avatar uživatele

Lavinia

off
Jméno
Věk33 let
BydlištěPardubice
Twitter
Instagram
Facebook
Poznámka
Názory uživatelky Lavinia
plakát
Cirkus Bukowsky
7. listopadu 2013
další názory k seriálu

Tohle že je české?

Moderní české tvorbě se člověk znalý vyhýbá. A jak by ne. Většina českých pokusů o kriminálky končilo katastrofou. Ale tady by to velká byla chyba. Zapomeňte na nálepku české tvorby. Jediné z čeho jsem poznala, že je to v Česku, byly dobře známé vlaky a tramvaje. Jinak by se to dost dobře mohlo odehrávat třeba v Dánsku. Vlastně v kterékoliv severské zemi. Po celou dobu totiž vidíme severskou atmosféru, stejně neutuchající a depresivní, stejně surovou a stejně neodolatelnou.
Herecké výkony jsou kapitolou samy o sobě. Jak Pavel Řezníček, tak Hynek Čermák jsou uvěřitelní, úplně cítíte chemii postav, úchvatné. Že by se čeští herci naučili hrát? Ne, ve skutečnosti jsme tu vždycky měli dobré herce, kteří však byli degradování hraním ve všech těch ulicích, ordinacích a cestách. S příchodem dobrého scénaře, dobré režie a všeobecně dobrého zpracování však najednou dokážeme vidět i kvality herců.
Tleskám, tleskám, tleskám. I poměrně povedené cz/sk kriminálky (čti: dá se na ně koukat) jako Expozitura nebo Mesto tieňov zůstávají za tímto počinem daleko v prachu. Víc takových seriálů, prosím.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
86 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
80 %
plakát
By Any Means
6. října 2013
další názory k seriálu

"It's a grey area."

Warren Brown se usídlil v dalším skvělém britském seriálu. Hlavní pointa se skrývá ve jménu seriálu - dostat zločince z ulic "by any means necessary". Tato jednotka tak hraničí s ilegalitou, sice dostávají padouchy z ulic, ale spíše než policisty připomínají bandu podvodníků, padouchy porazí jednoduše - prostě je přečůrají. Žádná pravidla, žádná omezení, tak jsou to vůbec ještě policajti? Nebo se ta linie tak ztratila, že jsou z nich taky zločinci? Jak postava Warrena Browna říká, je to tak trochu šedá zóna.

Mimo tento již vyzkoušený námět tu je samozřejmě jako vždy skvělý Warren Brown, i ostatní herci jsou uvěřitelní. Mírná humorná složka se stará o odlehčení, takže tento seriál nepůsobí tak vážně jako typické dramatické BBC seriály. Rozhodně má v sobě obrovský potenciál a seriál tohoto typu by si rozhodně zasloužil více dílů.

33 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
33 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
90 %
plakát
Doylův okrsek
4. října 2013
další názory k seriálu

S humorem jde všechno líp

Tento seriál není v Česku moc známý, což je vážně škoda. O samotné případy tu zas tak moc nejde, i když bývají zajímavé. Kouzlo seriálu je v povedeném vykreslení postav a jejich vzájemných vztahů. Ať už jde o šílenou bejvalku, sympatickou policajtku, povinného pošuka nebo otce, s kterým má Jake značně komplikovaný vztah. A co teprve ty záporáci? Sympaťák jeden za druhým. Samozřejmě vše prokládáno humorem. Ne nuceným nebo trapným, ale tím povedeným humorem, který vás prostě nutí se polovinu dílu smát. A právě postavy jako Maurice Becker a Kevin Crocker a humor, který se vždy najde i ve vážných situacích, je to, co pro mě dělá seriál tak lákavým, že jsem netrpělivě čekala na další řadu. Každý by ho měl aspoň zkusit, aby viděl, jestli mu to sedne. Mně rozhodně sedl a doufám, že bude pokračovat dlouho.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
80 %
plakát
Pád
10. června 2013
další názory k seriálu

Další sympatický vrah

Tento seriál je zezačátku takový všelijaký. Ačkoliv je seriál poměrně krátký, hlavně zezačátku má poměrně rozvláčný charakter, několik dějových linií, na druhou stranu má neskutečně dobře vypracované charaktery hlavních postav - vraha i policajtky.

Z policajtky vyzařuje neuvěřitelné charisma a autorita, tleskám herečce, jak skvěle jí dokázala ztvárnit. Nějak takhle má vypadat žena na vedoucí pozici, kterou obývají většinou muži.

