avatar uživatele

Shaya

off
Jméno
Věk38 let
Bydliště
Twitter
Instagram
Facebook
Poznámka
Názory uživatelky Shaya
plakát
Osmý smysl
11. června 2015
další názory k seriálu

What's going on?

Hodnocení po první sezóně... a hrozně moc doufám, že se dočkám další... nebo rovnou všech těch pěti plánovaných.

Po shlédnutí traileru a přečtení popisu jsem se tak trochu mylně domnívala, že se bude jednat o akční podívanou plnou napětí, záhad, honiček, mrtvol a všeho možnýho. Proto mě zarazilo, že jsem místo toho dostala příběh osmi lidí a jen pozvolný plynutí děje. Mnohem důležitější je tu osobní příběh a vývoj postav, než "hlavní" dějová linka. Někteří by možná po takovým očekávání byli zklamaní skutečností, ale já ne.

Právě to, co lidi nejčastějc kritizovali - tempo je naprosto v háji - se mi naopak dost pozdávalo. Jistě, byly tam nudný scény, byly tam akční scény, byly tam dojímavý scény, byly tam sexy scény a byly tam i scény, který jsem rozhodně vidět nechtěla. A byly všechny tak nějak divně nakombinovaný - očekáváte akci nebo romantiku a místo toho je to nahrazený komediálním prvkem, chcete se dojímat a najednou dostanete záběr na něco tak nechutnýho, až se vám chce brečet. A právě ta neočekávanost takových zvratů se mi líbila. Často jsem nevěřícně zírala nebo se smála a říkala si, wtf?!

Sice čím víc nad tím vším přemýšlím, tím víc nedostatků tam objevuju - ať už je to občasná nelogičnost nebo neuvěřitelnost, s jakou postavy svoje procitnutí přijímají, nebo tak trochu přehnaná snaha dát tam postavy všech možných národností, vyznání, orientace a "povolání" (antidiskriminační úřad by měl radost), anebo jen kýčovitost některých scén. Ale pravdou zůstává, že ať už je objektivní kvalita jakákoliv, já jsem se při sledování nesmírně bavila a některý scény si budu pouštět opakovaně.

86 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
86 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 14 lidí
90 %
plakát
Pán času
31. července 2014
další názory k seriálu

It's bigger on the inside

Při čekání na osmou řadu


Do sledování Doktora jsem se pustila v podstatě jako panna nepolíbená a tohle je pro všechny, kteří jsou na tom stejně jako já tehdy - netuší, která bije, nechce se jim to složitě zjišťovat a váhají, jestli se pustit do sledování. Snad vám ušetřím čas.

Hned na začátek jedna důležitá informace - první Doctor Who byl vysílanej už někdy na začátku šedesátých let až do konce osmdesátých (celkem 26 sezón!!!). Tenhle názor se týká jen jeho pokračování, který se začalo vysílat před cca 10 lety. Jedná se opravdu o pokračování, ne spin-off nebo modernější verzi. Ovšem k pochopení nebo užívání si seriálu starší díly nepotřebujete - jsem toho důkazem. Doktor vždycky všechno nováčkům pěkně dopodrobna vysvětlí. A pokud se vám bude Doktor líbit, nic vám nebrání se pozdějc ke starším dílům vrátit (a kašlete na časovou linii, o tom tenhle seriál v podstatě je).

Hlavním hrdinou je Doktor, kterej je mimozemšťan, poslední z Pánů času, a cestuje v malý modrý budce časem i prostorem skrz celý galaxie. A během svých cest často plánovaně nebo neplánovaně zachrání nějakej ten svět. Příběh je teda většinou epizodickýho rázu. Občas vtipnej, občas hororovej, občas překombinovanej, občas v minulosti, občas v budoucnosti.

Doktor je "dlouhověkej" a to v tom smyslu, že když umírá, může se prostřednictvím "regenerace" znovu zrodit - vzpomínky zůstávají, ale osobnost a tělo se změní. Což vysvětluje tu záplavu herců, která se v hlavní roli už vystřídala. Takže Doktor je to stále jeden a ten samej a přitom v podstatě vždycky v novým kabátě. Originální způsob, jak seriál neustále udržet svěží i přes několik dekád. A v podstatě nesmrtelnej.

