25. 9. 2017

Novinka pod lupou: The Orville (Fox)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název The Orville
Žánr Komedie / Sci-Fi
Stanice Fox
Premiéra 10. 9. 2017
Vysílání čtvrtek ve 21:00
Délka pilotu 43 minut
Předskokan Gotham
Konkurence Scandal (ABC) Mom + Life in Pieces (CBS) Arrow (The CW) Will & Grace + Great News (NBC)
Tipovačka ?

O čem to je?

Vesmírná dobrodružná komedie je zasazena 400 let do budoucnosti. V centru dění se nachází průměrná vesmírná loď Orville. Její posádka je tvořena lidmi i mimozemšťany. Všichni společně musí čelit nebezpečím, které skrývá vesmír, ale zároveň se musí vypořádat se známými a často humornými problémy každodenního života.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Myslím si, že tento seriál rozdělí svět na dva tábory, podobně jako Galavant. I když, přiznejme si na rovinu, druhý Gal to není, prostě ne. Rozhodně ale po sledování nejsem zklamaná. Vlastně mě to bavilo tolik, že jsem si další den po odsledování dala opakování, když se na to díval muž. Rozhodně jsem spokojená, protože pilot splnil má očekávání, která byla po traileru vysoká. Mohlo to být lepší? Jistě, smíchy jsem nebrečela, ale rozhodně to nepovažuju na nevýhodu. Beru to tak, že je ještě prostor pro zlepšování, které případně i může přijít v dalších epizodách.

Seznámení s postavami je provedeno chytře a svěže, seriál s tím neztrácí čas, ale zároveň to nepůsobí urychleně a nepřehledně. Jména si sice nepamatuju, ale to u žádného pilotu, takže to není žádná výjimka. Postav je přiměřeně, ani málo, ani moc, prostě tak akorát, abyste si je zapamatovali a dokázali k nim najít jakési pouto.

Vtipů je tu hodně. Některé jsou opravdu povedené, jiné možná lehce nevkusné, ale pokud se nenecháte pohoršit, tak se budete bavit. Třeba vykopnutí dveří s hláškou „Povolil (uvolnil) jsem ti to“ je geniální, stejně jako „Ten pes byl první, čeho jsem si všiml.“ Doufám, že si Orville dokáže udržet tak vysokou úroveň vtipu, protože to bude základní předpoklad pro jeho úspěch. I když, „úspěch“, všichni víme, jak Američané na podobné seriály reagují – nesledují je. I kdyby ale vznikla jen jedna nadupaná sezóna, rozhodně to divákům dá víc, než kdyby sledovali sto dokola omílaných rodinných komedií nebo kriminálek.

Na co se každý soustředí, to je porovnání se Star Trekem. Je to parodie, nebo není? Pravděpodobně ano, ostatně muž mi říkal u jedné scény, že to je přímá narážka na Novou generaci. Jistě, celkově to prostě vypadá jako Star Trek, jen s tím rozdílem, že je to komedie. Pro mě je to dostatečný rozdíl k tomu, abych seriál považovala za originální a nový a nevnímala ho jako předělávku něčeho slavnějšího a známějšího. Jak to vidíte vy?

Budu koukat dál? Seriál si rozhodně maratonem dám, pilot příjemně navnadil na další sledování a ukázal, že i v dnešní době se dá vytvořit svěží a vtipná komedie, která nevypadá jako dvacet tisíc dalších seriálů.
  • spousta dobrých vtipů
  • sympatické postavy
  • svižné tempo
  • solidní vizuální efekty
  • ještě krok mu chybí k té správné šílenosti
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Uteklo to jako voda, ale SLDH nám vlastně běží už tři čtvrtě roku. A za tu dobu už jsme si připomnělo několik vesmírných pilotů. A možná je to tím, že jsem ty piloty viděla relativně nedávno, ale s The Orville jako bych se na ty piloty dívala znova.

A tím ani nemyslím atmosféru seriálu nebo ten prostý fakt, že se seriál odehrává ve vesmíru, ehm. Realita totiž není tolik obecná, upřímně jsem u některých scén měla pocit, že jsem je snad doslova takhle viděla už jinde. Nemít paměť extrémně zapomnětlivé rybičky, myslím, že bych zvládla říct, kde přesně. Což je trochu smutné. Jestli je to parodie, není moc dobře provedená.

O moc veselejší to ovšem není ani v době, kdy tohle „kopírování“ neřeším. Pilot trvá čtyřiačtyřicet minut, za tu dobu se člověk párkrát pousměje, ale celkově je to slabota. Kdybych měla vybrat části, které mě dokázaly opravdu zaujmout (dramatické i komediální), hodně bych se divila, kdyby výsledek dal alespoň deset minut.