U vraha vlastně doteď nevím, na čem si stojím, po většinu doby láskyplný otec od rodiny, který miluje děti a prostřednictvím své práce pomáhá druhým. Ve volných chvílích však číhá jako kočka, mění se ve stalkera, který se pod rouškou noci mění ve vraždícího psychopata, aniž by rodina něco takového tušila. A právě tento až schizofrenní charakter postavy z něj dělá neodolatelně sympatického, jednoho z těch sériových vrahů, které prostě milujeme, ač je to sebeujetější. Sympatičtí psychopati jsou prostě v kurzu.

Netřeba se lekat otevřeného konce, dočkáme se druhé série a já se na ní už těším.

43 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
29 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
80 %
plakát
Injustice
19. dubna 2013
další názory k seriálu

Tak velký potenciál to mělo..

Výborná britská minisérie, kde nic není černobílé. Odehrávají se tu jakési dvě dějové linie - v té první se vyšetřuje vražda a v té druhé skvělý James Purefroy obhajuje dávného přítele podezřelého v případu jiné vraždy, sám však má minulost, ze které se ještě vzpamatovává. A tak, když viděl šanci, jak všechno "napravit", šel do toho. A postupně nám jsou odkrývány důvody, proč jednal tak jak jednal a nakonec mu i trochu fandíme. Někdy musí člověk spravedlnosti trochu pomoct.. ale je to vážně dobrý člověk? Nebo je to právě naopak? Nelze určit hodný/zlý. Teoreticky ten hodný by měl být policajt, ten zlý pachatel, jak to vídáme v povrchních amerických kriminálkách. Ale tady máme policajta (mimochodem také moc pěkný výkon Charlie Creed-Milese), který má do role správňáka daleko a pachatele, kterému fandíme (i když vzhledem k tomu co udělal, by to mělo být naopak).

Někomu by to mohlo přípomínat Dextera, ale opravdu jen velmi slabě. Nejde o žádné kopírování, spíš jen o ten nápad "potrestejme špatné, když to právo nedokáže", a rozhodně skvěle zpracovaný, navíc hlavní hrdina není žádný psychopat, ale normální člověk, který snad pod tíhou traumatu z minulosti jedná tak, jak jedná.
Také jsme se dočkali napůl otevřeného konce - taková pootevřená dvířka, nic tedy nebránilo druhé sérii. Mělo to opravdu velký potenciál, aby z toho byl seriál na několik sérii - skvělé herecké výkony, celkem povedený scénář, postavy co nejsou ani dobré ani špatné (stejně jako v životě), a moc zajímavý námět, ze kterého se vyklubalo staré dobré "ordinary man --> vigilante". Věčná škoda, že to nepokračovalo.

50 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
90 %
plakát
Da Vinciho démoni
12. dubna 2013
další názory k seriálu

Kdo umí, ten umí

Prvním, co mě na tomto seriálu dostalo, byla hudba a vizuální stránka, obou z rukou mistra. Hudba krásně podkresluje celkovou atmosféru, do každé scény se perfektně hodí a to vizuální zpracování, to je prostě nádhera.

A pak tu je Tom Riley, prakticky neznámý herec, nicméně.. holy crap! Nic jiného na to ani říct nejde. Leonardo Da Vinci je dosti excentrický člověk, na svou dobu dalo by se říct rebel a tak Tom Riley rozehrává úchvatnou hereckou symfonii, která skvěle a naprosto uvěřitelně zachycuje každou jeho stránku, každou jeho emoci. Samozřejmě netuším, jak moc se to vzdaluje od historické pravdy, ale v jeho podání je Da Vinci naprosto neodolatelný sympaťák a ještě k tomu génius. No co by mohlo bejt za lepší hlavní postavu?

Co se týče seriálu celkově - máme tu napětí a tajemno, máme tu naprosto otevřeně ukázáno, jak zkažená církev může být, máme i nádherné prostředí, je tu vše, co by dobrý seriál měl mít. Je to zkrátka jeden z těch seriálů, kterej mě naprosto dostal už během pilotu. Jen tak dál!

69 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
62 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 13 lidí
90 %
plakát
Zen
11. dubna 2013
další názory k seriálu

Dle knižní předlohy..

Se seriálama podle knižní předlohy je potíž. Zvlášť pokud jste nejdříve četli knihu a až pak narazili na seriál. A tady to byl můj případ, četla jsem nejdřív Vendettu od Michaela Dibdina, která je předlohou pro první díl a tak nastalo nevyhnutelné srovnávání. V určitých místech se samozřejmě od knihy značně odlišuje, ale v konečném důsledku to není zas tak na škodu.

Kniha je samozřejmě lepší, jak to tak bývá, ale i tak je Zen plnohodnotnou a v jistém smyslu jedinečnou kriminálkou. Zaprvé představitel hlavního hrdiny je sympaťák a role mu seděla jako ušitá, o zajímavých lokacích nemluvě. Jistou zvláštností je, že tu jsou anglicky mluvící lidé v italském prostředí, ale na to si člověk zvykne.

