avatar uživatele

Longsword

off
JménoMichael Longsword
Věk48 let (Vodnář)
BydlištěZabreh na Morave
Twitter
Instagram
Facebookhttp://www.facebook.com/michael.longsword
Poznámka
Názory uživatele Longsword
plakát
Intergalactic
18. května 2021
další názory k seriálu

Inter - co?

Shlédnuta celá první série (budou další? Dost bych se divil, ale je to VB, tam je možné prakticky cokoliv).
Můj dojem je "devadesátky se vrátily!", kvalitou provedení, naprosto topornými hereckými výkony, neskutečně líným psaním ... . Pro mě osobně bylo peklo sledovat práci střihače, ten se musel asi dost zapojit, aby ty násilné "přeseky" kamer mezi postavami zvládl, aby dokázal udržet pozornost na ději, aby mu do záběrů nevběhl šílený producent trhající si košili, do čeho že to prachy vrazil ...
Očekával jsem od toho něco jiného, ale dostal jsem neskutečnou slabotu. Přitom potenciál to má, dokonce některé scény z dalších dílů jsou i koukatelné, s vypětím sil, ale v globále to je těžké D-čko. Málokterý seriál hodnotím pod padesát procent, ale tady si na to klidně i troufnu ... .
Pokud máte fetiš pro nízkorozpočtové sci-fi a barevné filtry na kameře, tak vás to třeba ani nebude nudit.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
50 %
plakát
Utopia
11. října 2020
další názory k seriálu

Konspirace jsou slabota v porovnání se skutečností

První věcí, kterou je nutno říci, že rozjezd je poněkud slabší. Úvodní epizoda je mozaika, která minimálně do dvou třetin má sice vyvolat dojem, že se seznamujete s postavami, ale teprve ten poslední úsek, to je ta opravdová jízda. Ostatní epizody první sezóny (a předpokládám, že nezůstane jen u ní) jsou v tomto ohledu mnohem rozumnější.
Kdybych měl s něčím srovnávat, o čem vlastně Utopia je, tak svou atmosférou tak trochu připomíná The Boys, ale bez superhrdinů, jen se samými záporáky. A v tom tak trochu vidím to, proč jsem tomu dal relativně nízké hodnocení, tento seriál je totiž v podstatě celou dobu velmi depresivní. Ano, je tam několik kladných postav, ale postupem času zjistíte, na rozdíl od "tradičních" klaďasů, tihle byli, jsou a budou vždy ti, kdo musí tahat za kratší konec.
A že to je zatraceně krátký kousíček, protože v sázce je celé lidstvo a vir, který je má všechny vyhubit (ne, není to covid, fakt ne). Zlovolný Mr. Rabbit z komiksu Dystopia, kteří hlavní hrdinové tak hltají, v kultovním pokračování, Utopia se ten druhý díl jmenuje, má s hlavní hrdinkou komiksů, Jessicou Hyde, velké plány. Na stránkách tohoto komiksu totiž je tajemství toho, kdo je Mr. Rabbit, kde je Jessica Hyde, její otec, a vir, který měl za úkol vymyslet, aby ochránil svou dceru, ale zabil celý svět, jak po něm Mr Rabbit žádá. A tato skupina nerdů se pokouší všechna tajemství rozluštit než bude pozdě, protože v patách mají zlo, které si ani neumí představit.
Postavy jsou zajímavé, z počátku poněkud otravné, ale nakonec zjistíte, že to jsou lidé, s klady i zápory. Takže i celkem dobře zahrané, což naopak přidává nějaké ty body k hodnocení.
Osobně nevím, jestli se budu na další sezónu těšit, nebo prostě počkám až/jestli se objeví, jsou totiž i lepší seriály (ale ano, i o poznání horší).

