20. 3. 2018

Novinka pod lupou: Rise (NBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Rise
Žánr: Drama / Hudební
Stanice: NBC
Premiéra: 13. března 2018
Vysílání: každé úterý
Předskokan: The Voice
Konkurence: Black-ish a Modern Family (ABC), Bull (CBS), Black Lightning (The CW), LA to Vegas a The Mick (FOX)
Tipovačka: Všechny týmy s výjimkou Optimistů doufají ve zrušení.

O čem to je?

Rise se inspiruje příběhem jedinečného středoškolského učitele dramatu Lou Volpea. Hlavním hrdinou je oddaný učitel a otec rodiny Lou Mazzuchelli, který odhodí stranou vlastní pochyby a převezme upadající školní divadelní oddělení. Svou snahou a nadšením si získá nejen učitele a studenty, ale celé město.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Když jsem slyšel, že se chystá nový seriál, u kterého bude působit tvůrce Jason Katims, tak jsem věděl, že to musím vyzkoušet. Friday Night Lights je podle mě nejlepší teen/sportovní seriál, co jsem kdy viděl, a Parenthood je jeden z nejlepších rodinných seriálů, takže mám jistá očekávání.

Co se týče obsazení, tak jedinou známou tváří je Ted z HIMYM, ale to je vlastně taky dobře. Protože nepotřebuji v rolích studentů vidět nějaké okoukané tváře. Katims očividně ví, co mu dřív fungovalo, a přesně to tady dostaneme taky. Místo sportu divadlo, i když sport hraje vedlejší roli. Dokonce i práce s kamerou až nápadně připomíná FNL.

Možná už jsem na seriály jako je tenhle starý, ale nemůžu si pomoci a v jistém provedení mě to prostě baví. Tahle kombinace Friday Night Lights s Glee funguje docela dobře a podle mě stojí za vyzkoušení. A to i přesto, že hlavní učitel určitě postupem času bude pěkně otravný.
  • oblíbený tvůrce
  • hudba
  • celý ten good feel seriálu
  • doufám, že to nebude jen opakovat věci z předchozích seriálů
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Na Rise jsem se těšila, protože hudební dramata patří mezi moje oblíbené. Tady té hudby až tolik není, ale seriál rozhodně dokáže vyčnívat s tím, co nabízí. Musím říct, že začátek mi hodně připomínal Glee – je tu lehce nešťastný učitel, který touží po nějakém kulturním vyžití a chce dostat pod svou režii školní dramatický kroužek. Dokonce i ta scéna, kdy studenti dělali konkurz pro role v muzikálu, vypadala jako vystřižená z Glee. Ale přece jen to Glee není.

Rise mi přijde bez šťávy. Možná je to ten typ seriálů, které si zamilujete s přibývajícími epizodami. Je tu totiž něco, co vás nutí sledovat dál. Myslím, že to jsou především zajímavé postavy. Nemyslím konkrétně učitele, ale spíš podle mého názoru mají studenti ten hlavní potenciál. Místy se to možná může zdát lehce přehnané dráma (rivalita zpěvaček), které není vytvořeno „schválně“ s cílem lehké parodie jako u Glee, ale v celkovém kontextu mi to vůbec nevadilo. Postavy studentů mě s přibývajícími minutami zajímaly čím dál více a na konci už jsem byla naladěná na další sledování, abych věděla, co s nimi bude dál.

Co se týče učitele, je to nuda. Jméno Joshe Radnora je asi tím hlavním, co mnohé diváky na sledování naláká. Nicméně mi přijde, že jde o nudnou a až příliš obyčejnou postavu. Radnor, ač ne svou vinou, ale vinou režiséra, má po celou dobu pilotu jediný ztrápený výraz, což se hodně rychle přejí. Situaci naštěstí zachraňuje druhá vedoucí dramaťáku, která je sice možná otravná, ale alespoň dokáže svou povahou dodat seriálu trošku energie.

To je podle mě ten hlavní nedostatek. Je to celé hodně ospalé. Žádná gradace, mnoho zdlouhavých a až moc vážných rozhovorů, málo zpěvu a tance. Během sledování jsem místy měla problémy udržet pozornost. Ale jak říkám, dost možná je to ten typ seriálu, který k vyzrání potřebuje čas. Cílem je však hodnotit po pilotu, a ten byl prostě takový mdlý.
  • studenti
  • hudební složka
  • nevýrazné provedení
  • učitel
  • nedostatek hudby
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
Pajky

Pajky

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Caroline115

Caroline115

Docela by mě zajímalo, jestli tohle prodlouží....fakt nedokážu říct, i když z nějakého záhadného...
před 6 roky
Tesa.

Tesa.

Mám také zmiešané pocity, po pozretí pilotu. Tá podobnosť s Glee je dosť citeľná, na druhej strane to...
před 5 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Poslednímu dílu bych klidně dala 90-100 %, ale celkově hodnotím solidními 70 %. Seriál je to...
před 3 roky
Další články k tématu