Přitom si pro sebe Orville ulovil spoustu hvězd. Na to, že se jedná o pilot, jsem si říkala, že někoho znám, častěji, než jsem zvyklá. Vizuálně seriál také vypadá parádně, na masky mimozemšťanů se moc hezky dívá, kulisy na pomezí kvalitního zpracování versus srandy ve stylu Červeného trpaslíka dokážou zaujmout.

Jenže co se pak týče děje, The Orville moc často bruslí na hraně nepříjemné trapnosti nebo naopak přílišného natahování.Fandové tohoto žánru nejspíš žádný problém nezaznamenají, ale za sebe říkám, že seriál by měl víc šlápnout na plyn.Na to, že je relativně odvážný, se až moc drží na uzdě.
  • některé vtipy
  • masky
  • trapnost
  • mnoho hluchých míst
60 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Od pilotu jsem nečekal vskutku nic, a proto jsem byl po prvních několika minutách poměrně spokojen s tím, co dostávám. Celková spokojenost ale postupně čím dál tím víc klesala a klesala a klesala… Jako konkurence Star Treku to je slabé, jako komedie to je slabé. Měla to být komedie, že? Tak proč jsem se ani jednou nezasmál, dokonce ani nepousmál? Ne, že by humor byl špatný, humor tam prostě není.

A jo, když se o něj MacFarlane (vždyť stojí za Tedem, Griffinovými… jak mohl napsat tohle?!) pokouší, je prostě špatný a zoufale nevtipný. Jako konkurence Star Treku to je pak děsně hloupé, povrchní a jako by ten pilot sám nevěděl, jestli chce být spíš komedií nebo sci-fi dramatem, tak stojí v takový tý šedý zóně ničeho, převlečený do sci-fi kabátku, ale příběhově i komediálně naprosto prázdnej. Nějak jsem z toho ani nepobral, komu to má být určeno: sci-fi fandům? Na ty je to až moc hloupé a až moc se řeší vztahy. Fandům soapek? Moc technických pojmů, moc sci-fi. Fandům sitcomů? Ale no tak, takhle pomalých a prázdných 44 minut je prostě úmorný i pro konzumního diváka dramat, natož komedií. Pro koho to teda je?!

Hlavní hrdina je už od první scény totálně na facku a to ani ne kvůli tomu, jak je napsaná, nýbrž za to může „vděčit“ hlavnímu představiteli – MacFarlane je v tomto případě ještě horší herec, než tady scénárista, hrozně nesympatický dřevo. Zbytek postav je prostě standard space oper, který ničím nevyčnívá.

Natáčet rozsáhlou epickou space operu s mizerným rozpočtem je naprostá zhovadilost – není pak divu, že to CGI je prostě špatný. Chválím aspoň masky a tu krásnou hudbu, která mě u toho tu šílenou hodinu udržovala. Jinak to je ale prostě hrozně nepovedený – má-li to být parodie, chybí tomu nadsázka. Má-li to být komedie, je to strašně dlouhé a bez humoru. Jako sci-fi drama to je hloupý a povrchní. A fanoušky průměrných nekomplikovaných dramat zas odradí tempo a zbytečné technické termíny. Pilot The Orville je prostě zapomenutelný, nevýrazný hybrid všeho možného, až z toho vychází sci-fi blábol roztažený na úmorných, šíleně vyprázdněných 44 minut. Obrovský přešlap vedle pro Favreaua a MacFarlanea.
  • epická, pěkná hudba
  • propracované masky
  • pro koho to je určené?
  • komedie bez humoru
  • Seth Macfarlane
  • mizerný rozpočet
30 %
Mé hodnocení
Esgalnor

The Orville, první z letošních novinek velké pětky. Čekal jsem klasický humor Setha MacFarlanea, podobný tomu z Family Guye. Takže dvacet minut parodie na cokoliv, co se namane. Místo toho jsem překvapivě dostal čtyřicetiminutové drama s vtípky.

A to je vlastně největší mínus celého pilotu. Jsem z něho totiž zmatený, protože jsem dostal úplně něco jiného než trailer sliboval. Nečekal jsem totiž další Star Trek, ale spíš jeho parodii. Navíc trailer vystřílel většinu vtípků, takže pilot nebyl úplně podařený. Vtípky však překvapivě nepatří do kategorie trapných, navíc se s jednou výjimkou ani nedostaví klasický fekální humor.