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
70 %
plakát
Holky na lovu (odměn)
12. září 2020
další názory k seriálu

Puberta není žádná sranda

Ocitáme se na pravém nefalšovaném jižanském jihu Spojených Států. Na křesťanské škole pro bohaté a afektované. Mezi tím nejhorším, co může takovéto prostředí nabídnout. A setkáváme se s dvojčaty, které jsou na první pohled typické představitelky své generace.
Ale, a teď to říct můžu, stejně na to přijdete už v prvních minutách děje, naprosto a úplně nic není takové, jaké se to zdá.
Je to totiž pecka!
Nebudu prozrazovat děj, od toho tu je trailer, jen řeknu, že celé tohle dílko je svěží jak krabička peprmintek, plné rychlých dialogů, skvělých výměn, vynikajících hlášek a postav, které nenudí ani na mrknutí oka.
Už dlouho jsem nezažil takovou rychlou a zábavnou jízdu, jako tady.
Ano, jsem poněkud fosilní na teen komedie, ano, holčičí problémy mě nutí (často doslovně) zavírat se do koupelny a ignorovat škrábání na dveře, a ano, člověk by neřekl, že je to hluboká sonda do lidského nitra, ale o to větší je to zábava.
Teď jenom budu doufat, že Netflix bude mít se mnou trpělivost a dá tomu další dvě-tři-čtyři sezóny ...

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
90 %
plakát
Hlava 22
12. července 2020
další názory k seriálu

Absurdita války v celé své nahotě

Přestože se seriál nedrží striktně knižní předlohy, téma zpracovává natolik přesvědčivě, že není důvod se na tvůrce tohoto díla jakkoliv zlobit. Naopak. Udělali skvělou práci. Stejně tak jako herci, kdy především představitel Yo-Yo, si zaslouží velké uznání. Není to lehké spojit jak komediální prvky, tak velmi ponuré kusy válečného šílenství, ale jim se to povedlo.
Děj je v podstatě velmi jednoduchý, hlavní hrdina chce uniknout válečnému šílenství. Tedy, on není hrdina, on je spíš tak trochu oportunista a chytrolín, ke své vlastní škodě. Ale jeho pud sebezáchovy ho nutí hledat, často velmi šílené, způsoby, jak vypadnout z pekla, kterým denní bombardování nad jihem Itálie je. Jenže to nejde, protože Článek 22 vojenských řádů, který říká, že jestliže si o sobě někdo myslí, že je blázen (a měl by být poslán domů), tak to znamená, že vlastně blázen není (a může být poslán nad nepřátelské území, znovu a znovu). A tak se Yossarian snaží oklamat jak ony řády, tak i smrt, která je všude kolem něj.
Za mě naprosto skvělý a tak trochu neoprávněně poněkud opomíjený počin.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
90 %
plakát
Survive
13. května 2020
další názory k seriálu

Terapie

Kdyby to byl film (a mohl by, stačilo by sestříhat), tak by vůbec nebyl špatný. Ale tenhle superkrátkometrážní styl také není úplně kzahození. A svým způsobem se k ději i hodí.
Děj samotný je v názvu, jde o přežití. A to hned v několika rovinách ... a jedněch horách. Hlavní hrdinka se vrací ze sanatoria domů, a letadlo cestou spadne. To, co se děje potom, je svým způsobem triviální a každý tuší, co bude následovat. Cesta do bezpečí. Jenže žádná opravdová cesta nevede přímo.
A proto je seriál tak dobrý.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřil se 1 člověk
90 %
plakát
Věčnost
11. května 2020
další názory k seriálu

