25. 2. 2018

S lupou do historie: Eureka

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Eureka 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Eureka
Žánr: Sci-Fi / Dramedy
Stanice: Syfy
Vysílání: 2006–2012
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 18. 7. 2006
Délka pilotu: 80 minut

Kdo?

Tvůrce: Andrew Cosby, Jaime Paglia
Herci: Colin Ferguson, Salli Richardson-Whitfield, Joe Morton, Debrah Farentino, Jordan Hinson, Ed Quinn, Erica Cerra, Neil Grayston, Niall Matter, Matt Frewer, Tembi Locke, James Callis

O čem to je?

Poklidné malé městečko s názvem Eureka skrývá záhadné tajemství. Vláda přemisťuje světové génie a jejich rodiny do tohoto usedlého městečka již mnoho let a inovace s chaosem zde najdete bok po boku. Americký maršál Jack Carter se sem nedopatřením dostane, když má autonehodu spolu se svou dcerou. Shodou náhod však jeho návštěva zde neskončí po pár dnech. Stane se místním novým šerifem a snaží se udržet si nadhled nad tímto místem, které je jedním z nejlépe střežených tajemství celé země.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu:90 %

Přísahám, že bych mohla co dva roky sledovat pořád ty stejné seriály dokola a dokola, protože si absolutně nepamatuju nejen to, co se v nich dělo v průběhu jednotlivých sérií, ale dokonce ani to, jak skončili. Eureka patří mezi mé nejoblíbenější kousky, ale kromě drobných střípků ohledně toho, jak se všechno vrací ve finále k pilotu, si z posledního dílu (nebo z celého seriálu) opravdu nic nepamatuju. No dobře, nedá se zapomenout na S.A.R.A.H., ale to je tak všechno.

Takže když jsem se dnes dívala na pilot, bylo to, jako bych ho viděla poprvé (i když už to bylo minimálně potřetí). Překvapila mě dlouhá stopáž, která odpovídá dvojdílu, nicméně na počet minut jsem rychle zapomněla, jelikož seriál si dokázal získat mou plnou pozornost hned od prvotní scény. Moc se mi líbí celý koncept a myslím, že právě v tomto žánru měla stanice Syfy svůj zlatý důl. Jde o nadpřirozené odlehčené drama, kterému nechybí sympatické postavy, nápad a pořádná dávka humoru a hlášek, takže se diváci baví ve všech ohledech.

Pilot tohle splňuje dokonale. Seznamujeme se postupně se všemi hlavními postavami, nicméně jejich výskyt na scéně není nucený, ale přichází zcela přirozeně, je součástí příběhu, takže se nám i tváře lépe pamatují. Mou největší favoritkou je samozřejmě Lupo, protože to je jedna z prvních skvělých drsňaček, které jsem kdy viděla, a ani po letech neztrácí své kouzlo, musíte si ji zamilovat na první pohled. Naopak jsem nikdy nebyla velká fanynka hlavního romantického dua, šerif Carter a Allison mi k sobě nikdy moc nepasovali a ani teď po letech jsem v jejich společných scénách žádnou jiskru necítila. To se ale rozhodně nedá říct o Zoe a Carterovi, kteří jako dcera a otec k sobě pasují dokonale a ty jejich slovní přestřelky jsou jednou z nejzábavnějších věcí na celém pilotu.

Samotný „případ“ nebo téma je vymyšleno chytře, i když si myslím, že mohlo být dovedeno ještě trošku dál, protože tady vidíme jen náznak nějakého velkého hrozícího nebezpečí, nicméně ho stihnou zlikvidovat dřív, než nadělá škody. Každopádně oceňuju zápletku se záporákem, na konci epizody se dozvídáme, kdo to je, a můžeme v dalších dílech z pozice znalého diváka sledovat, jak šerif a spol. postupně toto tajemství odhalují – Eureka se tím částečně řadí k serializovaným pořadům, i když v principu jde o epizodní seriál.

Jak říkám, tohle je podle mě zlatá éra Syfy. I když stanice má i v současnosti zábavné seriály, nic jako Eureka v posledních letech bohužel nevzniklo. Škoda.

+ koncept městečka géniů
+ Lupo
+ slovní přestřelky mezi otcem a dcerou
+ ihned vtáhne do příběhu a nepustí

- málo Farga a žádná S.A.R.A.H.
- naznačená romantická linka mezi Carterem a Allie
- nedotažená hlavní zápletka

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Já známé seriály očividně prostě nesleduju. Vím, že Heuréku dávali i tady, vím, že jsem to v programu vídala, ale podle mě jsem si to ani v té televizi ještě nikdy nepustila.

A když člověk neví, co čekat, samozřejmě pro jistotu raději očekává to nejhorší, následné zjištění, že pilot trvá skoro hodinu a půl, ničemu také nepomůže. No a začátek sledování napovídá, že tohle bude pocitově trvat spíš tak rok a půl.

Za mě prostě začátek nic moc. Docela se to táhlo, dceři hlavního hrdiny by podle mě celkem slušela páska přes pusu, měla jsem pocit, že i když se toho dělo dost, seriál si nějak nedokázal získat mou plnou pozornost. Nebo trefněji, nedokázal mě vtáhnout do děje a mou pozornost si jaksi „zasloužit“.

Ovšem i když je začátek nic moc, pilot se nepochybně postupem času zlepšuje. Ve chvíli, kdy došlo k nešťastné změně zdravotního stavu tehdejšího šerifa, mě měl seriál už omotanou kolem prstu a do konce epizody mě nepustil. Dokonce i ta otravná dcerunka přestala být otravná a začala mě bavit!

Upřímně říkám, že po začátku jsem čekala takovou tu mou běžnou katastrofu, kdy celý svět a celá Serialzone seriál miluje a já u něj umírám. Každopádně postupně se díl vyšvihl a ukázal své schopnosti, včetně humoru, naplno. A potom už nebylo co vytknout.

+ postavy
+ humor
+ příběh

- začátek

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře13zobraz všech 13 příspěvků
hacker3985

hacker3985

jeden z mejch oblíbenejch
před 6 roky
Harpie77

Harpie77

Stojí na počátku mé seriálové mánie. Všechny série shlédnuty několikrát. Obzvláště vánoční speciály...
před 6 roky
Koldik

Koldik

Perfektny serial. zase som si zaspominal...
před 6 roky
Další články k tématu