18. 3. 2018

S lupou do historie: The Leftovers

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Leftovers 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: The Leftovers (Pozůstalí)
Žánr: Drama / Mysteriózní / Psychologický
Stanice: HBO
Vysílání: 2014–2017
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 29. 6. 2014
Délka pilotu: 71 minut

Kdo?

Tvůrce: Damon Lindelof, Tom Perrotta
Herci: Justin Theroux, Amy Brenneman, Christopher Eccleston, Liv Tyler, Chris Zylka, Margaret Qualley, Carrie Coon, Emily Meade, Amanda Warren, Ann Dowd, Michael Gaston, Max Carver, Charlie Carver, Annie Q., Janel Moloney, Regina King, Kevin Carroll, Jovan Adepo, Scott Glenn

O čem to je?

Seriál začíná tři roky po celosvětové události, která je označována jako náhlé zmizení, kdy došlo ke zmizení 140 milionů lidí – 2 procent světové populace. Po této události upadlo náboženství a vytvořily se nové kulty. První řada se točí okolo rodiny Garveyů a jejich známých žijících ve fiktivním městě Mapleton v new Yorku. Kevin Garvey je policejní velitel. Jeho žena Laurie se přidala ke kultu Guilty Remnant. Jejich syn Tommy odešel na vysokou a dcera Jill se bouří.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: v době uvedení viděn pilot
Hodnocení celého seriálu:-

Ach, Leftovers. To byly doby, kdy jsem ještě měla čas a místo jednoho dne ve škole jsem si zajela do Prahy na tiskovku nebo promítání :D Dneska už mám tak akorát smůlu. Každopádně pilot už jsem před čtyřmi lety viděla, takže bych vlastně mohla okopírovat svůj názor z článku, který tehdy vyšel. Btw. je vtipné (a upřímně pro mě hodně překvapivé), že ten článek psal můj dnešní pracovní kolega, resp. částečně zaměstnavatel. No ale lepší bude napsat názor znovu, přece jen člověk může za 4 roky změnit vkus, a pak je oba porovnat a zjistit, jestli na mě pilot působí stále stejně.

Upřímně? Pořád to není seriál, který by mě po zhlédnutí pilotu dokázal dokonale nalákat na maraton. Nicméně vím, jak o něm všichni básní, především o druhé a třetí řadě, takže mi rozhodně ve watchlistu zůstane a někdy se k němu dostanu. Pilot je ale takový divný mix mnoha různých věcí, které se nestihnou ani pořádně rozjet. Samotný úvod je hodně podařený, plačící dítě jako symbol zmizení tolika lidí je dokonalý symbol toho, když něco najednou utichne, skončí. Ale pak se rozjel podivný příběh složený ze dvou skupin lidí, přičemž ani jedna tato skupina není normální.

Jasně, všechno je to naprosto teoretické, málokdo si dokáže představit, jak by se jeho život změnil, když by mu zmizeli jeho bližní. Ale ani tak není moc příjemné sledovat naprosto odevzdané lidi bez smyslu života. Dokonalý příklad je ženská, které zmizel manžel a utekl pes, které je absolutně jedno, že pes zemřel.

Mnohem horší je ale druhá skupinka, nemluvící sekta. Upřímně nechápu, proč, jak, co… proč by se k nim vůbec někdo přidával? To jejich mlčení, bílé oblečení a neustálé kouření cigaret mě tak vytáčelo, že to, jak je ostatní na výroční slavnosti zmlátili, mě zaplavilo pocitem uspokojení a klidu. Jinak jsem se ale při sledování cítila neuvolněně, divně, prostě rozhodně to není odpočinkový seriál.

+ koncept
+ herecké výkony
+ solidní tempo

- žádné odpovědi, není jasné, o čem to vlastně bude
- sekta
- neláká na další sledování

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

O The Leftovers se vždycky hodně mluvilo, už jen stanice je pro mnohé velkým lákadlem, obsazení a atmosféra už jsou jen takovou třešničkou. I já párkrát na profil seriálu tady na serialzone zabloudila a pokaždé jsem musela uznat, že ten koncept zní opravdu zajímavě.

Už jen když se člověk začte do obsahu, začne být jasné, že tohle není nic, co by diváka na další sledování lákalo nějak prvoplánově, spíš se dá očekávat, že se seriál dostane divákovi tak nějak nenápadně pod kůži, že divák ani nebude vědět, jak se mu tam seriál vlastně dostal a proč chce ihned vidět další díl. To byla má očekávání. V realitě se ovšem bohužel nesplnila.

Skutečný děj je totiž bohužel skryt až pod příliš velkým nánosem věcí, které jsou pro další příběh vlastně docela nepodstatné. Takže ano, máme tu několik psychologicky velmi silných momentů, ale mnohem víc je tu nevýznamná omáčka. Na někoho možná zabere zvláštní způsob vyprávění, ale jelikož nejsem člověkem, kterého by takovéto věci ohromovaly, měla jsem rázem o jedno lákadlo méně.

A tak mi zůstala spleť scén, jejichž pojítko zůstává zoufale nevyužité, a pomalé tempo, které nevyvolává žádné emoce. Ano, některé seriály ubíhají až skoro brutálně pomalu, ale tvůrci toho umí využít. V tomto případě ale minimálně zatím ne.

Ani celkově bohužel nevidím důvod, proč bych se měla chtít koukat dál. Několik řemeslně opravdu výborně zpracovaných scén (třeba ta, co evokuje poster) prostě nezachrání ten brutálně nevýrazný zbytek.

+ několik silných či velmi dobře graficky zpracovaných scén

- spousta zbytečností, téma upozaděno
- žádný přesvědčivý důvod, proč vydržet

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Romix

Romix

Hraje no, ale moc toho v první sérii nenamluví :D
před 6 roky
SparkySpeirs

SparkySpeirs

Já jsem si nedávno pustila Pilot, ale ani jsem ho nedokoukala... ne, že by se mi seriál nelíbil, ale...
před 6 roky
Caroline115

Caroline115

Zrovna nedávno jsem na to začala taky koukat...a pilot mě teda nalákal a to i přesto, že je tak...
před 6 roky
Další články k tématu