S jeho dlouhověkostí a faktem, že je poslední svýho druhu, jde ruku v ruce osamělost, a tak Doktor cestuje s vybranýma společníkama. Ti ale přichází a odchází (ať už dobrovolně nebo ne) a jediná konstantní postava zůstává Doktor (kterej se ale občas totálně změní, takže technicky vzato se obsazení několikrát kompletně vystřídá).

A teď trochu osobnějších názorů bez spoilerů (doufám). Když jsem viděla úplně první díl, myslela jsem, že je to špatnej vtip - kamera divná, styl kýčovitej, herci přehrávali... Ani druhej díl mě nepřesvědčil, ani třetí... Byla jsem ale už dopředu připravená na to, že je první sezóna tak trochu "jiná" a vytrvala jsem. A najednou jsem byla na konci první sezóny a zjistila jsem, že se toho nemůžu nabažit! Od druhý sezóny se to stylem začalo už mnohem víc podobat modernějším seriálům a moje nadšení neznalo hranice. Je to silně návykový! Trocha tý teatrálnost stále zůstává, ale zvykla jsem si na ni a nevadí mi. Proto všichni, kteří jste to z podobných důvodů vzdali hned na začátku - zkuste vydržet, zlepší se to. Pokud si to nezamilujete do půlky druhý sezóny, tak pak opravdu můžete říct, že to není nic pro vás.


"The man who regrets and the man who forgets."

Co mě osobně na tomhle seriálu naprosto fascinuje a baví ze všeho nejvíc, je postava Doktora. Jeho společníci jsou mi povětšinou ukradení, ale Doktora miluju se vším všudy. Mám slabost pro hrdiny, kteří jsou na první pohled naprostí magoři, vtipálci a tak trochu mírumilovný naivky, ale ve skutečnosti nějak neuvěřitelně trpí, skrývají temnou minulost a jsou v podstatě extrémně nebezpeční. Ano, ta romantická představa o muži, co se prochází po poli svých mrtvých nepřátel a tiše pláče :D

Ehm, ale zpátky k věci. Každej doktor je jinej - jen v tomhle seriálu jsme viděli jeho tři verze (či čtyři, pokud to chce někdo počítat) a každá je úplně jiná. První (devátej doktor v pořadí) měl k dispozici jen jednu sezónu, takže neměl moc velkej prostor, aby nás nějak okouzlil, ale myslím, že měl velkej potenciál. Při jeho odchodu mě trochu píchlo u srdce, ale ještě stále jsem si zvykala na samotnej seriál, takže jsem to nijak moc neprožívala. Další Doktor (David Tennant) si mě už ale naprosto získal během pár epizod. A zřejmě nejsem jediná. Spousta lidí ho označuje za nejoblíbenějšího doktora ze všech. Jeho odchodu jsem nechtěla věřit a skoro jsem se sledováním seriálu skončila. Novej doktor se mi nelíbil, chtěla jsem zpátky Tennanta a trvalo dlouho, předlouho, než jsem si k Mattu Smithovi vypěstovala trochu vřelejší vztah. Ale tou dobou už byl skoro na odpis. Jeho odchod mi moc nevadil a teď jen zvědavě čekám, co přinese poslední Doktor.

89 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
56 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 9 lidí
80 %
plakát
Queer as Folk
9. listopadu 2013
další názory k seriálu

Sex, drogy a... zase sex

Už je to nějakej ten pátek, co jsem tenhle seriál viděla, a vzhledem k tématu a zpracování, to není zrovna něco, s čím bych se mezi kamarády chlubila. Přesto podle mě patří k těm kvalitnějším.

Když jsem se začínala dívat, myslela jsem si, že vím, do čeho jdu - mělo jít o gay tematiku. Už ale po prvních pár minutách jsem šokovaně zírala na všechny ty polonahý svíjející se těla na parketě, v posteli, venku na ulici, prostě všude. Moje první reakce byla Panebože, já se dívám na gay porno! Přesto jsem fascinovaně pokračovala dál ve sledování a dneska jsem ráda, že jsem vytrvala.

