5. 7. 2017

S lupou do historie: Peaky Blinders

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Peaky Blinders 1×01: Episode 1

Medailónek

Název: Peaky Blinders
Žánr: Drama / Krimi / Historický
Stanice: BBC Two
Vysílání: 2013-?
Celkový počet sérií: zatím 3, ale poslední řadou by měla být ta 5.
Premiéra: 12. září 2013

Kdo?

Tvůrci: Steven Knight
Herci: Cillian Murphy, Paul Anderson, Joe Cole, Helen McCrory, Sophie Rundle, Ned Dennehy a Ian Peck

O čem to je?

Britská gangsterská sága odehrávající se v Birminghamu v roce 1920. Rozvětvená rodina Delaneyovců si v poválečném Birminghamu založí nemilosrdný gang Peaky Blinders. V čele gangu stojí Tommy (Cillian Murphy), ale jeho pozice začíná být ohrožena. Obzvlášť, když do města přijede nový a nekompromisní šéf policie…

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

Pajky

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Peaky Blinders je seriál, který se mi ve watchlistu převaluje už hodně dlouho, nejspíš od té doby, co se začal vysílat. Jenže jsem se k němu nikdy nedostal a až lupou jsem se donutil konečně se na něj podívat.

A hned od začátku jsem věděl, že jsem čekal zbytečně dlouho. Angličani tohle prostě umí. Dobové drama, ve kterém mohou ukázat špínu ulic (tentokrát Birminghamu) a k tomu přihodit ty perfektní přízvuky. Ta jejich angličtina mě totiž neskutečně baví. Třeba je připočítat také perfektní obsazení, kterému vévodí Cillian Murphy.

Takže co se týče mě, tak anglická verze Boarwalk Empire rozhodně nezklamala. Pokud mám přeci jen něco vytknout, tak to bude několik nevýrazných mužských postav. Věřím, že se později vykrystalizují, ale na začátku mi tak nějak přijdou stejné.

+ ta angličtina
+ špína ulic Anglie
+ perfektní obsazení
+ twist na konci

- lehká nepřehlednost u vedlejších postav

Moje hodnocení pilotu: 80 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Peaky Blindes patří mezi zástupce historicko-mafiánského žánru, který nelze přehlížet. Na druhou stranu to ale není nic víc než jen tento zástupce. Pokud nejste stoprocentním fanouškem žánru a hledáte v seriálu něco víc, budete odcházet zklamaní.

Na první pohled vyčnívá mimořádné herecké obsazení. Každá scéna je herecký koncert, takhle by měl seriál vypadat (a předpokládám, že Boardwalk Empire bude v tomto směru hodně podobný). Všem role sedí, věříte jim každé gesto a každé slovo. Dokonce i postavy jsou zajímavé, nechybí jim jakási tajemnost, která je obklopuje, při sledování a občasnému výskytu flashbacků toužíte vědět o nich stále víc, co je motivuje a pohání. Přesto už v pilotu si je dokážete dobře zaškatulkovat, víte, kdo kde stojí a komu fandíte.

Stejně působivé jsou i kostýmy a celková mizanscéna. Špinavý Birmingham počátku minulého století je vykreslen dokonale a depresivně, dokonce i z těch písniček, které policistka v přestrojení v baru zpívá, nemáte radost, naopak navozují smutnou atmosféru. Už chybí pouze typický britský déšť a bylo by to kompletní.

Co pokulhává, to je tempo. 57 minut dlouhý pilot vám připadá jako dvouhodinový. V podstatě nic moc se zde ani nestane, kdybyste měli po pilotu sepisovat obsah seriálu, asi by vám to dělalo trošku problémy. Jde především o představení postav a celkové situace, předpokládám, že samotná zápletka se začne vyvíjet v následujících epizodách, i když si nemyslím, že by se tempo nějak výrazně zrychlilo.

Budu koukat dál? I přes své kvality v herecké a vizuální rovině mě pilot kvůli pomalému příběhu nedokázal nalákat na další sledování, takže do mého watchlistu seriál nezamíří.

+ herci a jejich postavy
+ kostýmy, mizanscéna, atmosféra

- pomalé tempo

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Je tohle něco, co by měl člověk povinně znát? Nebo snad musel? Upřímně doufám, že ne, protože pokud by tomu tak bylo, tak bych se musela hodně, ale hodně stydět. Tedy ne že bych si tohle neříkala už velmi dlouhou dobu minimálně jednou týdně, protože toho prostě asi neznám hodně, ale tak co už.

Opravdu, ani si nejsem jistá, že bych někdy slyšela název. Přitom grafika je opravdu dobrá, kulisy, kamera, kostýmy velmi líbivé… Postavy jsou velmi dobře napsané, k jejich osobnostnímu kouzlu jistě přidává i to, že jsou jejich představitelé opravdu výborní. Vážně, tohle je zahráno velmi dobře, skvěle se na to dívá.

