avatar uživatele

Hefidži

off
Jméno
Věk
Bydliště
Twitter
Instagram
Facebook
Poznámka
Názory uživatelky Hefidži
plakát
Spartakus: Krev a písek
20. dubna 2010
další názory k seriálu

akční souboje i intriky

Hodnoceno po první sérii.
Upoutávky seriálu zdůrazňovaly hlavně jeho provokativnost a lákaly diváky slibováním spousty bitev, krve a sexu - a první dva tři díly opravdu nebyly prakticky o ničem jiném: Dynamická akční podívaná, ale budovaný příběh působil jednoduše a lacině, takže jsem celek vnímala spíš podprůměrně.
Nicméně pak se seriál jako mávnutím kouzelného proutku posouvá o stupeň nahoru - charaktery hlavních postav konečně dostávají hloubku, lži a intriky se rozjedou ve velkém měřítku, dějové zvraty jsou občas opravdu dramatické. Spartakus už není jediným centrem příběhu, což rozhodně považuji za plus. Kam se totiž hrabou souboje gladiátorů v aréně (a že se na ty chlapy kouká hezky ;) ) na zákeřné a kruté zákulisní boje o moc ve "vyšší společnosti".
Kvalita dílů stále stoupá, k pár posledním už takřka nemám výhrady.

50 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
50 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
70 %
plakát
Lidský terč
14. března 2010
další názory k seriálu

Odlehčený akční seriál, který neurazí

Hodnoceno po s01e07
Svižná akce odlehčená hláškami svérázných postav, která ale v rámci žánru nijak zvlášť nevyčnívá nad konkurenci ani zpracováním ani scénářem (původní komiks neznám, takže nemůžu říct, jak moc je mu scénář podřízen).
Seriál se skládá z jedno-epizodních případů, které jsou zoufale tuctové, ale občas alespoň jejich vyřešení - zpravidla dost megalomanské - zaujme a pobaví. Určitá spojující dějová linie v pozadí sice existuje (tajemná minulost Christophera Chance), ale je zatím budována velmi pozvolna a příliš mě nezaujala. Chance samotný ovšem je bezva hlavní postavou, která svým chováním sympaticky osciluje mezi Jamesem Bondem a Indiana Jonesem :)
Hudba parádní, přesně jak se od Beara McCrearyho dalo očekávat.

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
33 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 3 lidé
60 %
plakát
Stav beztíže
27. října 2009
další názory k seriálu

Defying Gravity

Hodonoceno po první sérii.
Zpočátku se Defying Gravity tváří jako realistické sci-fi z blízké budoucnosti: dlouhodobá vesmírná mise s tajemným pozadím. Postupné odhalovaní pravdy o významu celé mise doplňuje pohled na vztahy mezi členy posádky a řešení jejich osobních problémů, které se ale bohužel prvních pár dílů plácá stále na jednom místě. Časem se ovšem právě tahle vztahová část velice dobře rozjede a začíná být snad i poutavější než ta scifařská. Od seriálu jsem tak dostala něco jiného, než jsem původně čekala, ale rozhodně to neznamelalo zkalmání - 80%.

Druhé série se pravděpodobně nedočkáme, což je škoda sama o sobě a navíc to nechává spoustu otevřených otázek nezodpovězenými.

50 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
83 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 6 lidí
80 %
plakát
Ostrov smrti
27. října 2009
další názory k seriálu

Revoluce v žánru hororu se nekoná

Po prvním dílu nadšení: Napínavé, hororová atmosféra, zajímvé charaktery i nosný příběh v sobě mají spoutu potenciálu. Vyvražďovačka na pokrčování zdá se býti dobrým nápadem.
Před polovinou seriálu zklamání: Příběh se ubírá celkem neoriginálně; tolik neužitých možností! Pobyt na ostrově má zřejmě negativní vliv na IQ postav, které se chovají čím dál iracionálněji.
V druhé polovině seriálu rezignace: Sledováno čistě pro zvrhlé potěšení a pobavení, kolik nelogičností, "absolutně nečekaných zvratů" a totálních klišé zas nový díl přinese. Ani všezachraňující rozuzlení na konci se nekoná.

Celkově seriál z mého pohledu padá na velice slabém scénáři. Plusové body ovšem dávám za kameru a vůbec celkově takové to "technické" zpracování - pokud bych brala scény jednotlivě, vypadají dobře a působivě.