V dnešní době není homosexuální postava v seriálu ničím výjimečná. Ale většinou jsou to jen zženštilý karikatury, který slouží jen jako komickej prvek, nebo přinejlepším jako ten pěkně upravenej soused od vedle. Ale málokdy se vidí, aby to byla normální plnohodnotná postava se svým sexuálním životem. No, tady je zase opačnej extrém. Není tu snad jedinej díl, kde by si to někdo s někým nerozdával (klidně i několikrát a ne vždycky jen ve dvou) do poměrně velkých detailů.

Většina hlavních postav jsou gayové a lesbičky z jedný gay komunity v Pittsburgu. Pod vším tím sexem a povrchním nočním životem v klubech se skrývá poměrně zajímavej seriál o coming outu, nenávisti vůči gayům, diskriminaci, rodičovství, drogách, HIV atd. Je tu snad všechno.

Velký plus je pro mě humor - hlavní hrdina Brian je cynickej promiskuitní hajzlík (kterej je ale v jádru měkota a dobrák) a jeho hlášky jsou k popukání. Byl pro mě hlavním tahounem seriálu. Dodal tomu duši a společně s ním jsem se smála i brečela.

Herecký výkony mě mile překvapily - dokud jsem si to nenašla na internetu, tak jsem nebyla schopná rozpoznat, kdo z herců je gay a kdo hetero. Naprosto jsem jim to věřila.

Můj velkej problém s touhle sérií ale je, že mi to tak trochu připomíná telenovelu - každej spí s každým, řeší se tu nevěry, lásky a vztahy... Je to samozřejmě kvalitnější než telenovela, není tu žádná služka versus milionář(ka), ale přesto zůstává faktem, že je to občas až přehnaný a že hlavní dějovou linií je láska - jestli se hlavní hrdina vzdá nočního života a najde si "toho pravýho". Uh, zní to strašně.

Někdy v budoucnu se na to určitě znova podívám. Kdo chce v tomhle seriálu najít něco hlubšího, určitě se mu to povede, je tam toho hromada. A kdo nechce, tak se aspoň může dívat na pěkný polonahý chlapy ;)

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
75 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
70 %
plakát
Hannibal
8. listopadu 2013
další názory k seriálu

This is my design...

Hodnocení po první sezóně

Nečetla jsem knihu, což je asi plus - vyhnula jsem se tak případnýmu srovnávání a mohla jsem si tuhle sérii vychutnat mnohem víc, než kdybych věděla, kam to spěje.

Ani jsem nevěděla, že tenhle seriál existuje, málokdy se orientuju v tom, co je novýho. Ke sledování jsem se dostala až po tom, co jsem viděla video na youtube - Linkin Park jsem sice už přerostla, ale ten song se tam hodil naprosto perfektně:
http://www.youtube.com/watch?v=vH9K0diecWU

Po zkouknutí tohohle videa jsem byla doslova natěšená - miluju příběhy, kde hlavní hrdina má tak trochu problémy s příčetností nebo se nějak psychologicky rozpadá. Tohle nadšení mi asi pomohlo přežít poměrně pomalej rozjezd, i když se poměrně brzo ukázalo, že je to video zavádějící.

Většina epizod je o tom, jak se najde mrtvola a hlavní hrdina Will se "vcítí" do myšlení vraha a pomůže ho tak chytit. Málokdo ale ví, že Will se během tý doby vrahem doslova stává. A to samozřejmě pěkně mává s jeho psychikou. Dancyho hereckej výkon byl naprosto úchvatnej. Patří mezi to nejlepší, co jsem viděla. Stejně tak zpracování jeho "vciťování se" bylo jedno z těch originálnějších. Za mě velký plus.

Ale už dost o Willovi. I když je pro mě osobně hlavní postavou a duší seriálu on, jmenuje se to Hannibal. Je až ironie, že se právě Hannibal, sériovej vrah, stane Willovým psychologem. A hned od začátku si s Willem hraje jako kočka s myší. Nemohla jsem si ho ale pořádně oblíbit, působil na mě tak trochu prkenně.

Tenhle seriál je o psychologii, i když většina scén s Hannibalem je o vaření ;) První půlka sezóny na mě byla docela dost pomalá - jednotlivý díly neurazily, ale ani moc nenadchly. Ale ve chvíli, kdy se Will začal rozpadat, tak to pro mě dostalo ty pořádný grády. Trochu to ale skřípalo s uvěřitelností - Hannibal udělal tolik chyb, že se mi až nechce věřit, že by ho za jeho dlouhou "kariéru" nikdo už dávno nepodezíral.

