plakát seriálu

Etiketa

(Etiketa)

Epizoda 1×18 – Obsluha
100 %
Pro odškrtnutí/hodnocení epizody se přihlas.

Stolování je náročné téma. Dnes bychom se měli soustředit především na to, jak správně obsluhovat.

Pozor následuje podrobný obsah včetně spoilerů

Dobrý den. Stolování je náročné téma. Minule jsme hovořili o prostírání, dnes bychom se měli soustředit především na to, jak správně obsluhovat.


Objednal jsem cateringovou firmu
L. Špaček: „Helenko, probuď se, za chvíli tady bude Tomáš s Marií a my jsme ještě nezačali ani vařit.“
Helenka: „Ani nevíš, jaký jsem měla hrozný sen. Všechno jsem kazila, všechno mi padalo z ruky. Já jsem vůbec neuměla obsluhovat! Vůbec mi to nešlo. To bylo hrozný.“
L. Špaček: „Tak dneska buď bez obav, objednal jsem cateringovou firmu.“
Helenka: „Tu, co minule?“
L. Špaček: „Minule? To se ti asi něco zdálo.“


Pozveme-li si hosty, mají jak hosté, tak hostitelé různé povinnosti. Na co bychom třeba měli pamatovat?


Co na sebe?
Helenka: „Třeba na to, co si vezmeš na sebe.“
L. Špaček: „Já už jsem oblečen.“
Helenka: „Smoking? Ale vždyť zůstáváme doma. Vezmi si nějaký normální oblek, ano?“



Co budeme podávat
Přicházejí zaměstnanci cateringové firmy - hlavní obsluhující (P. Studenovský) a jeho pomocník (Jaroušek).

P. Studenovský (hlavní obsluhující): „Dobrý den, tak jsme tady. Kolikpak budete mít hostů?“
Helenka: „Dneska budou jenom dva. Stůl už jsem prostřela - možná trochu jednodušeji, ale naši dnešní hosté jsou naši přátelé ze studií.“
P. Studenovský: „Proč jednodušeji? Ten stůl je perfektní. Co budeme podávat?“
Helenka: „Takže jako studený předkrm máme plátek uzeného lososa, pak polévka, jako hlavní chod svíčková na smetaně, potom jsem ještě připravila moučník a sýry a zmrzlinu a ovoce. Stačí to?“
L. Špaček: „A také si dáme aperitiv, pak víno a nakonec digestiv a doutníček.“
P. Studenovský: „To se dá zvládnout. Začneme tím, že nalijeme vodu do sklenic, založíme pečivo na dezertní talířky a vzhledem k tomu, že budeme servírovat z talířů, z mís i z podnosů, podívej se prosím Jaroušku do kuchyně, aby se to všechno mohlo připravit. Nejprve si ovšem půjdeme omýt ruce. Mimochodem, ta svíčková bude se šlehačkou a s brusinkovým terčem?“
Helenka: „Samozřejmě.“



Přicházejí hosté a přinášejí dárek
Marie (obdivuje prostřený stůl): „Hm, jak jsi tohle dokázala připravit? U nás ve Frankfurtu na to jsou sice firmy, ale dost drahé.“
Helenka: „Někdy ti to stojí za tu trochu klidu a když to odkoukáš, tak už to umíš sama.“
Tomáš (předává jako dárek svícen): „Prosím tě, to koupila Marie, pochval jí to.“
L. Špaček: „Je to opravdu krásné.“
Marie: „Líbí se vám?“
Helenka: „Nádhera!“
L. Špaček: „Navíc je to poslední věc, která nám na stole chyběla.“
Tomáš: „No, psali jste, že bude svíčková, tak kdyby si chtěl někdo přidat...“



Servírování pokrmů už připravených na talířích
Existují pravidla, která nám říkají, z které strany obsluhujeme. Pokrmy, které jsou již připraveny na talířích, servírujeme zásadně zprava.

P. Studenovský: „Promiňte, máte řidičský průkaz?“
Marie: „No jistě.“
P. Studenovský: „Pak budete znát pravidlo pravé ruky a bude se vám to snadno pamatovat: přistupuji k vám z pravé strany a servíruji pravého lososa.“



Servírování vína
Zásada, že začíná jíst hostitelka, platí i doma u nedělního oběda. Nikdo by neměl začít jíst dříve, než rodiče, přesněji matka, která oběd připravila.

Víno i ostatní nápoje servírujeme také zprava - vždyť i sklenice jsou připraveny po pravé straně talíře, nad špičkou nože hlavního příboru.

Jako první pozvedne číši hostitel, nemusí pronášet přípitek, stačí jen zvednout sklenici.

Tomáš: „Hmmm, bílé, řekl bych. Ne, žertuji. Mladý muži mohu okem spočinout na té vinětě? Rýnský ryzlink, tak to vysvětluje všechno.“

P. Studenovský přináší tubus.

Tomáš: „To je na kosti?“
P. Studenovský: „Ne, to je takzvaný tubus. Do tubusu vkládáme bílé víno, aby nezteplalo.“



Nalévání polévky

Doma se nejčastěji setkáváme s formou samoobsluhy, bývá to docela přirozený způsob rodinného stolování. Nabírání polévky či jídla z mís se může ujmout i hostitelka. Nejprve se obslouží hosté, pak hostitelé a se začátkem jídla se počká, dokud nemají naloženo všichni.

