30. 5. 2018

S lupou do historie: Sanctuary

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Sanctuary 1×01: Sanctuary for All?

Medailónek

Název: Sanctuary (Svatyně)
Žánr: Drama / Sci-Fi / Fantasy
Stanice: Sci-Fi Channel
Vysílání: 2007–2011
Celkový počet sérií: 4 + webizody
Premiéra: 3. 10. 2008
Délka pilotu: 43 minut

Kdo?

Tvůrce: Damian Kindler
Herci: Amanda Tapping, Robin Dunne, Emilie Ullerup, Christopher Heyerdahl, Ryan Robbins, Agam Darshi

O čem to je?

Sanctuary sleduje dobrodružství krásné, záhadné a vždy překvapující doktorky Helen Magnusové, chytré vědkyně, která střeží tajemství Abnormálních – skupinky zvláštních a mnohdy hrůzostrašných bytostí, které se ukrývají mezi lidmi. Hrdinka musí chránit tento ohrožený fenomén a dále odemykat dveře k dalším záhadám, které se ukrývají za jejich existencí.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Další ze seriálů, které mám už nekonečně dlouhou dobu ve watchlistu, ale stále na maraton nepřišla řada. Byla jsem hodně zvědavá na to, jaký bude pilot, protože jsem o seriálu slyšela jen samé dobré věci. Dokonce jsem si kromě prvního dílu první řady pustila i první webizodu, abyste zase nenadávali, že jsme sledovali něco, co vlastně ani není začátek, podobně jako to bylo u Battlestar Galacticy :P Každopádně minimálně kvůli mně dnes není potřeba zapichovat voodoo panenku a opouštět navždy tento web, protože pilot se mi líbil.

Mám ráda tento žánr, seriál mi v mnohém připomněl Čarodějky. Není až tak pohádkový, ale dost na to, aby dokázal bavit od začátku do konce. Postavy jsou sice stále ještě trošku prkenné a u hlavní hrdinky jsem neustále měla pocit, že sleduju Carterovou s nepovedenou parukou. Ale i tak jsem se dobře bavila.

O to víc mě překvapilo, když jsem si pak pustila první webizodu. Čekala jsem, že mě to ještě více navnadí na další sledování, ale opak byl pravdou. Měla jen 17 minut, ale nudila jsem se už v půlce. Nedokázala jsem se do příběhu úplně ponořit, navíc vše, co jsem potřebovala, jsem pochopila už z prvního dílu první řady, takže v tomto případě si myslím, že úvodní webizoda (nebo webizody) by mému celkovému hodnocení spíše uškodila než naopak.

Jen škoda, že jsem tady neviděla nějakého toho upíra, kterého Furi představil ve své upíří timeline… Na toho jsem se těšila nejvíc, ale asi si budu muset několik dílů ještě počkat. Nevadí, i tak si myslím, že za to Sanctuary bude stát.

+ akce
+ mix pohádkové a napínavé atmosféry
+ sympatické postavy

- stylem natáčení a triky to vypadá spíš na seriál z rok 1998 než 2008 (ale to je u Kanady docela běžné)

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tohle mě upřímně trochu zmátlo. Sanctuary je dalším z nekonečné řady seriálů, o kterých vím, že jsem už někdy slyšela, ale tím mé znalosti končí. Možná proto mě Sanctuary tak vyvedlo z míry, je v něm příšerně moc různých paradoxů.

Začnu kamerou. Většinu epizody je naprosto v pořádku, potom si hlavní hrdina něčeho všimne a my dostaneme „úžasný“ detailní záběr na jeho obličej. S kamerou souvisí i triky. Něco tak hrozného jsem dlouho neviděla. Je to už nějakou dobu, co jsme se zbavili Playstationu 1, ale doteď si vzpomínám, že ty hry tam vypadaly docela podobně. Třeba ta, kde se zabíjely zombies, jako by Sanctuary z oka vypadla… No prostě tohle se nepovedlo. Úplně nerozumím, proč zařazovat něco, co mi nejde.

Pak třeba postavy. Jednu chvíli bomba, všechno funguje, paráda… A pak několikrát za epizodu dojde ke zkratu a všechno je najednou úplně mimo. S příběhem to samé, divák je občas napjatý jak kšandy… A pak to z plných plic křičí, jaké to je „béčko“.

Přitom těchlech zkratů je opravdu škoda, protože když ty pominu, Sanctuary je opravdu, opravdu povedený seriál.

+ napětí
+ zajímavý námět

- kamera, triky
- občas nezvládnuté postavy a děj

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak nebuď labuť a sdílej! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Katka Mrkvicová

Katka Mrkvicová

Sanctuary jsem zbožňovala. Mělo kouzlo,vtip a i když triky nebyly občas úplně nejlepší,stále se...
před 5 roky
kjama

kjama

Béčkový seriál kdysi, při opětovném nedávném shlédnutí první epizody se mi to jen potvrdilo. je spousta...
před 5 roky
majka147

majka147

V sanctuary som vždy milovala keď sa objavila postava Nikola Tesly. Ako fanúšička tohot skvelého vynálezcu...
před 5 roky
Další články k tématu