10. 10. 2017

Novinka pod lupou: P. K. Dick's Electric Dreams (Channel 4)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Philip K. Dick's Electric Dreams
Žánr Sci-Fi / Antologie / Mysteriózní
Stanice Channel 4
Premiéra 17. 9. 2017
Vysílání neděle 21:00
Délka pilotu 52 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

Kdo?

Tvůrci Ronald D. Moore, Michael Dinner
Herci v každém díle jiní

O čem to je?

Antologický seriál vznikl na motivy slavných sci-fi povídek spisovatele Philipa K. Dicka. Podobně jako u Black Mirror nebo Room 104, i tady má každý díl svůj vlastní samostatný příběh se zcela jiným herekckým obsazením.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Zdravím, Black Mirror 2.0! Ne, vážně. Nevěděla jsem, do čeho jdu, ale hned po prvních minutách mi připadalo, jako bych tohle už někdy viděla. Srovnání s Black Mirror se přímo nabízí. Electric Dreams je také antologie, každý díl podle jiného příběhu Dicka, jiné herecké obsazení. Pilot hodně rychle utekl a rozhodně mu nechyběl zajímavý námět. Přesto si myslím, že Black Mirror je ještě o třídu lepší a vynalézavější. Možná je to tím, že Dick psal své sci-fi příběhy asi před půl stoletím, takže ve své době jistě byly hodně pokrokové a vynalézavé. Dnes už jsme ale trošku jinde, takže působí trošku víc uzeměně. Není to výtka, spíše porovnání se Zrcadlem. Jak říkám, pilot se sledoval dobře a i přes svou dlouhou stopáž rychle utekl.

Velký vliv na tom jistě má i výborné herecké obsazení. Postav zde není mnoho, ale rozhodně si nepřipadáte nijak ochuzeni. Hlavní dvojice k sobě výborně pasuje a daří se jim směrem ke mně jako k divákovi dostat celou škálu emocí. Tím pádem jsem se do příběhu docela snadno naplno ponořila a prožívala jsem ho spolu s nimi až do samotného hořkého konce. Myslím si, že tvůrci si dají s castingem každého dílu hodně záležet, takže v této oblasti se nemusíme bát o to, že by se další epizody měly pohoršit ve kvalitě.

Myslím si, že seriál potěší všechny fanoušky sci-fi žánru i samotného Dicka. Pokud máte jeho díla načtena, bude pro vás jistě zábavné sledovat tyto „minifilmy“, jednotlivé uzavřené příběhy v každé epizodě. Přece jen je to něco úplně jiného než např. Man in the High Castle od Amazonu, který je také podle jeho knihy, ale jde o jeden příběh rozprostřený do celého seriálu. Tady jde skutečně o samostatně stojící epizody a myslím, že to seriálu velmi prospívá. Nic se zbytečně nenatahuje, příběh svižně plyne a po celou dobu si vás dokáže udržet ve střehu, protože velmi solidně graduje.

Za zmínku stojí i technická stránka, která je velmi slušně zpracovaná, ať už jde o práci kamery, střih nebo samotnou scénografii. Celkově se těžko zobecňuje hodnocení na seriál jako celek, protože svou antologickou povahou nemá jasný směr, jakým se dál bude ubíhat. Pokud bych ale měla soudit jen podle prvního dílu, o což tady ostatně v první řadě jde, tak si myslím, že dokáže dobře nalákat na další sledování, ať už Dickovu tvorbu znáte, nebo ne.

Budu koukat dál? Ano, i když Zrcadlo považuju za lepší, jde o další zdařilou sci-fi antologii.
  • antologický koncept
  • herecké obsazení
  • technická stránka
  • gradace příběhu
  • v dnešní době by šly hranice posunout ještě dál
80 %
Mé hodnocení
ragelly

Už je to tak pět let, co se tu nějaká televize začala vysílat Krajní meze (The Outer Limits). Já jsem se na to začala dívat taky, protože se to u nás prostě sledovalo, protože to naši už odněkud znali. A je to ještě déle, co se na obrazovkách objevily různé příběhy z pera Alfreda Hitchcocka.

Nezáleželo na době, kdy byly všechny tyhle příběhy natočeny, těmto epizodním vyprávěním nechybělo napětí a spousta jiných prvků, které dokázaly ohromit a upoutat diváka k televizoru. Z Philip K. Dick's Electric Dreams alias „Jak si tenhle název sakra někdo může zapamatovat“ (ano, název jsem si musela zkopírovat, protože raději ani nechci vědět, co by z toho vzniklo, kdybych se pokoušela dolovat název ze své paměti) jsem měla podobný pocit.

Když člověka konečně opustí to otravné nutkání přemýšlet nad tím, kde toho a onoho herce už viděl, dostane hodně zajímavý krimi/sci-fi příběh, který je natolik zvláštní a člověku cizí, že právě to je jeho kouzlem, díky kterému si dokáže udržet divákovu pozornost.

Masky jsou vlastně až trapně jednoduché, z kulis vyzařuje takové jemné post-apo, pointa epizody je ve výsledku oproti tomu, co jí předcházelo, opravdu jednoduchá. Možná i právě proto je epizoda tolik působivá. Protože tempo je sice možná až příliš pomalé, ale mrazivá atmosféra je všudypřítomná.
  • působivost
  • atmosféra
  • námět
  • možná až příliš pomalé tempo
80 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
IrmaVep

IrmaVep

Panenko skákavá, tohle zní jako seriál podle mého gusta! Jdu do toho, díky za doporučení!
před 6 roky
Další články k tématu