Život po životě

Umřít, to je vážné téma, ale umřít a být přitom nahrán do počítače, to je něco jiného.
Hlavní hrdina je to, čemu se dřív říkalo "slaďouš", ale dnes to má poněkud jiné konotace, proto řekněme libovej frajer. Je chytrý, je programátor, je celkem úspěšný, o jeho práci je zájem, má přítelkyni, byť ta je poněkud z "jiné ligy", má pár přátel, je zábavný, ale hlavně, má dopravní nehodu v samořídícím autě.
A od tohoto momentu se dějí věci.
Neprozradím moc, když řeknu, že je "nahrán" do virtuálního světa, koneckonců to je pointa celého seriálu, a tento virtuální svět je v mnohém mnohem reálnější, než ten reálný.
Nejvíc reálné je ale jeho setkání s jeho Andělem, operátorkou, která má na starosti jeho avatara. A ukáže se, že jejich vztah může být víc, než klient - zákaznická podpora, byť mezi nimi leží ta nejzákladnější překážka, ona je živá, on je z jedniček a nul.
Celý seriál působí velmi lehce, dokonce odlehčeně, příjemně, ale především vtipně. A to i když se jedná o tak svým způsobem vážné téma. Má skvělé momenty, kdy se i navzdory celkem drastickým situacím, budete smát (párkrát jsem opravdu vyprskl smíchy a několikrát jsem měl v obličeji otazník "jako cože?"), má i hlubší okamžiky, kdy člověka až píchne u srdce.
Protože je objednána druhá série, je plno věcí z jedničky nevyjasněno (což je na jednu stranu dobře, na druhou, je to jako driftování, vleče se to). Tím více se budu těšit na další řady (píšu řady, protože doufám, že bude jich ještě víc).
Za mě tedy doporučuji, rozhodně doporučuji!

80 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 5 lidí
90 %
plakát
The Morning Show
13. dubna 2020
další názory k seriálu

Opravdové Me Too

Upřímně, nevím kde začít. Právě jsem dokoukal desátou epizodu první řady a tak trochu lapu po dechu.
Zahájím recenzi tedy trochu sexisticky, což se k tomuto seriálu výjimečně hodí (vysvětlím později):
Obě hlavní představitelky, JA a RW, jsou známy spíše rolemi plnými humoru, ale tady rozjely neskutečný koncert v dramatu, který na obrazovkách dlouho nebyl. Dostaly za to několik ocenění, ale stejně je to málo, už jen kvůli tomu bych tuto show doporučil.
Ale nebyly samy, prakticky nebyla postava, která by nebyla dobře zahraná, nebyl okamžik, který by nebudoval napětí směřující k poslednímu dílu.
To je další věc, která je na tomto seriálu vynikající, je skvěle napsán. Chvílemi se zdá, že se jakoby zpomalil, přešel do klidnějších vod, aby vzápětí ukázal neskutečné vlnobití. Jednotlivé nitky se spřádají, jednotlivé pohledy se střetávají a všechno to má hloubku.
O čem že to je? Na hvězdu ranního vysílání "se provalí", že měl poměry s mnoha ženami ze štábu a on dostává padáka. Jenže tím to nekončí, naopak začíná. Kromě toho, že se musí rychle najít náhrada, ještě rychleji se musí "udělat pořádek". A to stejnými lidmi, kteří se přímo i nepřímo na tomto chování podíleli. A vyštvaný moderátor, navíc, není ten typ, co by potichu zmizel ze scény se sklopenou hlavou (mimochodem, i tato role je herecký koncert, a to SC nemám zrovna v lásce).
Seriál si klade hned několik otázek, které v době MeToo, jsou natolik zásadní, a často i kontroverzní, že je div, že vznikl v té podobě, jaké je. Prakticky nikdo, dokonce i oběti, nejsou bez viny, nikdo nemá zcela čisté motivy, a každý chce své "carpe diem", urvi si svůj den. A všechno, dokonce i mlčení, má svou cenu.
Jen málokdy hodnotím tak vysoko, ale tenhle počin si to zaslouží.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
100 %
plakát
Zámek a klíč
10. února 2020
další názory k seriálu