Ale v čem je vlastně Zen tak jedinečný? Aurelio Zen, víceméně čestný polda, se vyskytuje v prostředí plné zkorumpovaných policajtů a politiků. A způsob, jakým pokaždé okolí přesvědčí, že v tom jede s nima, ačkoliv pravdou je pravý opak, mě prostě dostal.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
70 %
plakát
Broadchurch
5. března 2013
další názory k seriálu

David Tennant se skotským přízvukem? Úchvatné!

Záhadná smrt malého chlapce. Městečko, kde není vše tak idylické, jak by se mohlo zprvu zdát, městečko, které je plné tajemství. A naprosto rozkošný skotský přízvuk Davida Tennanta. Tak by se to asi dalo shrnout. Ale je to mnohem víc. Je to lidské drama, které ukazuje, jaký má taková náhlá smrt dítěte dopad nejen na jeho rodinu, ale také na ostatní obyvatele, ukazuje pravou povahu médií. A konečně tu ony hovory na téma "můj drahý zemřelý" nevyznívají násilně a lacině, ale tak jak by měly - jsou depresivní, zoufalé, naštvané a plné emocí. Jakože fakt plné emocí, tak, že jim to opravdu věřím.
David Tennant samozřejmě jako vždy hraje skvěle (a ten přízvuk - ach!), a i ostatní herci jsou mu vskutku důstojnými kolegy.
Pro britofily rozhodně stojí za zkoušku. Ono už jen vidět Davida Tennanta v jeho vlastním přízvuku stojí za to :)

81 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
69 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 16 lidí
80 %
plakát
Revoluce
15. února 2013
další názory k seriálu

Nevyužitý potenciál

Tento seriál je krásný příklad toho, jak lze zpackat skvělý námět. To zpracování naprosto zahubilo veškeré kouzlo, které v sobě tento seriál mohl skrývat. V první řadě postavy. V naprosté většině jsou nesympatický, otravný, lezou na nervy a jsou všeobecně na zabití. A u hlavní hrdinky to platí dvojnásob. Čím dýl je na scéně, tím víc jí nesnáším. Hlavní postavu. Někde asi bude chyba, že? Naštěstí to trochu zachraňuje postava Milese a Monroea. Tihle dva jsou to jediné, co je na celém seriálu zajímavé. Pouze postavy těchto dvou mají totiž aspoň minimální hloubku, pouze tito dva vyvolávají aspoň trochu mojí zvědavost. Nezajímá mě, co se stalo s proudem, nezajímá mě proč, kdo, kde a jak, nezajímají mě ty otravné ostatní postavy a jejich flashbacky, jediné co stojí za řeč jsou ty dva. Jejich vztah současný i minulý je to jediné, co drží aspoň trochu napětí.
Zkrátka - mohl to být hit, ale stal se z toho druhořadý seriál, u kterého za něco stojí pouze scény s Milesem a Monroem. Jakmile jsou ze scény, nudím se. Nudím se a jsem rozčilená. Takhle pohřbít takový dobrý nápad, to už musí bejt umění.

70 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
60 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 10 lidí
60 %
plakát
Kráska a zvíře
11. února 2013
další názory k seriálu

Proč já na to koukám?

Přesně to si říkám po shlédnutí každého dílu. A stejně další týden zase koukám. A vážně netuším proč. Má to tak neskutečně nevyužitý potenciál, až to bolí. Kriminální případy jsou až na pár výjimek hrozně nudné, tím pádem se polovinu dílu vždycky nudím, navíc je to na mě děsná slaďárna a postava Cat mi leze krkem.

Ale na druhou stranu není to zas taková katastrofa - protože ta druhá polovina dílu je pro mě tak zajímavá, že mě zajímá, jak to bude dál. To mi však nebrání se ptát, proč já se s tímhle ještě zdržuju, když by to mohlo být o tolik lepší. Snad kvůli obsazení, které mi až na pár výjimek sedlo - no dobře, ulítávám na britském přízvuku v amerických seriálech. Nebo je to tím, že linka týkající se mutace je pro mě dostatečně zajímavá, že přežiju i ty šílené výlevy Cat/Vincent. Buď nejsem romantik, nebo na tomhle není nic romantického. S každou takovou scénou se mi totiž chce plakat a rozhodně ne dojetím.

Jakobych se dívala na dva seriály v jednom - je nadprůměrný a zároveň šíleně nudný. Pokud vás to nechytne u pilotu, dál bych se moc nezdržovala - žádné zlepšení totiž nevidím, ta dvojjaká kvalita je tu i po 12 dílech.

50 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
75 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
60 %
1/3
123