43 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
43 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 7 lidí
50 %
plakát
Battlestar Galactica
18. července 2009
další názory k seriálu

televizní sci-fi klasika

Velice příjemný sci-fi počin, bohužel se silně kolísavou kvalitou epizod: Fajn začátek (trojepizodní pilot) je vystřídán několika slabšími epizodami s navlas stejným schématem scénáře, který je navíc občas až dětsky naivní - přes mých 50% v hodnocení by se díly nedostaly. Od cca desátého dílu ale kvalita podle mě výrazně stoupne, příběhy jsou zajímavé, o dost lepší atmosféra (hodnocení 80%) - takže v koukání doporučuju vytrvat... S novou BSG má seriál společný rámcový příběh (velmi hrubě) a pár motivů, nemusíte se bát redundance.

Velmi pozitivně překvapila úroveň kamery-střihu i vizuálních efektů - i když hlídkové lety viperů a střílečky s cylonskými raidery postupně omrzí díky jejich poskládání ze stále stejných záběrů. Podobně se mi brzy přejedla i doprovodná hudba...
Co se týče hlavních hrdinů, slabinou je extrémní plochost jejich charakterů (jako holt u většiny starší sci-fi) a nic moc herecké výkony, předností pak vtipnost, sympatičnost (tedy až na Boxeyho, který mi pil krev celou dobu :) )

Podtrženo sečteno - mně se dost líbilo, ale kdo neujíždí na starší sci-fi nebo seriál nebere jen jako perličku doprovázející novou BSG, může asi tenhle titul s klidným svědomím minout.
BTW se mi kupodivu zalíbil i nový český dabing (AXN Sci-Fi)

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 2 lidé
60 %
plakát
Doctor Who
9. května 2009
další názory k seriálu

Totální kult

Obnovený seriál z roku 2005 mě naprosto pohltil a na "klasického" Doktora jsem se nejprve chtěla podívat jen tak ze zvědavosti, na pár dílu z různých období tohoto seriálu. Jenže dostavila se spokojenost a já poté začala jet pěkně popořádku všechno. V současné době mám zkouknutého "Prvního Doctora" a část Druhého, tedy něco přes čtyři série.

První Doktor
Ze začátku víc než televizní dílo připomíná seriál divadelní hru, a to jak kulisami tak stylem hraní herců. O tricích se nedá mluvit, ale futuristické (ač na první pohled nízkorozpočtové) exteriéry i interiéry na cizích planetách zaujmou (o Dalecích nemluvě :) ). Postupně byl zřejmě navýšen rozpočet a seriál začal vypadat seriózněji. Ale i tak na rozdíl od pozdějších sérií (a obnoveného seriálu obzvlášť) tu není vsázeno na zmíněnou vizuální podobu, ale mnohem víc na atmosféru, která se občas dá doslova krájet. A kdyby náhodou ne, jako pojistka ke zdůraznění závažnosti situace tu je po ruce ječící Susan :) Najdeme tu jen minimum humoru.
Některé díly jsou popravdě trochu zdlouhavé, některé se zas dochovaly jen v podobě částečných rekonstrukcí. Ale jsou hojné i ty, které zaujmou i bez přihlédnutí k polehčující okolnosti v podobě roku natočení. Kupříkladu The Keys of Marinus nebo The Dalek Invasion of Earth jsou fantastické.

Druhý Doktor
Prakticky u žádného dílu (uceleného příběhu) se nedochovaly všechny jeho pod-epizody. Existují různé rekonstrukce, audio verze nebo převyprávění těchto částí, ale co si budeme povídat - divácká přitažlivost kvůli tomu závratně klesá. Škoda, třeba dochovaný díl The Tomb of the Cybermen je parádní.

92 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 12 lidí
90 %
plakát
Kings
9. května 2009
další názory k seriálu

Působivé, promyšlené, vznešené.

