31. 8. 2017

Novinka pod lupou: Get Shorty

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Get Shorty
Žánr Drama / Thriller / Krimi / Komedie
Stanice Epix
Premiéra 13 8. 2017
Vysílání neděle ve 22:00 hodin

Délka pilotu: 63 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Příběh se inspiruje bestsellerovým románem z roku 1990. Hlavním hrdinou je Miles Daly, který pracuje jako zabiják pro kriminální gang v Nevadě. Na druhou stranu se však kvůli rodně snaží se svou starou a neslavně proslulou profesí seknout. Rozhodne se začít se živit poctivě jako filmový producent, ale jeho kriminální minulost si ho najde. Miles začne prát peníze skrze hollywoodské trháky.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Nevím, proč mi název evokuje, že by mělo jít o komedii. Každopádně pilot je za mnou a nejsem příliš nadšená. Vidím to tak na průměr. Rozhodně mě sledování neubíjelo, jak tomu občas bylo u jiných seriálů. Ale na druhou stranu jsem zde ani nenašla nic, co by mě donutilo těšit se na další epizodu. Možná je to zbytečnou délkou, která by se dala klidně zkrátit na polovinu, aniž by se jakákoliv scéna musela vynechat. Prostě by se jen zkrátily zbytečně zdlouhavé rozhovory a podobně, aby děj svižněji utíkal.

Seriál tak trošku připomíná Raye Donovana, chybí mu ale jakési kouzlo. Hlavní hrdina není příliš sympatický, což je asi hlavní kámen úrazu. Je to drsňák, co se snaží dát zpět dohromady svou rodinu, ale příliš se mu to nedaří. Je docela matoucí, když se chvíli tváří jako utrápené slůně, ale o minutu později se svým parťákem pohřbívá něčí tělo. Dokonce ani jeho hlášky (i když se o ně skutečně hodně snažil) nevynikly. Že by to bylo tím přízvukem? Nevím, ale hlavní hrdina by měl alespoň něčím zaujmout, to je základ.

Celkově nápad špatný ale není. Konec pilotu ukázal, že by se další díly teoreticky mohly dobře rozjet. I když na druhou stranu by možná bylo zábavnější sledovat, jak se bývalý zabiják snaží skutečně polepšit a dostává se do nových situací, se kterými si neumí poradit a jde na to komicky. Takhle zůstane ve svém krimi živlu, ale příběh se tím pádem stane lehce předvídatelný.

Budu koukat dál? Moc mě to neláká. Asi uvidím vaše reakce a podle toho se rozhodnu.
  • potenciál
  • prostředí Hollywoodu
  • mafiánská šéfka
  • hlavní hrdina
  • vleklý děj
  • seriál neopouští krimi žánr
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Vrahoun se vzdá své kariéry a začne dělat do filmů. To zní jako parádní komedie! Víte co, ani bych se nedivila, kdybych to už někdy viděla a kdyby to již existovalo.

Jenže jak námět úplně vybízí k využití té komedie, kterou v sobě skrývá, tvůrci ji nechávají naprosto nevyužitou a vystačí si s tou krimi částí, která to bohužel naprosto nezvládá utáhnout. Fajn, „naprosto nevyužitou“ je možná trochu přemrštěné, protože pár vlaštovek naznačujících černou komedii se přece jen objeví, ale stále je toho příšerně málo. I když tady bude hlavním problémem asi přemrštěná délka.

Get Shorty trvá celou hodinu, což je na komedii očividně hrozně moc. Všechno vidíme víckrát a mnohem déle, než je třeba, kdyby se zkrátily všechny ty předlouhé rozhovory o ničem a pohledy na nic (také šíleně dlouhé), zbylo by možná dvacet minut. A seriálu by to opravdu prospělo.

Takhle se totiž po většinu epizody nedá ubránit pocitu, že se prostě vůbec nic neděje. Možná je to tím, že zůstala nevyužita minimálně polovina potenciálu, jak už jsem zmiňovala, ale problém je možná i v tom, že v seriálu není nic, co by dostatečně zaujalo. Hlavní hrdina a jeho kolegové nejsou natolik zajímaví, aby utáhli seriál, Get Shorty neoslní ani v jiných oblastech.

