6. 8. 2017

10 z 10: Krimi

Čtvrtý článek z našeho letního seriálu o deseti nejlepších seriálech konkrétního žánru posledního desetiletí nás tentokrát přivádí ke klasice - kriminálkám.

10 z 10: Krimi

Deset týdnů, deset žánrů, sto seriálů. Každý týden vám představíme desítku seriálů z jednoho konkrétního žánru. Je tu ale háček. Jednotliví kandidáti pochází vždy z různých sezón z posledních deseti let! V každém ročníku tedy budeme vybírat jednoho zástupce žánru, který nejen nás, ale i vás a obecně celý svět ohromil a dostal se na seznam nezapomenutelných televizních oblíbenců.

Kriminální žánr je jedním z klasických žánrů, které se objevily téměř záhy po začátku pravidelného televizního vysílání. Je to žánr natolik silný, že jeho obliba v průběhu let neslábla – v posledních patnácti letech dokonce posiluje. Nejen příběhy samotných detektivů, ale i příběhy zločinců totiž lákají diváky stále k obrazovkám.

2007/08: Life (Na doživotí)

stanice: NBC
počet sérií: 2
žánry: Drama / Krimi
další čestné zmínky ze sezóny: Breaking Bad, Murdoch Mysteries

Začínáme jedním seriálem, který je známý až dodnes. Hlavní zásluhu na tom měl herec Damian Lewis v hlavní roli, který uchvátil diváky i kritiky podobně jako dříve Tony Shalhoub v Monkovi. Lewis v seriálu hraje detektiva, který je neprávem obviněný a odsouzený za trojnásobnou vraždu. Po 12 letech je propuštěn z vězení a vrací se zpět do aktivní služby. Tady se snaží odhalit obří konspiraci, která stála za jeho uvězněním.

Damian Lewis byl pro tuto roli zvažován tvůrcem Randem Ravichem už od samého počátku. Do role jeho zásadové a zákon ctící partnerky byla obsazena Sarah Shahi. První řadu Life postihla stávka scenáristů – z původně objednaných 22 epizod bylo vyprodukováno pouze 11, druhá řada už dosáhla na epizod 21. Co seriál zabilo, bylo nezvyklé nasazování epizod do týdenního programu – první díl druhé řady jel v pondělí, druhý díl ten samý týden v pátek. Třetí díl pak další týden v pondělí a čtvrtý opět v pátek, ale od pátého dílu se všechny epizody přesunuly na páteční večery.

2008/09: Castle (Castle na zabití)

stanice: ABC
počet sérií: 8
žánry: Drama / Komedie / Krimi
další čestné zmínky ze sezóny: Wallander, Whitechapel, Sons of anarchy, Profilage, Lie to Me, The Mentalist

Seriály s dvěma opozitními hlavními postavami, mezi kterými to jiskří, ale (aspoň ze začátku) mezi nimi není ani náznak nenávisti, takové seriály táhnou diváky už desetiletí. Pokud se podaří najít vhodnou dvojici a obsadit ji výbornými herci, je o divácký hit postaráno. Přesně toto se podařilo v případě seriálu Castle.

Ono totiž skloubit prvky seriálu tak, aby byl populární a kvalitní, není úplně jednoduché. Příběh se původně profiloval jako klasická epizodní kriminálka, jejímiž tahouny byli Rick Castle, vtipkující bohémský spisovatel, a Kate Beckett, policistka, která ze všeho nejradši dodržuje pravidla. Jak se příběh vyvíjel, postupně se odhalovaly i kousky z životů obou hlavních postav a seriál se stával populárnějším. Největší popularity dosáhl v šesté řadě, kdy se probojoval až do druhé desítky nejsledovanějších pořadů na Velké pětce, kdybychom počítali jen skriptové seriály, byl by v první desítce.