Konec je hroznej cliffhanger a v tomhle případě se nemůžu dočkat pokračování.


Edit: po posledním dílu

I když se mi Hannibal stále hrozně líbí, nemůžu popřít, že se v některých částech skoro až vleče. Je tu řada komplikovaných dialogů zdánlivě o ničem nebo jsou tu postavy, které mně osobně přišly nadbytečné.

Ale. Je tu i celá řada naprosto dokonalých scén a nejednou jsem byla vývojem překvapená, každá série má tendence ke svému konci nabírat na tempu a jejich závěrečné díly jsou jednoznačně bechderoucí a já napětím ani nedutám. Dokonce i Lectera jsem si konečně oblíbila! Konec byl svým způsobem perfektní a myslím, že by to ani lepší závěr mít nemohlo. Jsem ráda, že jsem po tom pomalejším začátku třetí série vytrvala až do konce. Rozhodně to stálo za to!

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
80 %
plakát
Stoupenci zla
8. listopadu 2013
další názory k seriálu

It's overkill...

Hodnocení po první sezóně. Předem se omlouvám za slovní průjem.

S prominutím si vypůjčím slova Kevina Bacona: "It's overkill." Jinak se to asi ani nedá říct.

Myšlenka byla fajn - kult sériových vrahů, sociopatů a bůh ví čeho ještě doslova uctívající charizmatickýho Joa Carolla, dalšího sériovýho vraha, kterýho kdysi hlavní hrdina Ryan Hardy dostal do vězení. Stejně tak Joův plán udělat z Ryana hlavní postavu jeho plánovaný knihy, kde všichni tihle vrazi, Ryan, Joe, jeho exmanželka atd hrajou hlavní roli. Joe pěkně tahá za nitky a všichni skáčou podle jeho plánu.

Bohužel tvůrcům na můj vkus trochu moc ujela ruka. Bylo to přeplácaný - snad všichni jsou tu sérioví vrazi. Po dokoukání by mě snad ani nepřekvapilo, kdybych zjistila, že sousedovic novorozeně je taky součástí kultu.

Je to hlavně i nepravděpodobný (ok, teď nemyslím to, že je to o sériových vrazích). Jaká je pravděpodobnost, že by taková spousta sociopatů spokojeně a oddaně (ok, slepě) následovala jednoho člověka? A bezkonfliktně! Čekala bych, že by se za ty roky, co museli čekat na ten velkej plán, aspoň pár z nich vzájemně pozabíjelo. Už vidím, jak všichni budou spokojeně spolupracovat ruku v ruce a budou bez remcání přijímat rozkazy od někoho cizího :/ Někdo by mohl namítnout, že Joe má údajně oplývat charizmem a má mít až skoro magickou schopnost strhnout a okouzlit davy. Ale vybrali si na to špatnýho herce. Kdykoliv byl na scéně a pronášel nějaký motivační žvásty, měla jsem nutkání vrazit mu tužku do oka. A to prosím NEJSEM sociopat. Nechce se mi věřit, že by mu to tolik lidí baštilo.

Jediný, co mě drželo při sledování, byl Kevin Bacon. Jeho postava Ryana a jeho postupnej rozklad je podle mě to nejlepší, co tenhle seriál může nabídnout. Ostatní postavy byly přinejlepším vedlejší - pro některý z kultu bylo ušetřených pár okamžiků, abysme je mohli poznat, ale než jsem se o ně mohla začít nějak víc zajímat, tak poměrně rychle zase zmizeli ze scény. Ještě se mi líbila trojka Emma, Jacob a Paul, ti měli z těch okrajových postav největší prostor, ale ne dostatečnej. Což je možná dobře, protože mi v druhý půlce začali neskutečně lízt na nervy.

Moje hodnocení je ve skutečnosti někde mezi 40% až 60%. To záleží na tom, jak v další sezóně vyřeší ten cliffhanger, se kterým zakončili tu první. Jestli se tam objeví "zmrtvýchvstání", který tuším, že jo, tak je to podle mě brak a nemá smysl to sledovat dál.

67 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
50 %