Když už se objeví něco zajímavého, „utopí“ se to v hromadě balastu kolem. Ve výsledku je seriál prostě příšerně nevýrazný, bohužel.
  • námět
  • komediální potenciál
  • nevýrazný, nezaujme
40 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

No, tak jo – bylo to tak divný, stejně jako samotný popis seriálu. Pochopil jsem, že jde asi o seriálový remake filmu Chyťte ho! s Travoltou z devadesátek – a už tady si klepu na čelo. Samotný film je extrémně průměrnou lehce parodickou komedií, která nebyla zas až tak jednoznačným kasovním hitem. No, člověk se při filmu občas alespoň dokázal pousmát – seriál se snaží jít ale jinou cestou. Humor a nadsázka mizí a nahrazuje je syrovost, špinavý kamerový filtr, krev a snaha o jakousi drsnou atmosféru. Ale pořád se to chce tvářit jako zábavná dramedy. WTF?

A má to hodinu… Jo. Hodinová dramata mohou být fajn – mám jich rád spoustu. Pokud přijde kvalita, nevadí mi ani delší stopáž než hoďka. Ale GetShorty je zvláštní nezábavný pokus o dramedy, jehož pilot má hodinu! Pomalé tempo a nefungující humor se postarají o to, že půjde o jednu z nejdelších hodin ve vašich životech a potáhne se to jako žvýkačka.

Já nevím, fakt jsem z toho na vážkách. Dokážu totiž ocenit, že hudba skutečně do té atmosféry pilotu (která se k tomu vůbec nehodí) pěkně zapadá. A kamera je na tom dosti podobně, některými hrátkami lehce připomínala Finchera a jeho kamerové vychytávky. Technicky se to povedlo, to ne že ne. Stejně tak mě tu i poměrně zaujala vedlejší linka – v ní se řeší rodinné drama a scény, v nichž se tato linie dostává na hlavní kolej, vyvolávají přesně ten pocit, jaký chtějí. Tyto části příjemně odsýpají, a ačkoliv nejde o nic originálního, sledovat je mě bolelo nejméně.

Ale to je všechno – veškerá pozitiva se dala shrnout do jednoho odstavce. Zbytek se trestuhodně nepovedl. Ale ne takovým způsobem, že by to bylo šíleně mizerné už od prvního pohledu, jako třeba Sousedé. Ne, GetShorty trochu klame tělem – ty, kteří očekávají zábavnou dramedy, odradí stopáží a divnou snahou o syrovou atmosféru, a ty, kteří čekají depku a krev, odradí nepatřičným suchým humorem, který moc nefunguje nebo právě tou rodinnou vedlejší linií.

Pilot GetShorty mi vzal slova od úst a zanechal mě kompletně němého – ale nevyrazil mi dech svou kvalitou, nýbrž svou podivností. V pěkném audiovizuálním hávu nám je podáván podivný žánrový mix mezi dramedy a snahou o Rkový špinavě syrový thrillerový nářez. Nevychází mu snaha ani o jedno, za což mimo jiné může i šílená hodinová stopáž a zoufale pomalé tempo. Herci jsou pak extrémně protivní a není tu nikdo, kdo by mě vyloženě zaujal, čí přesvědčil svým projevem o svých hereckých kvalitách. Naprosto zbytečný seriál, jehož pokračování si rád nechám ujít.
  • hodící se hudba
  • pěkná práce s kamerou
  • rodinná vedlejší dějová linka
  • snaha o špinavou, syrovou a drsnou dramedy, která zoufale nevychází
  • natahovaná stopáž
  • nelogické chování postav
  • pomalé tempo
  • nezajímavé postavy
  • průměrní a otravní herci
30 %
Mé hodnocení
Esgalnor

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nás motivuj sdílením! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Jenny17

Jenny17

Koukám,že asi nikoho to nenakoplo a zkoušet nebudu ani pilot.
před 6 roky
Další články k tématu