14. 2. 2018

S lupou do historie: Vyprávěj

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Vyprávěj 1×01: Od začátku?

Medailónek

Název: Vyprávěj
Žánr: Drama / Retro
Stanice: Česká televize
Vysílání: 2009–2013
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 31. 8. 2009
Délka pilotu: 52 minut

Kdo?

Tvůrce: Filip Bobiňski, Rudolf Merkner, Petr Šizling
Herci: Andrea Kerestešová, Roman Vojtek, Veronika Freimanová, Svatopluk Skopal, Nina Divíšková, Veronika Žilková, Jiří Štěpnička, Alžbeta Stanková, Jaromír Nosek

O čem to je?

Po událostech kolem sametové revoluce a období těsně po ní, kdy společnost žila revolučním opojením, přicházejí reálná devadesátá léta. Společnost řeší řadu problémů spojených s transformací do svobodné společnosti. Naši hrdinové projdou rozdělením Československa, dočkají se restitucí, internetu, přežijí krachy bank i povodně. Některým se daří s novou situací vyrovnat lépe, jiným hůře. A všichni zase žijí hlavně svým každodenním životem. Série končí v roce 2005, nedlouho po vstupu ČR do EU.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Vyprávěj jsem nikdy neviděla. Mám tento seriál spojený s mou milovanou žurnalistikou na UPOLu, kde můj tehdejší vyučující Mgr. Mencl o tomto seriálu ne zrovna lichotivě vyprávěl, protože prý tento seriál absolutně nevystihuje realitu. To nemůžu posoudit, protože jsem v té době samozřejmě nežila, ale hned na začátku pilotu bylo voicoverem hrdiny řečeno, že tyto události nejsou popisem reality a že to tak dost možná nebylo, že jde pouze o jeho vzpomínky, takže nevěrné zobrazení reality není bod, který bych Vyprávěj vyčítala.

Náhodou musím říct, že se mi první díl hodně líbil. Úplně jsem se vrátila zpátky do mých dětských let, kdy v kinech řádili Rebelové a já se do tohoto filmu naprosto zbláznila. Ve Vyprávěj jsou dokonce stejné písničky a celkově podobné postavy, příběh, časová doba i postavy vypadají jako přes kopírák, takže za mě maximální spokojenost. Reálně uvažuju, že bych si seriál přidala do watchlistu a někdy ho dokoukala, protože myslím, že by mě to opravdu bavilo od začátku do konce.

Příběh je možná jednodušší, ale to nevadí. Postavy jsou sympatické a herci stejně tak. Moc se mi líbila úvodní pasáž, která se odehrávala v současnosti, kdy starší herci byli v obraze nahrazeni jejich mladšími tvářemi, abychom měli výborný přehled o tom, kdo je kdo a o co jde. Pak už se ten návrat do 60. let sledoval o dost lépe. Vůbec nevadí, že vlastně víme, jak to skončí, protože to vypadá na hodně zajímavou cestu, jak se postavy dostanou od začátku až na konec.

Jsem vážně spokojená. Nečekala jsem, že mě to tak chytne. Líbí se mi postavy, příběh i zapojení hudby, i když je asi jasné, že kapela jim nevydrží 40 let. Obešla bych se bez zbytečného dramatu okolo postavy namyšleného asistenta i bez přehnaně dramatické bábiny, ale to nejsou žádné mínusy, jen vypichuju nedokonalosti, které souvisí jen s mým osobním vkusem.

+ úvodní scéna
+ postavy a herci
+ příjemná atmosféra

- občas přehnané drama

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Vyprávěj jsem se docela děsila. Sice se svou pamětí Dory z Hledá se Nemo (nebo Dory) nedokážu říct, kolik dílů už jsem kdysi viděla a jestli vůbec nějaké, ale tenhle seriál jsem prostě měla zažitý jako něco ne zrovna povedeného.

Nakonec to bylo ale o dost lepší, než jsem čekala. Naštěstí. Herecké obsazení je skvělé, takové ty „obyčejné“ momenty ze života jsou pojaty překvapivě zábavnou formou (tím myslím, že baví, ne že je to sitcom… tím jsem si moc nepomohla…), voice overy se hodně dobře poslouchají, dobová hudba je příjemným osvěžením (ne pro Slavíky, tam se tohle jede pořád).

Pak tam jsou ale věci, které si tvůrci mohli klidně odpustit. V té době jsem nežila ani vzdáleně, takže se možná mýlím, ale úplně nevidím nutnost zmiňovat politiku každých pět minut a úplně všechno na ni svalovat (i když teda ta poznámka o vlacích a jejich zpožděních mě pobavila, protože skoro třicet let po pádu je to pořád stejné [ehm, očividně i včetně těch vlaků]). Podobně na mě působila ta linka s panem asistentem, který horlivě balil hlavní hrdinku a bojoval o ni všemi možnými způsoby.

Jako vážně? Bylo to nutné? Ten pan asistent, to bylo tedy pořádné drámo. S patnácti dlouhými „á“. A to vlastně platí i o té lince s politikou. Jen ta už je ale provařená natolik, že už je to tady jen jedno velké klišé.

Každopádně musím říct, že jsem se dost dobře bavila. Až jsem skoro začala uvažovat, že bych si seriál přidala do watchlistu, protože postavy byly opravdu sympatické a já se o jejich osud díky zajímavému způsobu vyprávění začala docela zajímat. Škoda že se ale seriál nedržel, podobně jako u hlavních postav, při zemi ve všem a něco musel tak okatě přehánět.

+ herci, postavy, voice overy
+ sympaticky podané životy a osudy postav

- rušivé elementy, které kazí atmosféru

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Janulka93

Janulka93

Dobu jsem nezažila, takže nemůžu srovnat, jak moc to odpovídá či neodpovídá realitě, ale seriál jako takový...
před 6 roky
Jenny17

Jenny17

Seriál jsem měla ráda a viděla několikrát .o)
před 6 roky
Nira

Nira

Sledovala jsem celkem pravidelně, ale nadšení mě asi nějak pustilo nebo spíš seriál ustoupil jiným -...
před 6 roky
Další články k tématu