13. 6. 2018

S lupou do historie: Wallander

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Wallander 1×01: Sidetracked?

Medailónek

Název: Wallander
Žánr: Drama / Krimi
Stanice: BBC
Vysílání: 2008–2016
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 10. 11. 2008
Délka pilotu: 89 minut

Kdo?

Tvůrce: Henning Mankell (předloha)
Herci: Kenneth Branagh

O čem to je?

Detektiv Kurt Wallander vyšetřuje brutální vraždy a vypořádává se s vlastními osobními vztahy s manželkou a dcerou.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Absolutně nechápu, jakým záhadným způsobem se stalo, že jsem tento seriál nejen neviděla, ale dokonce jsem on něm vesměs vůbec netušila, Když přišel na řadu do SLDH ke sledování, myslela jsem, že to bude na způsob Černé zmije, ale o to příjemnější překvapení na mě nakonec čekalo.

Kriminálky obecně můžu, zvlášť ty britské. Přesto jsem hned dostala studenou sprchu, když jsem viděla, že epizoda má hodinu a půl čistého času. A když jsem teď psala SLDH článek, tak vidím, že je to ten typ jako Sherlock, tři epizody na sezónu a čekat tisíc let na další řadu :-)

Musím říct, že stopáž je mou hlavní výtkou. Epizoda se sice snaží ukázat rozpolcené niterní pocity hlavního hrdiny. Jenže kvůli tomu je zde hodně, ale opravdu dost suchých míst, u kterých jsem se nudila. Na konec vyústění bylo fajn, i když neříkám, že jsem pachatele netipovala celou dobu.

Hlavní hrdina je divný. Nesedí mi. Herec je perfektní a v roli exceluje, ale samotná postava mi lezla krkem. Wallander byl prostě mimo realitu, výrazy neustále o ničem, pohledy do neznáma střídaly smutné oči plné výčitek. Ještě že tam byli jeho relativně normální spolupracovníci, protože stát to jen a pouze na něm, tak se z toho brzy zcvoknu i já. Asi právě kvůli tomu na další díly koukat nebudu. Spíš si někdy dám Sherlocka, který vypadá, že je to samé v bledě modrém (3 epizody na sezónu, dlouhé pauzy mezi sériemi, 1,5hodinové díly).

+ herecké výkony
+ technicky pokročilý seriál (kamera, střih, výprava)

- pomalé tempo kvůli dlouhé stopáži
- předvídatelné vyústění
- hlavní hrdina

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Hodina a půl. To je pro mě u SLDH vždycky velmi kruté zjištění. Jistě, některé seriály i přes tuhle téměř nekonečnou stopáž dokážou diváky (nebo teda spíš mě) získat (zdravím Sherlocka), ale jsou to výjimky, protože tohle chce cit.

Zaprvé, oceňuju herecké obsazení. Všichni odvádí skvělé výkony (samozřejmě hlavně Kenneth Branagh), přítomnost Toma Hiddlestona příjemně potěšila (jen jsem tedy polovinu epizody váhala, jestli je to fakt on, až jsem to nakonec vzdala a mrkla na serialzone.) Jenže jak je herecké obsazení excelentní, některé postavy jsou jemně řečeno na facku. Doufám, že na ty neustálé výrazy nakopnutého štěněte hlavního hrdiny brzy zapomenu.

Jinak je všechno vlastně odvedeno dobře. Líbilo se mi to hraní si na Švédy, je to zajímavý prvek, když si odmyslíme to otřesně pomalé tempo, mnoho scén je natočených opravdu působivě, včetně té psychologické stránky. V tomto ohledu se mi hodně líbil vztah hlavního hrdiny a jeho otce, to víceméně závěrečné odhalení bylo silné.

Ale pořád je tu to, že je Wallander šíleně dlouhý, tempo je šíleně pomalé… Na tohle musí mít člověk náladu, pak až seriál nejspíš ocení. Ovšem i když je Wallander bezpochyby kvalitní, nemůžu se zbavit pocitu, že jak mezi severskými seriály, tak mezi jejich adaptacemi prostě najdete lepší kousky.

+ obsazení
+ několik působivých scén
+ švédské prvky

- zabijácké tempo

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Tempy

Status: viděna původní švédská verze
Hodnocení celého seriálu: – 

Pilot britského Wallandera je velmi solidní kriminálka se severským nádechem, která ale v dnešní době už ničím novým diváka nepřekvapí, ani ho nenaláká k okamžitému sledování dalšího dílu. Když pominu rosamundskopil­cherovské hraní si Britů na Švédy, které mě (zvlášť ze začátku) dost iritovalo (kdyby alespoň obsadili méně známé britské herce!), největší problém prvního dílu vidím v pomalém rozjezdu děje. Ano, nakonec se ukáže, že ani jedna scéna nebyla zbytečná, ale trvám si na tom, že se daly podstatné informace divákovi nabídnout v lepším tempu, které naštěstí epizoda posléze nabrala. Nechtěla jsem v této Lupě srovnávat se švédskou verzí (zvlášť proto, že v každém z pilotů sledujeme jiný příběh), ale zrovna problém vtáhnutí diváka do příběhu zvládli Švédi dle mého o dost lépe. A drastičtěji.

Druhé srovnání (a slibuji, že i poslední) se týká ztvárnění samotného hlavního hrdiny. Je mi jasné, že v komentářích si to schytám, ale já prostě Zlatoslava nikdy nemusela a přiznám se, že Wallander to asi úplně nezmění. Než začnete házet kamením, vyslechněte mě. Věřím vám, že je to výborný herec, ale mně zážitek z jeho herectví bohužel vždy zkazí jeho vizáž. Konkrétně v tomto případě toho zdrchaného policistu s dospělou dcerou mnohem snáze uvěřím o čtrnáct let staršímu Kristeru Henrikssonovi, protože Branagh zkrátka vypadá pro tuto roli až moc zachovale.

Jinak se pilotu v podstatě nedá co vytknout. Je to řemeslně velmi dobře zpracovaná „věc“ se zajímavou, i když trochu předvídatelnou, zápletkou, která potěší každého milovníka temnější krimi. Bohužel, jak jsem psala již v úvodu, v dnešní době už existuje víc takových seriálů, které jsou podle mě o špetku lepší. V mých očích přichází Wallander o body hlavně kvůli tomu „míchání“ švédské a britské krimi, které mají přeci jen každá trochu jiné náležitosti a konečný výsledek tedy vypadá trochu chaoticky a bezzubě. Zkrátka vytváří to dojem, jako by si někdo nechtěl pohněvat pohlaváry v BBC. :D

No a konečný verdikt? Britský Wallander určitě stojí za vidění, je to stoprocentně jedna z těch dobrých kriminálek. Pokud se však nebojíte švédštiny a trochu drastičtější „zábavy“, zkuste i „původní“ seriál.

P.S. Ano, vím, že na britské verzi se podíleli i Švédi, jenže oni jsou prostě někdy až moc zdvořilí a nekonfliktní. :D

+ kamera
+ příběh

± atmosféra

- obsazení
- nevyrovnané tempo
- předvídatelnost děje

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Kliknutím aktivuješ úžasnost! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Jenny17

Jenny17

Seriál mám ráda a knihy jsou taky super .o)
před 5 roky
štelér

štelér

Mám rád ostrovní tvorbu a tento seriál se i díky představiteli hlavní role opravdu řadí z mého...
před 5 roky
InaSe

InaSe

Seriál jsem si oblíbila rychle a dokonce jsem na něj přivedla i svou mámu. Branagh je v hlavní...
před 5 roky
Další články k tématu