Ale jak po technické stránce marně hledám důvod, proč si stěžovat, příběhově je to o dost horší. Chápu, že začít stěžovat seriál před třetí hodinou ranní není ideální, ale delší hodinu jsem snad ještě nezažila. A ne jen proto, že jsem si musela dávat pauzy, a tak jsem se sledováním skončila až po páté. Nemůžu říct, že by to bylo délkou, tady je na vině tempo.

Víte, před sledováním jsem měla pocit, že bych zvládla zůstat vzhůru přes celou noc, po deseti minutách seriálu už jsem musela hodně bojovat. A to je ten problém, něco se děje, ale zároveň se nic neděje, a když už se nakonec na konci začne něco dít, člověk najednou nechápe, proč se to vlastně děje.

Seriál zkrátka vůbec neutíká. A to je problém, který pohřbívá skvělé technické zpracování, perfektní obsazení i zajímavé téma. Seriál by měl diváka vtáhnout, divák by neměl bojovat o to, aby z epizody alespoň něco měl. Škoda.

+ technické zpracování
+ obsazení
+ kulisy, téma, prostředí

- příšerně, až nesnesitelně pomalé tempo

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Esgalnor

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Přiznám se, že když jsem si seriál vyhledával tady na Serialzone, hned zpočátku mě zarazilo to vysoké hodnocení. Možná mě teď označíte za kulturního barbara, ani vám to neberu, ale já o Peaky Blinders skutečně nikdy neslyšel. Tedy až doteď.

A dojmy? Překvapení. Velké překvapení, po němž se sám sebe ptám, jak mi tohle mohlo k čertu uniknout. Jistě, gansterky jdou mimo mě velkým obloukem obecně, ten žánr samotný mi moc nesedne, ale o těch významných, jak filmových, tak televizních, mám nějaké povědomí. Ale s Peaky Blinders jsem se setkal poprvé, a ten nápor kvality mě dost zaskočil.

Jo, kvality. Historická výprava je jedním slovem nádherná. Každý kostým tu je vypiplaný do detailu, kulisy Birminghamu 20. let nepůsobí ani za mák lacině či nereálně, a slabý kamerový filtr jenom doladí tu pečlivou retro atmosféru. Ta je rozhodně znatelná, což je mimo jiné zapříčiněno i výborně vybranou dobovou hudbou.

A podařený je i příběh. Samotný scénář je špička, dialogy postav i jejich jednání dávají vždy smysl, blbý rozhovor nebo nelogické jednání nenajdete. Stejně tak se nedočkáte ani jedné prázdné scény. Ne, místo toho vám scenáristé naservírují propracované postavy, promyšlený děj a notnou dávku originality. Režie se pak stará o ideální tempo, které skvělým způsobem graduje.

Co mi ale nevyhovovalo, tak byl přebytek postav. Nebyla by snad scéna, v níž by se neobjevila, byť jen vedlejší, nějaká nová postava. A vzhledem k tomu, že si jsou někteří herci dost podobní, se v některých člověk začne dost brzy ztrácet. Jistě, představit nás to s nimi dokáže slušně, což je pravděpodobně cílem – na jednu epizodu jich je ale pro normálního člověka až příliš. Pokud teda tvůrci chtějí, aby si lidé postavy zapamatovali.

Kapitolou samou pro sebe jsou pak ale herci. Cillian Murphy tu herecky válí a nemá sobě rovného. To ale neznamená, že by ostatní herci stáli za zlámanou grešli – Sam Neill, Helen MoCrory, a vlastně zbytek hereckého osazenstva v Peaky Blinders kope první hereckou ligu. Jen Murphy je jednoduše ještě někde výš.

Pilot Peaky Blinders mě, pokud nic jiného, rozhodně zaujal. Je totiž technicky perfektní – vynikající hudba, úžasná výprava, propracované kostýmy… již to činí pilot výjimečným mezi spoustou jiných historických kousků. Přidejte si navrch vynikající obsazení a skvělý scénář a máte před sebou jednoduše výborný pilot. Škoda jen až moc velkého množství postav a faktu, že na úkor představování se moc nehýbe s příběhem. Jinak jde totiž o historickou lahůdku.

+ scénář
+ dobová výprava
+ skvostné obsazení v čele s excelentním Cillianem Murphym
+ hudba
+ atmosféra

- velké množství postav

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nám o tom dej vědět! 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
007.dany

007.dany

Opět podivuhodné hodnocení,ale co naplat,jen mě udivuje,že opět ještě neviděli seriál,který je známý a...
před 6 roky
zumulda

zumulda

Podle článku mě to nadchlo, určitě se na to podívám.
před 6 roky
Tulrika

Tulrika

Už se na tento seriál dlouho chystám a hodnocení mě přesvědčilo, že se do toho pustím hned :-)
před 6 roky
Další články k tématu