Hodnoceno po: s01e06
Pro mě nejlepší nové drama v této sezóně. Jeho zrušení v průběhu série (resp. minimálně odsunutí zbytku dílů na léto) mě mrzí jako u ničeho jiného.
Co se mi na seriálu tak líbí:
* Postavy. Propracované charaktery a z mého pohledu bezchybný výběr jejich hereckých představitelů.
* Výprava. U kostýmů královské rodiny slintám blahem. Podobně u zpracování interiérů, které opravdu působí moderně a majestátně a zároveň trochu vzdáleně od naší reality.
* Originální téma. Jak to jen nazvat... "Romantické drama ze zákulisí královské rodiny a politiky s prvky mystiky" asi zní dost nesmyslně, a přesto je přiléhavé.
* Špetka mystiky a velký kopec symboliky "narušující" reálnost děje.
* Na webových stránkách seriálu potěší fiktivní zpravodajský portál UNN korespondující s dějem seriálu nebo třeba podrobné demografické údaje o království dokládající promakanost celého prostředí.
* U málokterého seriálu může být Starý zákon (a postavy z něj zejména) označen za spoiler ;)

100 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
90 %
plakát
Castle na zabití
9. května 2009
další názory k seriálu

Spisovatel detektivek v akci

Hodnoceno po: s01e09
Lákadlem k tomuhle seriálu pro mě byl určitě Nathan Fillion v hlavní roli - a ten nezklamal, jeho postava Castla táhne celý seriál. Beckettová pak k němu do dvojce padne jako ulitá - zdánlivý protiklad, který mu je někde hloub podobný až až. Jejich vzájemná interakce samozřejmě přináší okořenění humorem, ale nijak originálně.
Uznávám, že moje vyšší hodnocení je důsledkem asi i toho, že žánr kriminálek naprosto nemám nakoukaný, a tak mi vyšetřované případy, ostatními často hodnocené jako dost "klasické" a nenápadité, přijdou zajímavé a napínavé. Celkově na 70%.
A fajn hudba mimochodem, obzvlášť v úvodu každé epizody.

EDIT po s02e06:
Zatímco první série pro mě byla spíš výplní času při jídle, u druhé se těším na každý nový díl a Castle se zařadil se k nejoblíbenějším seriálům. Tvůrci vsadili na výrazné posílení komediálích prvků, což se více než vyplatilo. Takže S02: 90%

"There are two kinds of folks who sit around thinking about how to kill people: psychopaths and mystery writers. I'm the kind that pays better."

94 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
94 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 17 lidí
80 %
plakát
Roommates
9. května 2009
další názory k seriálu

Nepříliš nápadité bohužel...

Hodnoceno po: 1. sérii
Zjednodušeně řečeno, seriál je variací téma viděné v Přatelích (kteří mě nikdy nezaujali) nebo How I Met Your Mother (což je naopak jeden z mých nej seriálů) - řeší se tradiční problémy jako vzájemné city, záležitosti v práci, návštěva rodičů nebo (až možná příliš často) schéma: nějaká pronesená lež nebo průšvih -> následné vybruslování ze situace, které ji ovšem jen zhoršuje. Jenže celkově mi to nějak "nefunguje"... Postavy Jamese a Thome jsou parádní, ostatní ale působí dost nepřirozeně, nezajímavě, navíc i na sitcom jsou až až přehrávány. Část vtipů je fajn, část je ale předvídatelná a klišovitá, až to bolí. A to mi přece jen u tohoto žánru přijde jako fatální nedostatek.
Obecně myslím, že se kvalita v první sezóně drží zhruba na stejné úrovni, u pár posledních dílů pak jde nahoru.

0 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
0 % s názorem souhlasí
vyjádřilo se 0 lidí
50 %
plakát
Ted a spol.
9. května 2009
další názory k seriálu

Veridian Dynamics - We make that!

Hodnoceno po: s01e07
Pro mě nejlepší sitcomová novinka této sezóny. Prostředí seriálu, Veridian Dynamics, je společnost, připomínající značně Global Dynamics z Eureky, ovšem s přídavkem marketingových a dalších "kancelářských" vrstev zaměstnanců.
Jedná se vyloženě o oddechovou záležitost bez nějakého příběhu v pozadí a komplikovaných charakterů postav
- to seriál jasně naznačí už během pár prvních minut, doprovodná hudba to jen podtrhuje. Hlavním zaměřením jsou v podstatě jednoduché ale účinné humorné situace - ty si berou na mušku klidně problémy od rasismu po globalizaci, což jim jen dodává lesku. A funguje to, vážně ano :)

50 % lidí si myslí, že se jedná o kvalitní názor
100 % s názorem souhlasí
vyjádřili se 4 lidé
80 %
1/2
12