Čekal jsem víc

V poslední době se s "teen horrory" roztrhl pytel. V jaké společnosti se proto Locke&Key nachází? Sabrina, Nancy Drew, Stranger Things. A to je drsná konkurence. A obávám se, že v ní nehraje první housle. Naopak, jsem přesvědčen, že pro inteligentnější diváky se stane tento kousek spíše "vedlejší oddychovkou", než "must see".
Důvod? Přestože herci jsou velmi dobří (tedy kromě pro mě nesympatické matky, byť je zrzavá), prostředí výborné, provedení nemám co vytknout, i scénář jako takový je řemeslně dobře napsaný. Problém jsem ovšem našel v logice a chování některých postav. Představte si, že by jste byli na jejich místě, tohle by bylo to, co by jste prováděli? Zvláště Bóďa byl pro mě utrpením. V pilotu to ještě šlo, i když bych taky našel "bolístky", ale posléze ... . Jsou chvíle, kdy by vražda sourozence by měla být brána jako služba lidstvu.
Každopádně je jasné, že bude druhá sezóna (už je ohlášená), takže "chyby" (kopance největšího kalibru) bude možné napravovat ...
Ale že bych se nemohl dočkat, tak to nehrozí.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
70 %
plakát
Reprisal
4. ledna 2020
další názory k seriálu

Zrada a pomsta v padesátkovém hávu

Abigail Spencer jsem poprvé viděl v Timeless, kde hrála postavu, která je okolnostmi nucena se změnit z obyčejné ženy na neobyčejnou hrdinku. A byla dobrá. V Reprisal hraje svým způsobem podobnou postavu, ale tentokrát je přímo vynikající.
Během první sezóny (a doufám, že budou další) zjistíme, že není radno ukřivdit ženě. Ona totiž i po deseti letech, kdy naprosto a od základů změnila svůj život, stačí relativně málo a staré rány (v tomto případě skoro doslova) se otevřou a změní v potoky krve. Hlavní hrdinka však není nevinný andílek, domácí puťka, ale pod uhlazeným povrchem se skrývá rafinovaná, manipulativní a dokonce smrtící ďáblice, které přesto bude divák fandit. Ten kontrast je uchvacující a už jen on je důvod si seriál pustit.
Další je celá řada okolních postav. Prakticky žádná není černobíle plochá a postupem děje a času se výborně vybarvují.
Stejně barevité je i prostředí, kde je pžíběh zasazen. Neurčitá doba někdy po "padesátých", hot rody, rat rody, motorky, kostýmy i kulisy navozující pocit, že jsme někde v Alabamě/Mississippi, v tom největším zapadákově u těch největších vidláků jaké Amerika může nabídnout. Svým způsobem to připomínalo Pomádu, pokud by ovšem místo zpěvu a tance (byť toho je zde dost), Danny měl v rukou opakovací brokovnici a Sandy preferovala Tommy gun.
Asi je viditelné, že za mě je tato show malý skrytý poklad současné televize, který rozhodně stojí za to shlédnout.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
90 %
plakát
The I-Land
3. prosince 2019
další názory k seriálu

Nadějné vyhlídky

Hned předem musím říct, že mé relativně vysoké hodnocení vychází ze tří důvodů. Velmi dobrý cast, úžasná lokace a vynikající potenciál. Bohužel, to třetí je také důvod, proč hodnocení není vyšší. Dobrý nápad bez dobré pointy je k ničemu, tedy alespoň ve spisovatelské branži, zde je nápad sice neoriginální, ale zajímavý, pointa ale prakticky chybí. Respektive, ona tam je, ale v porovnání s potenciálem, který má celá série, vyznívá až neuvěřitelně ploše. Ono je tam vlastně point dokonce několik, jenže všechny jsou prakticky natolik triviální nebo fádní, že vůbec nevyniknou.
Mám takový nejasný pocit, že původně se mělo jednat o mnohem delší a propracovanější ideu, ale z nějakého důvodu (asi začaly docházet peníze, či co) se všechno "osekalo v rozletu", takže nakonec má člověk pocit, že "sice dobrý, ale ne skvělý".
Je to škoda, protože naznačené možné dějové linky byly zajímavé, herecké výkony také nebyly úplně marné, jen prostě se neozvalo ono pověstné "klik".
Každopádně, za shlédnutí to stojí, není to úplná ztráta času, jen se obávám, že hlavní dojem z toho bude "škoda, mělo šanci to být epické".

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
70 %
1/4
1234