2009/10: Sherlock

stanice: BBC
počet sérií: 4+
žánry: Drama / Krimi / Mysteriózní
další čestné zmínky ze sezóny: White Collar, Rizzoli & Isles, Luther, Justified, Rookie Blue

Mít v seriálu dva slavné herce jako dvě hlavní hvězdy, natáčet adaptaci jednoho z nejslavnějších příběhů literatury, mít v týmu nejslavnější producenty a Velké Británie a to všechno tvořit pod hlavičkou největší britské televize (a potažmo největší televize na světě), to už od začátku vypadá přinejlepším na seriál, o kterém se bude mluvit. Šílenství kolem Sherlocka ale dokázalo, že i s málem se dá mnoho získat. On totiž Sherlock Jede už sedm let – a stihl přitom odvysílat jen čtrnáct epizod.

Steven Moffat a Mark Gatiss měli před psaním Sherlocka zkušenost se seriály odehrávající se ve viktoriánské Anglii. S Sherlockem, konkrétně jeho předlohou, ale měli jeden vážný problém – přišel jim příliš pomalý, a proto ho zrychlili, zmodernizovali. A přestože po britsku vypouštěli jen tři epizody za dva roky, jejich seriál se stal ihned populárním.

2010/11: Boardwalk Empire (Impérium – Mafie v Atlantic City)

stanice: HBO
počet sérií: 5
žánry: Drama / Dobový / Krimi / Mafiánský
další čestné zmínky ze sezóny: The Killing, The Chicago Code, Hawaii 5–0

Mezi žánry kriminálního dramatu se počítají i seriály pojednávající o mafii. Byla by tedy trestuhodná opovážlivost, kdybychom v sezóně 2010/11 nezmínili Boardwalk Empire, seriál, který je pravděpodobně od dob The Sopranos tím nejlepším, co na tomto poli vzniklo.

Za seriálem totiž stojí jedno obrovsky známé jméno – Martin Scorsese. A ten funguje jako magnet jak na kvalitní scénáře, tak i na kvalitní a známé herce. Společně s tvůrcem Terencem Winterem téměř okamžitě rozhodli, že do hlavní role Nuckyho Thompsona obsadí Stevea Buscemiho – i když kdyby chtěli někoho, kdo vypadal přesně jako Thompson, museli by sáhnout po Jamesi Gandolfinim.

Jak už to u HBO bývá, produkční náklady na seriál byly vysoké. Jen pilot samotný stál 18 milionů dolarů (a jen 5 milionů z toho stála dřevěná promenáda postavená pro natáčení v Brooklynu). Investice se ale vyplatila – první i druhá řada byly přijaty kritiky velmi dobře, na svých prvních Emmy získal seriál celkem 8 sošek – i když pouze jednu v hlavní kategorii. Premiéru sledovalo celkem 7 milionů diváků, což pro HBO byla nejlepší úvodní epizoda seriálu od premiéry Deadwoodu.

2011/12: Person of Interest (Lovci zločinců)

stanice: CBS
počet sérií: 5
žánry: Drama / Krimi / Mysteriózní
další čestné zmínky ze sezóny: Perception, Bron/Broen, Longmire, Closer

Person of Interest měl v rámci své stanice takové trochu zvláštní postavení. Nebyl to tahoun jako NCIS, ani překvapení jako Scorpion. Byl to, automobilovou hantýrkou řečeno, držák, a to jak z pohledu kvality, tak z pohledu divácké oblíbenosti. Vážně, na Velké pětce byste těžko hledali seriál, který je zároveň kriticky velmi dobře hodnocený a zároveň i divácky oblíbený.

Za seriálem stojí dnes už velmi dobře známý Jonathan Nolan, bratr režiséra Christophera Nolana. Ten stvořil něco, jen ne obyčejný seriál. Miliardář Harold Finch vytvoří počítačový program nazvaný The Machine (Stroj) pro americkou vládu. Program dokáže shromáždit všechny informace a následně z nich dokáže předpovědět a identifikovat možné pachatele teroristických útoků. Jenže časem se Stroj vyvine do umělé superinteligence. Společně s oficiálně mrtvým agentem CIA Johnem Reesem začíná vyšetřovat vše, co mu Stroj poskytne.