Tomáš: „Marie vaří jenom frankfurtskou. U nás nad Mohanem je totiž každá polévka frankfurtská.“
Marie (naklání se k Helence): „Jídlo ti připravovali taky?“
Helenka: „Obsluhu sice máme objednanou, ale jinak jsem všechno vařila já sama. Říkala jsem si, že budu raději sedět tady s vámi u stolu než abych pořád lítala do kuchyně.“



Odnášení talířů
Prázdné talíře se odnášejí opět zprava.


Překládání pokrmů

P. Studenovský přináší na překládací míse svíčkovou.

Tomáš: „Á, svíčková. K té přijde potom červené vínko, že?“
P. Studenovský: „Samozřejmě. Pardon, co chcete dělat?“
Tomáš: „Vzal bych si trochu masíčka.“
P. Studenovský: „To asi nebude příliš pohodlné, že?“
Tomáš: „No, jako by mi tady někdo vadil.“
P. Studenovský: „Jistě, to jsem já. A já vám to vysvětlím: jestliže se překládá strava z jednoho talíře na druhý, obsluha musí přistoupit vždy zleva, aby to pro vás bylo pohodlnější. Teď si to zkuste.“
Tomáš: „Už neucuknete?“



Červené víno
Jaroušek pokládá na stůl otevřenou láhev vína, ze které právě doléval. Marie ji zvedá a odhaluje na krásně bílém ubruse červené kolečko od vína.

Helenka: „Můj sváteční ubrus!“
P. Studenovský: „Je mi to velmi trapné, velmi se omlouvám. Já samozřejmě když dolévám víno, nikdy neopomenu otřít hrdlo ubrouskem nebo čistou utěrkou, proto ji mám vždy při sobě.“



Jak nenalévat pivo
Tomáš: „Červené je také vynikající, ale napadá mě, že by byla škoda po těch letech, co jsem nebyl v Praze, neochutnat plzeňské. Byla-li by lahvinka?“
Jaroušek: „Ta je poslední.“
Tomáš: „Ó příteli, pokud ta plzeň není poslední na světě, nevadí, složíme se na další. Přelils Jiříku!“
P. Studenovský: „Běž už! Prosím tě, někam běž! Já se omlouvám. Stokrát mu můžu říkat, jak se má správně nalévat pivo.“
Tomáš: „Ale to mě je sympatické, že to pivo přelil z pravé strany, mrzí mě mnohem víc, že už nemáme další.“
P. Studenovský: „Já vám rozumím. Naštěstí to pivo opravdu není poslední na světě a já bych vás na něj rád pozval a vás ostatní na dezert a na kávu k nám do restaurace. Je to za rohem a vnímejte to prosím jako výraz omluvy za škody, které jsme způsobili a za celou tu ostudu, kterou způsobil můj asistent.“



Jak nalévat pivo
P. Studenovský: „Tak prosím, dámy a pánové, je pro mě velkou ctí, že jste přijali naše pozvání. Prosím je připraveno ovoce, dezerty, sýrová mísa a pochopitelně nezbytné pečivo. V této podobě byste si to samozřejmě mohli přichystat i doma, ovšem tato nabídka je celá na účet našeho podniku, že Jaroušku? Ještě vás budu obtěžovat dotazem na nápoje, předpokládám, že ve vašem případě je volba jasná.“ (mluví k Tomášovi)
Tomáš: „Jsem rád, že jste nezapomněl.“

Tomáš: „Přátelé, nechci chválit den před večerem, ale Jaroušek skutečně přináší pivo.“
P. Studenovský: „Zadrž! Promiňte, zkušenost je neblahá, proto pivo otevřu a naleju raději sám. Povšimněte si prosím jakkoli vím, že vám do toho vlastně nic není, jak budu pivo nalévat. Nalévám pomalu a v jedné třetině nalévání přeruším. Nehoda je vyloučena.“
Tomáš: „Jen doufám, že není poslední.“
P. Studenovský: „Ne! Zásoba je velmi značná. Prosím, dámo, váš čaj - zelený, černý nebo ovocný?“
Marie: „Ovocný, děkuji.“


Marie si bere z nabízeného dřevěného boxu sáček a pokládá si ho na talířek. Vzápětí Jaroušek přináší šálek s horkou vodou a obsluhuje nejprve dámy a potom pány.


Digestiv aneb Nepřežeňte to
Tomáš (přitahuje si k sobě Mariin talířek na sáček s čajem a vytahuje doutník): „Á výborně, já jsem si říkal, že tady není popelník.“
Marie: „A kam bych dala ten čaj?“
Tomáš: „Tak budu kouřit později.“
L. Špaček: „Stejně nás ještě čeká digestiv.“
Tomáš: „Ale opatrně.“
L. Špaček: „No znáš mě.“



Druhý den
Tomáš: „Prosím tě, vyměň mi...“
Marie: „Hadr.“
Tomáš: „Ne, hlavu.“
Marie: „Víš co, já ti pustím televizi.“


Na obrazovce se právě L. Špaček loučí s diváky v jednom z dílů Etikety.

L. Špaček: „Jestli něco neodmyslitelně patří ke společenskému životu, je to alkohol.“

Tomáš: „To je zase ten prezidentův mluvící špaček. Ten pták strašně moc vydrží.“

Hlavní postavy
průvodce / sám sebe
sám sebe
Režie
Scénář
Kamera
Informace k epizodě
Český názevObsluha
Původní názevObsluha
Rok natočení2004
Typ epizodyStandardní epizoda
Délka8 minut
Autoři profilu epizody