27. 9. 2017

S lupou do historie: Will & Grace

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Will a Grace 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Will a Grace
Žánr: Komedie / Sitcom
Stanice: NBC
Vysílání: 1998–2006, 2017-
Celkový počet sérií: 8+
Premiéra: 21. 9. 1998
Délka pilotu: 22 minut

Kdo?

Tvůrci: David Kohan, Max Mutchnick
Herci: Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally, Sean Hayes, Gary Grubbs, Shelley Morrison, Michael Angarano

O čem to je?

Seriál se odehrává v New York City a točí se okolo jedinečného vztahu homosexuálního právníka Willa Trumana a jeho nejlepší kamarádky Grace Adler, židovské ženy vlastnící návrhářskou firmu. V jejich bytě je pečená vařená i jejich alkoholická kamarádka Karen a vznětlivý homosexuální herec Jack. V jednotlivých epizodách se objevují radosti i strasti randění, manželství, rozvodu, nezávazného sexu, stejně jako komické ponětí stereotypů z homosexuální a židovské kultury.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:komplet viděno
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Po delší době je tady seriál, který mám komplet zhlédnutý. A patřím mezi ty, kteří Willa s Grace (a Jackem a Karen) žerou. Pilot ještě není tak rozjetý jako zbytek seriálu, ale už docela dobře dokazuje, že je perlou mezi sitcomy.

Všechny postavy tady mají své pevné místo. V průběhu prvního dílu se seznámíme s celou čtveřicí, samozřejmě největší důraz je ale kladen na Willa a Grace a celý jejich vztah. Moc se mi líbí dynamika, kterou mezi sebou postavy (herci) mají. Dialogy jsou ostré a hbité, skvěle na sebe navazují a mnohdy se mezi nimi objevuje skutečně podařený vtip. Hned několikrát jsem se hlasitě zasmála, i když přiznávám, že to možná mělo souvislost s tím, že jsem seriál viděla celý a různé scény mi připomínaly další vývoj postav a celého příběhu.

Jde ale vidět, že se tady tvůrci drží zkrátka. Jack nedostal téměř žádný prostor, ale když už před kamerou byl, celou scénu si kradl pro sebe. Ještě hůř na tom byla Karen, která v pilotu působí ještě docela normálně. Když si vzpomenu, jak šílená byla později, tak tohle je opravdu jen slabý odvar. Jsem moc ráda, že nechyběl ani charakteristický večer her, který v seriálech asi navždy bude patřit právě této slavné seriálové dvojici.

Ale nejlepší je, že si seriál na nic nehraje. Nevnucuje nám žádnou na sílu hnanou romantickou zápletku nebo milostné trojúhelníky. Dokazuje, že komedie se může tvořit skutečně i bez toho, aniž by si k sobě hlavní hrdinové museli nutně najít vztahovou cestičku. Za to chválím.

Budu koukat dál? Na nové díly rozhodně. Na opáčko starých bohužel čas není.

+ Will, Grace, Jack a Karen
+ spousta podařených vtipů
+ herní večer
+ neromatické zápletky

- v mnohých ohledech se pilot drží ještě hodně zpátky

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: viděno už asi téměř vše
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Z Willa a Grace jsem viděla hodně dílů. Možná všechny, opakování našim televizím vážně jde. Avšak ambice si někdy dát maraton jsem nikdy neměla, protože koukat na všechno, co mě někdy zaujme, nedělám nic jiného. Takže k seriálu žádný extra vztah nemám, ale představu mám.

Mnohé naznačuje i to, že aniž bych se o to vlastně nějak snažila a pustila se do maratonu, viděla jsem tolik dílů. Protože naše televize sice opakují rády, ale já mám pořád ovladač, to magické zařízení. Jenže proč přepínat něco tak dobrého?

Už pilot jasně ukazuje, o čem mluvím. Postavy jsou představeny jen tak mimoděk, nevědět, co sleduji, možná si ani nevšimnu, že se opravdu jedna o teprve první díl. Místo toho pilot bez zbytečného otálení už od začátku baví díky čtyřem hodně trhlým postavám. Trhlým v pozitivním smyslu.

I díky nim jsem se během těch dvaceti minut hned několikrát zasmála nahlas, pilot jsem prožívala, jako kdybych byla už minimálně v půlce maratonu. A to už jsem pár let neviděla snad ani díl. Prostě takhle nějak by měl začít sitcom. Vtip za vtipem, děj a hovor ubíhá ohromně rychle, postavy si rychle získávají srdce diváka. Navíc „vedlejší“ z hlavních postav jsou snad ještě lepší než ty hlavní. Scény, ač jich není mnoho, si kradou pro sebe.

Co víc si přát? Tady to nevypadá na „budou spolu, nebudou spolu o pěti sezónách“ (i když neříkám, že jsem si během sledování neposteskla, že Will a Grace by se k sobě fakt hodili, safra; jako komedie je to vtipné a dokonce i originální… Už si moc nepamatuji, jak dobré to bylo dál, ale tady to vidím na jeden z nejlepších sitcomů, který zároveň je i není o tom, co by všichni čekali.

+ postavy
+ vtip
+ originalita

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Nira

Nira

Seriál už mám docela dlouho odložený na "až někdy bude čas", díky za připomenutí :-)
před 6 roky
Jenny17

Jenny17

Ani si ted nepamatuji jestli jsem to viděla od začátku,ale sem tam nějaký díl jo.
před 6 roky
Exredaktorka

Exredaktorka

Pár dílů jsem v televizi zahlédla, ale postavy mi vždycky byly tak protivné...
před 5 roky
Další články k tématu