Síla Person of Interest spočívá v tom, že se z téměř kriminálky vyvíjí až do regulérního sci-fi seriálu. Druhou silnou stránkou seriálu jsou samotní herci – Jima Caviezela, Kevina chapmana a Taraji P. Henson zná téměř každý. Se sledovaností seriál problém neměl, snad až na poslední řadu. V druhé a třetí řadě se dokonce dostal mezi deset nejsledovanějších seriálů na Velké pětce.

2012/13: Banshee

stanice: Cinemax
počet sérií: 4
žánry: Drama / Krimi / Thriller / Akční
další čestné zmínky ze sezóny: Ripper Street, Elementary, Broadchurch, The Fall, Hannibal

Seriál Banshee od malé stanice Cinemax stál i přes svou krvavost a brutalitu v podstatě na okraji diváckého zájmu. Příběh o čerstvě propuštěném trestanci, který na sebe převezme identitu nového šerifa městečka Banshee Lucase Hooda je vše, ne jen obyčejný. Lucas Hood totiž má za sebou kariéru profesionálního zloděje. Jenže po něm jde otec jeho milenky Anastasie, která si mezitím zařídila v Banshee život s novou rodinou. A taky se kolem ochomýtá regionální mafián Kai Proctor, s kterým Hood dříve nebo později bude muset zkřížit své cesty.

Banshee od začátku stanice brala jako pokus rozšířit své portfolio skriptových seriálů. Neměla ani moc na výběr, sesterská (i když v tomto případě mateřská) stanice) HBO mu seriál spíše přenechala, původně se měl vysílat na ní. Cinemax předtím měla v nabídce pouze Strike Back a Sandbox, takže po seriálu ráda sáhla a objednala mu rovnou deset epizod, i když hned u pilotu byly problémy s produkcí a termínem dodání. První řada ale schytala od kritiků nepříliš kladná hodnocení. Až od druhé řady se jejich hodnocení zvedla nad 90 %. Divácká sledovanost se postupně propracovával až k milionu diváků na konci druhé řady. A závěr? Přišel vlastně náhle a ze strany tvůrců, kteří chtěli seriál neprotahovat a ukončit v nejlepším.

2013/14: The Blacklist

stanice: NBC
počet sérií: 4+
žánry: Drama / Krimi
další čestné zmínky ze sezóny: Peaky Blinders, Chicago P.D., True Detective, Fargo

Když v roce 2013 oznámila stanice NBC, že na podzim uvede novinku s Jamesem Spaderem v hlavní roli, téměř nikdo nepochyboval, že půjde o hit. Podmanivý hlas hlavního herce všechny okouzlil už v traileru a nadále se mu to dařilo i v seriálu tak, že letos jsme viděli už čtvrtou řadu. Spader sám přitom nebyl v USA neznámý herec – znalí si ho pamatovali v seriálu Boston Legal a Practice, za něž získal 3 ceny Emmy, ti znalejší i z jeho účinkování ve filmech. U nás je znám svou rolí ve filmu Hvězdná brána z roku 1994.

V Blacklistu představuje světově nejhledanějšího zločince a teroristu světa Raymonda „Reda“ Reddingtona, který se sám přihlásí FBI. Chce jí poskytnout informace o nejhledanějších zločincích světa, které během své neslavné kariéry nasbíral. Chce ale mluvit pouze s Elizabeth Keen, neznámou mladou profilovačkou.

I když seriál ze začátku zaznamenal slušný ohlas, jak po divácké, tak po kritické stránce, od třetí řady zažívá pokles diváckého zájmu. Ten se v letošní sezóně snažili oživit tvůrci natočením spin-offu The Blacklist: Redemption.

2014/15: Gotham

stanice: Fox
počet sérií: 3+
žánry: Drama / Krimi
další čestné zmínky ze sezóny: How to Get Away with Murder, Narcos, NCIS: New Orleans

S novou vlnou superhrdinských seriálů přišel i jeden, který až tak o superhrdinech nepojednává. Přitom pochází z univerza, které je známé po celém světě, a i když jste o seriálu nikdy neslyšeli, jména vám jsou určitě povědomá. Gotham se točí kolem policejního komisaře Jima Gordona, který se snaží v Gothamu nastolit pořádek dávno předtím, než malý Bruce Wayne vyroste a stane se Batmanem. Potkává tak mnoho postav, které později zkříží Batmanovi cestu – Jokera, Poison Ivy, Penguina, Riddlera, Catwoman.

