30. 8. 2017

Novinka pod lupou: Man in an Orange Shirt

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Man in an Orange Shirt
Žánr Drama / Historický / Romantický / Minisérie
Stanice BBC Two
Premiéra 31. 7. 2017
Vysílání 31. července a 7. srpna (dvoudílná minisérie)

Délka pilotu: 59 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Minisérie sleduje milostný příběh ve dvou časových rovinách. Na konci druhé světové války se své štěstí a lásku snaží najít Michael a Thomas a v současnosti zcela jiné problémy a nástrahy musí řešit Adam a Steve.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Řekněme si to rovnou. Jde o další kousek pro LGBT komunitu, takže pokud cíleně vyhledáváte tyto seriály, rozhodně by vám neměla uniknout ani britská dvojdílná minisérie Man in an Orange Shirt. Do seriálu jsem šla bez jakéhokoliv vědomí, o čem by měl být, takže když jsem si poté při tvorbě článku přečetla obsah, trošku jsem se divila. I když to vlastně dává smysl, první díl se odehrává v minulosti, druhý zase v přítomnosti. Ten první se mi moc líbil a určitě dokoukám i druhý, i když mám takový pocit, že nebude dostahovat těch kvalit, jaké představil pilot. Protože když zasadíte homosexualitu do doby po druhé světové válce, kdy šlo skutečně o tabu trestající se snad i smrtí, vznikne rozhodně zajímavé dílo.

Seriál se s ničím moc nepáře, hned jde k věci. Trošku mi vadilo, že si oba vojáci k sobě vytvořili tak silné pouto, aniž by to bylo nějak hlouběji vysvětleno. Drama v podstatě jen konstatovalo jejich citový vztah jako fakt, aniž by ho jakkoliv odůvodnilo, takže jsem měla trošku problém mu ze začátku uvěřit. Když se ale přeneseme přes tento nedostatek a akceptujeme, že mezi nimi láska skutečně je, můžeme si celý zbytek dílu užívat.

Herecké obsazení je zvoleno skvěle. Mezi oběma muži je poměrně značná chemie, která na vás z obrazovky proudí i přes to, že vlastně v druhé polovině dílu již nemají téměř žádnou společnou scénu. Musím ale říct, že mi bylo líto té jeho ženy, kterou si vzal, aniž by jí řekl pravdu. Jistě, ona se zachovala, jak se zachovala, řekla mu, že to dokáže akceptovat a zachovali si rodinu, ale to už je věc druhá. Na druhou stranu chápu, že v té době rozhodně nešlo o téma, které by se běžně řešilo o svatební noci (nebo i před svatbou samotnou), takže asi bylo nutné to udělat tak, aby na to hrdinka přišla v podstatě náhodou.

Jsem zvědavá, jakým způsobem tvůrci zakomponují do příběhu linku z přítomnosti. Už jsme viděli starou Floru, pořád ale nevím, jestli bude do této minisérie ladit zcela nový milostný příběh. Možná bych raději viděla, jak se vyvine ten v pilotu nakousnutý. Ale co já vím, třeba to tam ukážou a budu spokojená. Šanci tomu rozhodně dám.
  • chemie mezi postavami
  • zasazení do doby po 2SV
  • příběh dokázal zaujmout a nenudil
  • jak na to naváže druhá část?
  • nefér jednání k hrdince
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Když někdo nejsme součástí komunity LGBT (nebo LGBTQ+, jak občas vídám), asi nemáme úplně potřebu schválně vyhledávat tvorbu s LGBT spojenou. Tudíž, kdo sledujeme mainstream, se s podobnými seriály úplně nesetkáváme.

Já za tu dobu, co se podílím na Novince pod lupou, pamatuju možná tak dva seriály, které měly k tomuto tématu blízko (pokud nepočítám vedlejší postavy v různých seriálech). A oba (možná byl jen jeden, víte, jak mám blbou paměť) byly o aktivistech bojujících za práva. Což není úplně to pravé ořechové.

Man in an Orange Shirt na to „jde“ ale úplně jiným způsobem. Ukřičené demonstrace střídá obyčejná love story dvou mužů, kteří poté, co se do sebe až podezřele rychle „zakoukají“ (ale fakt, jak k tomu došlo? To byl blesk z čistého nebe!), začnou doplácet na hloupost společnosti. A ne jen oni sami. Líto je člověku všech třech postav, kterých se tento nešťastný trojúhelník týká.

Tohle donutí člověka se zamyslet. Proč je tohle sakra problém? Proč v nás společnost pěstuje to, že z takovéhoto seriálu máme předem tak trochu strach? Možná je to moje filozofické okénko trochu zbytečné, ale snad chápete, co tím myslím.

Tahle hořkosladká love story je působivá, trhá srdce, je hrozně smutná, je krásná, a když pomineme tu smutnou část, je i úžasně obyčejná. A podle mě právě tohle je potřeba, připomenout si, že není jen ta radikálnost, která všemu spíš prokazuje medvědí službu. Normálnost tomuto seriálu svědčí, postavy jsou charismatické a mají mezi sebou chemii. A nutkání minisérii dokoukat bylo silnější než já.
  • pojetí, přiměje k zamyšlení
  • postavy
90 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
ragelly

ragelly

Není důležité kdy, ale že jsem se k tomu vůbec dostala :P :D
před 6 roky
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Ale tak já jsem se k tomu taky dostala, víš co. A dřív než ty. TO je důležité.
před 6 roky
Destinytte

Destinytte

Dobrá podívaná. První část se mi líbila víc, ale to propojení se mi moc líbilo. To jsem nečekala. :)
před 5 roky
Další články k tématu