15. 10. 2017

S lupou do historie: Kings

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Kings 1×01: Goliath?**

Medailónek

Název: Kings
Žánr: Drama
Stanice: NBC
Vysílání: 2009
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 15. 3. 2009
Délka pilotu: 82 minut

Kdo?

Tvůrce: Michael Green
Herci: Ian McShane, Christopher Egan, Susanna Thompson, Allison Miller, Eamonn Walker, Sebastian Stan, Dylan Baker, Wes Studi

O čem to je?

Drama o moderní monarchii, které je převyprávěním známého příběhu o Davidovi a Goliášovi, zasazeným do současného světa. Jde o epický příběh chamtivosti a moci, války a lásky, zakázaných známostí a tajných spojenectví. V centru dění stojí mladý hrdina, který se dostává k moci.

Král Silas Benjamin je uznávaný král v Gilboe. Musí se vypořádávat s napětím, které začíná vzrůstat mezi jeho královstvím a nedalekým národem Gathů. Když je několik válečných zajatců uneseno, mladý voják David Shepherd neuposlechne rozkazy a přejde za nepřátelskou linii, aby je zachránil. David v tu chvíli netuší, že mezi zachráněnými je i Jack Benjamin, syn krále. Od toho dne se jeho život navždy změní.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Kings je název, který jsem jednou dvakrát slyšela, ale nikdy jsem se nad ním extra nepozastavovala, takže jsem ani netušila, do čeho jdu. Překvapilo mě, kolik známých tváří se tu objevuje. Jako první upoutá pozornost sám král, který nyní září jako Mr. Wednesday v American Gods. Jeho postava je tady úplně stejná, tyto role mu prostě jdou. Dokáže si podmanit dav a vyvolat úctu svého okolí, zaujal mě hned na první pohled.

Moc se mi líbil i jeho kontrast s mladým Davidem. Ten je takový nevinný, má jiskření v očích, vidí příležitosti, lásku. Myslím, že casting byl v obou případech vybrán na jedničku, oba pánové k sobě výborně pasují. Ostatní jsou tam víceméně pouze do počtu, přemýšlím, jestli románek s královou dcerou je až moc velké klišé, nebo se mi paradoxně zamlouvá.

Docela bych ten místní svět přirovnala k letošnímu hitu Handmaid's Tale. Na rozdíl od nováčka ale Kings podle mého názoru míchá žánry páté přes deváté a divák ve výsledku neví, co si má myslet. V jednu chvíli je to politické drama, následuje nějaký skok v čase na bitevní pole, takže je z toho rázem válečný seriál, potom vidíme život smetánky a je z toho pomalu soap opera, v jednu chvíli je mír a všichni se radují, pak najednou jsou boje a umírají důležité postavy, jen aby nakonec opět přišlo uklidnění, romantická idylka a až pomalu náznak fantasy s motýlky, kteří vytvoří tvar koruny na hlavě Davida. Je toho tolik, že mi šla hlava kolem.

Trošku se ale divím, že tento seriál Američany neoslovil a byl tak rychle zrušen. Přece jen to je slavné téma s moderním twistem a slušným hereckým obsazením. Asi byl kámen úrazu, že si to nechali až na midseason. Každopádně teď už je to jedno, pokud je první řada uzavřená, tak by z toho mohlo jít o zajímavou jednohubku. Nejsem si ale jistá, jestli kvůli tomu žánrovému chaosu mám vůbec chuť sledovat další díly. Pravděpodobně už se k tomu nedostanu.

+ herci
+ kontrast mezi hlavním duem

- chaotická směska
- nekonečně dlouhé (jde o dvoudíl a moc to neutíká)

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

U většiny seriálů v rubrice S lupou do historie aspoň tuším, o co jde. Jakože jsem aspoň jednou v životě viděla název, třeba jsem viděla i pár nějakých obrázků. Jenže Kings? Řeknu to tak, musela jsem napsat ragelly, abych se ujistila, že koukám na profil správného seriálu.

Po spuštění mě jedna věc hodně překvapila. Každou chvilku jsem měla u někoho pocit, že už jsem ho někde viděla. Hlavního hrdinu v American Gods, pokud se nemýlím, ale samozřejmě nebyl jediný, kdo mi byl povědomý. Ale proč o něm mluvím. Jak jsem z něj už v American Gods měla husí kůži, tady se to stalo opět. Tento herec má zkrátka takové charisma, díky kterému na diváka působí přesně tak, jak potřebuje. A druhý hlavní hrdina mu zdatně sekunduje. Myšlenka seriálu je také parádní, obzvlášť s těmi paralelami se skutečným světem, které jsou jasně patrné.

Ale dál už chválit nemůžu. Upřímně, vyděšená jsem byla už ve chvíli, kdy jsem zjistila, že epizoda má bezmála hodinu a půl. Dobrá, třeba takovému Sherlockovi to vyšlo, ale přiznejme si, to je (nebo byla) prostě trochu jiná liga, a 82 minut pro normální seriál je prostě hrozně moc. A velký risk.

To je přesně vidět i tady. Takhle nějak to totiž musí vypadat, když mají tvůrci seriálu roupy. A když se o někom říká, že mele páté přes deváté. Seriál lítá od žánru k žánru, z místa na místo, pět minut je to politika, pak najednou válka, pak je to skoro až rodinné… a nakonec románek. Být scény poskládané trochu jinak, podezřívala bych epizodu, že je složená hned z několika seriálů. Asi musí být jasné, že zmatenost seriálu moc nepřidává. Možná je to i délkou, ale díl je zkrátka docela nudný. Ovšem před spaním dobré.

+ hlavní hrdinové
+ myšlenka

- délka
- asi tak patnáct žánrů a tři seriály v jednom

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Clear

Clear

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů, který zbožňuju. :-) Za mě: 100 %
před 6 roky
Nira

Nira

Seriál neznám, díky za zhodnocení, asi tomu někdy dám šanci.
před 6 roky
kneznaL

kneznaL

Oblíbený seriál. Dost mě naštvalo, když to tenkrát zrušili :-( Mohli tomu dát aspoň pár dílů s nějakým...
před 6 roky
Další články k tématu