Původní myšlenka tvůrce Bruna Hellera bylo vyrobit seriál o superhrdinech, ale v podstatě bez nich – chtěl, aby po celou dobu seriálu zůstali lidmi a prakticky nikdy se nedostali do svého kostýmu. Foxu se navíc myšlenka seriálu zaměřeného na komisaře Gordona líbila natolik, že přeskočila pilotovou fázi a rovnou objednala celou první řadu. A diváci se v tomto případě dočkali mnohem lepšího seriálu, než by se na první pohled mohlo zdát. Kritici oceňovali hlavně vizuální stránku – kameru, nasvícení scén, pochmurný městský tón. Jako by sledovali 45minutový film. A i proto není Gotham seriál pro fanoušky Batmana, ale pro kohokoli, kdo Batmana zná jen okrajově.

2015/16: Lucifer

stanice: Fox
počet sérií: 2+
žánry: Drama / Krimi / Nadpřirozený
další čestné zmínky ze sezóny: Limitless, American Crime Story, Blindspot

Seriály založené na komiksech nejsou jen ty se superhrdiny. Komiks může pojednávat i třeba o mýtických postavách. Předlohou Lucifera je v tomto případě spin-off Sandmana s názvem Lucifer, který vydává Vertigo (značka vydavavatelství DC). Pojednává o Satanovi, který se rozhodne z nudy opustit peklo a jako člověk Lucifer Morningstar žije v Los Angeles, kde mu patří noční klub nazvaný Lux.

Cesty mu zkříží policejní detektivka Chloe Decker, které začne pomáhat s jejími případy. A protože je tu jeden zádrhel – tedy to, že Chloe je imunní vůči Luciferovým schopnostem – začne se s ní vídat častěji.

Lucifer se setkal ze začátku s velkým zájmem diváků, ale s průměrným hodnocením kritiků. Až jeho druhá řada přinesla pozitivní hodnocení, která seriál vystřelila mezi nejzajímavější kriminálky na Velké pětce.

2016/17: Lethal Weapon

stanice: Fox
počet sérií: 1+
žánry: Drama / Krimi / Akční
další čestné zmínky ze sezóny: Dirk Gently's Holistic Detective Agency, 24: Legacy

Lethal Weapon je značka, která provázela ty starší z nás celá léta. Stanice Fox si ale ze série filmů odnesla inspiraci i pro televizní seriál – a ten, narozdíl od jiných remaků, nedopadl vůbec špatně. Příběh o bývalem SEALovi Martinu Riggsovi, který se stane losangeleským detektivem a dostane za parťáka stárnoucího policejního veterána Rogera Murtaugha – to by znělo jako deset dalších stejných kriminálek. Co ji ale povyšuje výše, je chemie mezi hlavními postavami. Naleštěná akce, perfektní práce s kamerou, vtipné dialogy, to vše staví seriál tam, kde ho fanoušci chtějí mít.

Seriál zpočátku nedostával tak dobrá hodnocení, jak by si možná zasloužil. Postupně se ale jeho hodnocení zlepšovala, až k 80 %. Divácká obliba navíc zapříčinila, že se stal jednou z nejsledovanějších novinek (konkrétně šestou skriptovou) této sezóny, a to nejen na stanici Fox.

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
Seraphine313

Seraphine313

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře28zobraz všech 28 příspěvků
Rašík

Rašík

Souhlasím, že Person of Interest si to určitě zaslouží. Také docela Lucifer, i když to jsem úplně...
před 6 roky
Case*Wawe*Make

Case*Wawe*Make

Mentalista je v čestných zmínkách, začal se vysílat stejný rok, jako Castle.
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Asi bych spíš jako reprezentanta hned té první sezóny vybrala spíš Murdocha. Zatímco Life horko těžko...
před 5 roky
Další články k tématu