I tak věřím, že seriál nakonec může docela dobře fungovat, jen člověk musí přijmout, že je to něco jiného, než se původně nabízelo. Uvidíme, jak se to po pár dílech ustálí, ale já z pilotu si odnáším pocit zklamání a do dalšího sledování se nepohrnu.
  • pořád to může fungovat
  • vtípky překvapivě nejsou trapný
  • čekal jsem komedii, ne vesmírné drama
  • nedostatek vtípků, které nebyly v traileru
  • délka
60 %
Mé hodnocení
Pajky

Tadáááá! Připravte se, pravděpodobně se koukáte na nejlepší novou komedii (pokud ne rovnou i seriál) z Velké pětky. A je to poznat už od prvních záběrů. Když pak během úvodních titulků probleskne jméno Setha MacFarlana, tak si tím už jste naprosto jistí.

Příběh si nezadá nic se starými Star Treky, ale přitom si jasně uchovává nadhled a nechává vás v nejistotě, jestli to tvůrci myslí vážně, nebo ne. Jistě, je předvidatelný, přímočarý a jednoduchý, takže v okamžiku, kdy si kapitán cpe zrní do kapsy, tušíte, že se asi k něčemu bude hodit, ale i tak je to pořád zábava a sem tam dokáže i něčím překvapit.

Jasně efekty by líp vyrenderoval i kdejaký Youtuber. Vesmírné lodi vypadají jak vytištěné před pěti minutami na 3D tiskárně, ale o to tu přeci nejde. Když to nevadí u Červeného trpaslíka, proč by to mělo vadit u Orville.
  • postavy
  • nenucený humor
  • nebere se vážně
  • dvacet minut by stačilo
  • možná o kapku víc vtipů
80 %
Mé hodnocení
Fruiko

Od The Orville jsem čekal v podstatě kopírku Star Treku, která bude poukazovat na slabá místa franšízy a bude se jí vysmívat. Pozitivní je, že to jsem dostal. Nebylo to sice až tak ostré, jak by někdo od Foxu očekával, ale tento výsměch směrem ke Star Treku byl ubit zaměřením na vlastní příběh a budováním vlastního vesmíru.

Plusem The Orville je právě ta skutečnost, že při parodování Star Treku se zároveň může z jeho chyb poučit. Seriál se tak snaží v každém okamžiku zaujmout a neztratit divákovu pozornost. Ať už se jedná o akční scénu nebo třeba jen rozhovor v doku, má jednu výhodu – může si z čehokoliv dělat legraci.

Jenže ono té legrace tam zas tolik není. Za celý díl se zasmějete tak třikrát, čtyřikrát, spousta vtipů vyznívá trapně (jak ostatně to u amerických komedií bývá), a celé se to sice tváří jako parodie na Star Trek, ale vyznívá to spíš jako Galaxy Quest (mimochodem podpořená hudbou podobné té ze Star Wars). V narážkách na Star Trek jde ale více do hloubky než směrem k zesměšnění – ukazuje třeba, že téměř nikdo není výjimečný – co do počtu lidí, pozice nebo přidělení. V podstatě za jeden díl shrnuje co se týče fungování námořnictva všechno, co v klasickém Star Treku chybí – struktura, počet lodí, takové ty běžné věci, které je potřeba říct, aby byl divák v obraze a měl dějový prostor aspoň trochu dokreslený.

Po technické stránce bych asi neměl co vytknout, i když je pořád vidět poměrně velký rozdíl mezi filmovou produkcí a tou seriálovou mající na poloviční počet minut třeba dvacetinový rozpočet. Po herecké stránce… no, tam už je to horší. Překvapivě nejlépe zahranou postavou pro mě byla Kelly Grayson v podání Adrianne Palicki. Ostatní herci… průměr. Scott Grimes a Halston Sage podprůměr.

Můj osobní pocit z The Orville je vcelku pozitivní. Ano, bavil jsem se, ano, je to pro mě změna oproti nabídce ostatních seriálů na Velké pětce (a kdyby seriál skončil třeba na FX, nezlobil bych se). Podle mě ale mohli tvůrci ještě přitlačit na pilu a nevyplňovat dialogy trapným blábolením o ničem.
  • podobný typ seriálu zoufale chybí
  • ukazuje to víc ze Star Treku než samotný Star Trek
  • trikově poměrně zdařilé zpracování
  • dějově je to poměrně jednoduché
  • a možná od toho budete čekat víc
70 %
Mé hodnocení
Seraphine313

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Tohle přeci nemůžeš ostatním zatajit. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře17zobraz všech 17 příspěvků
gnew

gnew

Jo, The Orville není a neměla být komedie (jakože sitcom). To, že trailer(y) a většina serverů to...
před 6 roky
Zean

Zean

Mě se seriál líbí,tento typ humoru mi sedí. Není násilný, jen narážky. Je to skvělá oddychovka. Seriálů...
před 6 roky
sandokan555

sandokan555

Tak zatial maximalna spokojnost a ked to porovnam s novym StarTrekom a nielen prvym dvojdielom tak...
před 6 roky
Další články k tématu