21. 1. 2018

S lupou do historie: Rectify

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Rectify 1×01: Always There?

Medailónek

Název: Rectify
Žánr: Drama
Stanice: Sundance
Vysílání: 2013–2016
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 22. 4. 2013
Délka pilotu: 47 minut

Kdo?

Tvůrce: Ray McKinnon
Herci: Aden Young, Abigail Spencer, J. Smith-Cameron, Adelaide Clemens, Clayne Crawford, Luke Kirby, Bruce McKinnon, Jake Austin Walker, J. D. Evermore

O čem to je?

Rectify sleduje život Daniela Holdena, který je propuštěn z vězení po devatenácti letech, které tam strávil čekáním na vykonání trestu smrti. Nicméně nové DNA důkazy ho ospravedlňují. Holdenovi bylo teprve 18, když byl odsouzen za brutální znásilnění a vraždu šestnáctileté dívky. Nyní se vrací ke své rodině do rodného města, kde se vražda stala a kde mnozí stále věří, že je vinen. Daniel strávil celý svůj dospělácký život čekáním na smrt. Nyní se musí naučit, jak znovu žít, zatímco ostatní se musí rozhodnout, jestli hrdina vůbec šanci žít dostane.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Seriál mám ve watchlistu připravený na maraton někdy v daleké budoucnosti. Byla jsem na pilot zvědavá, jestli bude stejný, jak si ho celou dobu představuju, stejný, jako vypadá na fotkách. Ukázalo se, že moje představa byla přesná. Jde o čistokrevné drama, které si plyne svým vlastním pomalým tempem, nikam se nežene, přesto ale dokáže na diváka něčím zapůsobit.

Ne každému tento seriál sedne, a to především kvůli jeho pomalému tempu. Myslím ale, že spousta lidí by mohla být nadšená. Nenajdete tady žádné vyvražďovačky, spoustu krve, akci ani nic podobného. Zato je zde velmi netypická, tajemná a zajímavá hlavní postava, u které nevíte, jestli ji vlastně nemůžete vystát, nebo se od ní nedokážete odtrhnout. Při sledování se u mě střídaly tyto dva pocity. Někdy jsem měla chuť pilot vypnout, ale vzápětí jsem seděla jako přikovaná a čekala, co bude.

Na druhou stranu pilot je vážně o ničem a vypadá to, že ani samotný seriál nebude nikam moc směřovat. Resp. v úvodním díle nebyla představena žádná zápletka, která by se v dalších dílech mohla odvíjet. OK, samotný závěr přinesl nějaký cliffhanger, z něho můžeme něco odvozovat, ale jinak to vypadá jen na vztahy mezi rodinnými příslušníky a pomalé zvykání si hlavního hrdiny na současnou společnost. Stojí to za sledování? Jak říkám, je nepůjde o seriál pro masy, ale někdo se zájmem více o psychologii postav by se zde mohl najít.

+ seriál je svůj, na nic si nehraje
+ cliffhanger na konci

- extrémně pomalé tempo

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status:první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

O Rectify jsem v životě neslyšela. Pokud tedy nepočítáme tu chvíli, kdy jsme společně s ragelly losovali pořadí té miliardy seriálů v této rubrice. Ale v ten moment nebylo nutné vnímat nějak víc, o co jde, prostě to byla jen další položka na seznamu. Každopádně pohled hlavního hrdiny, který se na každé promofotce využité tady na serialzone dívá, jako kdyby mu právě někdo zabil jeho domácí želvu, jsem viděla poprvé až chvíli předtím, než jsem se pustila do sledování. Za tu želvu se omlouvám, to jsem řekla ve chvíli, kdy jsem neměla tušení, o čem seriál je.

Ale předtím, než jsem seriál skutečně zapnula, mi jedna věc byla jasná. Hlavní hrdina bude otřesný. Já vám nevím, ale prostě jsem před sledováním neviděla ani nejmenší možnost toho, že by mě hlavní hrdina nějakým pozitivním způsobem překvapil, zkrátka jsem ho viděla jako někoho, kdo se stále tváří, jako kdybyste mu vzali králíčka. A nic víc. Naštěstí, jak to tak často bývá, fotky mi opět lhali. Protože hlavní hrdina je na celém pilotu bezkonkurenčně nejlepší.

Vážně. Na to, jak jsem proti němu byla na začátku zaujatá, netrvalo to ani první dvě minuty a už mě začal zajímat. Už jsem mu začala fandit. Scéna s policistou během přípravy na propuštění mi připadala hodně působivá. Docela by mě zajímalo, jestli se v průběhu seriálu ten policista ještě objeví, protože na to, na jak krátkou dobu se objevil, svým chováním dokázal zaujmout – a to hodně.

Se zbytkem to už tak slavné není. V pilotu se skoro nic neděje, ostatní postavy jsou relativně nudné (některé až nesympatické) a téměř hodinu to trvá z nějakého mně neznámého důvodu. Psychologii se zatím pozornost také až tolik nevěnuje, alespoň nějakou reakci vyvolává až závěr epizody, zajímavý zvrat vyvážený první vlaštovkou dojemných ponávratových momentů… Dohromady to funguje, ne že ne.

Ale celkově nadšená nejsem. Závěr a hlavní hrdina (fajn, ještě beru toho policistu) jsou totiž na celé pilotní epizodě jedinými věcmi, které stojí za to sledovat. Zbytek je minimálně zatím až zoufale marný a nudný. Což je ohromná škoda, protože to, co se povedlo, se povedlo hodně.

+ hlavní hrdina
+ závěr

- zoufale nezajímavý děj
- většina postav

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Romix

Romix

Pomalé tempo tomu zůstalo, se zápletkou to bylo lepší. Ale dokoukal jsem to, jednou za čas mi ty seriály...
před 6 roky
Nycklick

Nycklick

Vydržel jsem to dvě řady, než se z toho stal nekoukatelný filozofický blábol. Přitom tak zajímavá...
před 6 roky
dostalkovaveronika

dostalkovaveronika

Právě jsem dokoukala poslední díl. Pro mě další ze super kousků. Vlastně poslední dobou začínám zjištovat,...
před 6 roky
Další články k tématu