31. 1. 2018

S lupou do historie: Continuum

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Continuum 1×01: A Stitch in Time?

Medailónek

Název: Continuum
Žánr: Drama / SciFi
Stanice: Showcase
Vysílání: 2012–2015
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 27. 5. 2012
Délka pilotu: 42 minut

Kdo?

Tvůrce: Simon Barry
Herci: Rachel Nichols, Erik Knudsen, Victor Webster, Stephen Lobo, Roger Cross, Lexa Doig, Brian Markinson, Luvia Petersen, Omari Newton, Ryan Robbins a další

O čem to je?

Rok 2077. Teroristická skupina Liber8 v čele s Eduardem Kagamem, která bojuje proti Korporátními kongresu, jenž po pádu vlád řídí svět, je odsouzena k trestu smrti, aby tak byl dán odstrašující příklad. Jenže skupina se nějak dostala ke stroji času, kterým se chce přenést do minulosti, aby mohli změnit minulost. Do cesty se jim připlete Kiera Cameronová, policistka, která se je bude snažit zastavit, aby se mohla v bezpečí vrátit zpět do své doby za svou rodinou. V tom jí bude pomáhat Alec Sadler, geniální kluk, který v budoucnu rozjede velkou technologickou firmu, a Carlos Fonegra, člen vancouverského policejního okrsku, k němuž se Kiera přidá.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 70 %

Nevím, čím to je, ale u tohoto seriálu mám snad poprvé v rámci SLDH problém zapomenout na to, že jsem ho celý viděla a hodnotit jen pilot. Docela mě to překvapilo, protože jindy se od toho dokážu oprostit skoro automaticky. Seriál mám zkouknutý maratonem, takže si ani nepamatuju, jak na mě působil pilot, jelikož jsem hned navázala druhým dílem a moc to nerozebírala.

Kdybych si ale měla tipnout, jak se divák asi cítí po zkouknutí pilotu, řekla bych, že může být trošku zmatený. Nejedná se totiž o jeden z těch pilotů, který je pouze rozjezdový, aby se diváci seznámili s postavami. S těmi se samozřejmě seznamují, jenže k tomu je navíc rovnou představena hlavní zápletka, která může působit trošku komplikovaně. Zároveň se děj pilotu odehrává ve dvou časových linkách. Osobně bych tedy řekla, že může některým chvilku trvat, než se zorientují, ale to přijde samo.

Hlavní hrdinka Kiera nedobrovolně přicestuje s teroristickou skupinou z budoucnosti do minulosti, kde se snaží splnit dva úkoly – zastavit teroristy a vrátit se domů ke své rodině. Už to je pro diváky velmi zajímavá zápletka, zejména proto, že je jasné, že to Kiera nebude mít jednoduché. Navíc se hned po příjezdu seznámí s počítačovým expertem Alecem, který je v budoucnosti velmi vlivným mužem, přičemž není jasné, zda je na straně dobra nebo zla. Nyní je však Kieřiným jediným spojencem, který zná pravdu o jejím původu. Ostatním postavám musí Kiera lhát. (Jinak se mi moc líbí její oblek z budoucnosti, který s sebou nese spoustu výhod a zajímavých funkcí.)

Celkově má tedy seriál spoustu kladů, ale musím se přiznat, že pilot na mě působil poněkud odtažitě a neosobně. Žádnou z postav jsem si po prvním dílu neoblíbila, ničím si mě nikdo nezískal (nejblíž k tomu měl Alec). Zvlášť scény z budoucnosti působily velmi chladně a „nelidsky“. Špatně se to popisuje, měl někdo podobné pocity? Kvalita seriálu ale nechybí a pokud jste fanoušky scifi, rozhodně byste si Continuum neměli nechat ujít.

+ kanadské scifi
+ serializovaný děj
+ tajemství hlavní hrdinky

- pilot působí trošku odtažitě
- může chvilku trvat, než se divák zorientuje

Moje hodnocení pilotu: 70 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu:-

Miluju tuhle rubriku. Díky ní se dostanu i k seriálům, které mám nekonečně dlouhou dobu ve watchlistu, ale stále na ně nevyšel čas. Continuum je jedním z nich a musím říct, že po zhlédnutí pilotu mám chuť hned si pustit všechny díly (což mi ale vůbec nesedí do mého plánu, takže to musím odložit). První díl je parádní. Téma, zpracování, technologická stránka, hlavní herečka, všechno mi sem dokonale sedí.

