miranda Hart servíruje. Mohli bychom ji označit jako královnu seriálových komedií? Protož jako jednu z princezen určitě.

+ scénář
+ neustálé dávkování humoru
+ Miranda
+ absence fekálního humoru

- občasná lacinost

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře12zobraz všech 12 příspěvků
Esgalnor

Esgalnor

To bych bral taky! :D
před 6 roky
Nira

Nira

Tak teprve dnes dokážu pochopit nedávné pocity fanoušků Twin Peaks :-D Skoro jsem se bála rozkliknout dnešní...
před 6 roky
carolos

carolos

Mirandu som si zamiloval od prvého momentu, čo som si pustil. Spolu s týmto seriálom som zakončil rok...
před 6 roky
Další články k tématu