Na začátku, když padají budovy, jsou vizuální efekty trošku umělé, ale jinak nemám, co vytknout. Líbil se mi nápad – cestování časem jsme tu už několikrát měli a tohle je vlastně taková temnější verze Návratu do budoucnosti, hrdinka se tam ocitla a teď musí přijít na to, jak pochytat zloduchy a vrátit se zpět domů k rodině. Jelikož jsem netušila, o čem příběh je, hned v prvních deseti minutách jsem byla naprosto nadšená vývojem událostí. Už jsem se bála, že půjde o nudné drama o tom, jak je milující matka, ale hnedka ji od syna odloučili, takže spokojenost.

Musím přiznat, že míra zábavnosti po přesunu do roku 2012 trošku upadla – v podstatě se z toho stala klasická kriminálka, jen místy obohacená o chytré věcičky z budoucnosti, které mě tedy hodně bavili od začátku do konce. Ale parádní bylo setkání s Alecem a závěrečný twist ve flashbacku, který rozhodně nalákal na další sledování a donutil mě přemýšlet, kdo vlastně Alec je a na čí straně stojí. Protože mladík je největší sympaťák, ale stařík vypadá nanejvýš podezřele.

Jsem si jistá, že hlavní hrdinka nakonec najde cestu, jak se dostat zpátky domů. Ale jak se tak dívám na ten pilot, úplně mi v hlavně naskakuje, jak bych celý seriál sama zakončila. Nechala bych hrdinku, aby se nemohla/nechtěla vrátit zpátky a prožila celých těch 65 let. A v závěru by se odkázalo na samotný úvod seriálu, na tu scénu, kdy má dojít k popravě vězňů, a jednou z lidí, kteří by tam seděli za sklem a koukali na vězně, by byla i stará Kiera. A pak nevím, jestli bych to dala tak, aby se celá situace znovu opakovala a ona na to koukala s nějakým smíření, že osud se bude vždy stejně opakovat, anebo by tomu na poslední chvíli zabránila a třeba by umřela a mladá Kiera by žila dál se svým synem a manžel-zrádce by byl potrestán :D Tak bych závěr vymyslela já, ale jsem vážně zvědavá, jak to nakonec celé dopadne.

+ téma s budoucností a cestováním v čase
+ technologické vychytávky
+ silný úvod

- zbytek dílu v podstatě jen kriminálka
- trošku nedokonalé vizuální efekty

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Zrovna předtím, než jsem začala koukat na Continuum (fajn, byly to dvě hodiny, tomu seriálu se ke mně vážně nechtělo) jsem dokoukala seriál. A tam když už se využily zvláštní efekty, chtělo se mi brečet. Nebo se smát, to už je jedno.

Ani ve snu by mě ovšem nenapadlo, že se mi to stane i tady. Hlavně scény z budoucnosti měly v devadesáti procentech pořádnou ránu. Pořád si říkám, proč se v seriálech tyhle věci pořád objevují – to nikdo nevidí, jak blbě to vypadá? Jistě, třeba v Červeném trpaslíkovi to bylo vtipné… ale tady vlastně taky, takže dál.

Zbytek je naštěstí o dost lepší. Postavy se sice v prvním díle představily spíš jen tak v náznacích, ale i tak mě dokázaly zaujmout, jelikož už pilot jde „rovnou na věc“, nechybí pořádná dávka akce a napětí.

Co se týče těch už zmiňovaných zvláštních efektů, když pomineme tu část zpracování, která je k pláči, je to vlastně dost super. Nic neviděného to asi nebude, ale musím především ocenit nápad. Vezměme si například oblečení hlavní hrdinky, které plní asi padesát funkcí a ještě umí měnit barvu. To bych brala! Fajn, konec srandy, ale tyhle věci jsou prostě vážně dobře vymyšlené.

Po tom pro mě dost šíleném začátku, během kterého jsem se obávala, že z tohoto sledování nevyjdu živá a zdravá, mě Continuum velmi příjemně překvapilo. Slabiny rychle ustoupily a seriál předvedl mnoho kvalit, které skutečně má. A ve velmi zajímavé formě.

+ myšlenky efektů
+ postavy
+ akce, příběh, napětí

- rok 2067 a jeho vzhled

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
Jenny17

Jenny17

Strašně mám ráda seriály cestování časem atd.Děkuji za připomenutí už jsem o něm slyšela, ale...
před 6 roky
kjama

kjama

Miluji cestování časem, tak mi myšlenka v pilotu přišla skvělá. Chválím fajn rozjezd, který bohužel...
před 6 roky
Qmati

Qmati

Seriál byl vynikající tenkrát a i dnes, nejlépe maraton, má něco do sebe. Kombinace sci-fi a krimi,...
před 6 roky
Další články k tématu