14. 7. 2018

Novinka pod lupou: Sharp Objects (HBO)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Sharp Objects (Ostré předměty)
Žánr Drama / Thriller / Krimi / Mysteriózní
Stanice HBO
Premiéra 8. 6. 2018
Vysílání neděle, 21:00
Délka pilotu 61 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Reportérka je nucena čelit psychologickým démonům ze své minulosti, když se vrací do svého rodného městečka, aby zde napsala článek ohledně násilné vraždy, která se zde odehrála.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

No… nevím, nevím. Po odsledování pilotu Big Little Lies jsem byla nadšená. Známé tváře, záhadný příběh, výborná atmosféra, mimořádné herecké výkony. Ono teoreticky Sharp Objects má všechny tyto složky taky. I tak mi tady ale něco chybí. Problém je, že nedokážu říct, co konkrétně to je.

Jak tak nad tím přemýšlím, je to asi samotný příběh. Hlavní hrdinka je prozatím taková šedá myška, nemá moc charisma, a to psychologické drama doprovázené flashbacky mě tam taky spíš ruší, než aby bylo seriálu ku prospěchu. Jasně, HBO si zakládá na podobných seriálech, které se nemusí zákonitě líbit všem, ale mají svou kvalitu, díky které vyhrávají ceny a dostávají další a další řady. Ale osobně si myslím, že příští rok seriál v SerialZone Awards mít nebudeme.

Nenechte se mýlit, Amy Adams je skvělá. Herečku mám ráda a myslím, že jí sluší každá role. Camille je herecky zvládnutá na výbornou. Problém mám spíše s jejím samotným charakterem, který mi nepřijde dost silný a zajímavý. V podstatě je to troska, která má noční můry a ve dne vypadá jako chodící mumie. Na druhou stranu jsem ráda, že se z toho úplně nehroutí, ale relativně solidně zvládá dělat svoji práci, čímž udržuje seriál v koukatelné rovině.

Flashbacky už jsem trošku nakousla. Je jich tu hodně, opravdu hodně, a bez většiny z nich bych se mohla klidně obejít. Na jednu stranu chápu, že musíme znát její minulost, abychom pochopili, co ji trápí v přítomnosti, ale víc by se mi líbilo, kdyby se hlavní linka smrskla jen na skutečně potřebné informace a vše okolo jako sny a prolínání vzpomínek a skutečnosti by se eliminovalo úplně.

Na druhou stranu musím říct, že i přes pomalý příběh jde ze seriálu kvalita určitě vidět. Práce s kamerou a střih jsou výborné, jenže si myslím, že pro nás – běžné diváky – je mnohem důležitější samotný příběh, postavy a atmosféra. Proto ne každý přijde Sharp Objects na chuť. Věřím ale, že seriál se s přibývajícími epizodami dostane do lepšího tempa a začne nabízet více odpovědí, takže možná bude ideální volbou pro maraton, kdy se najednou překoušete pomalým úvodem a pak už si ho budete víc a víc užívat. Doufám.
  • kvalitní zpracování
  • potenciál do budoucna
  • herecký výkon Amy Adams
  • postava Camille
  • pomalé tempo
  • flashbacky
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Když mi přistála v mailu tisková zpráva, že se mám těšit na nejtemnější seriál léta, tak jsem se fakt těšil. Což, jak už bývá zvykem, mělo za následek ledovou sprchu v podobě zklamání z pilotu. Jako u všech seriálů z produkce HBO z toho sálá řemeslná dokonalost, ale pilot mě prostě nedokázal přesvědčit. Scény, které se potácí někde mezi reklamou na Absolut Vodku a Lynchovým psychadelickým filmem, jsou působivé, ale nějak nemají co říct.Ano, jsem zvědavý, co bude dál, ale to bych byl nejspíš i u jakékoliv jiné tuctové detektivky, kde by se řešily mrtvé děti. Rozpor hlavní postavy s matkou a zřejmě nevyřešená minulost mi jsou zatím úplně putna a spíš mě zdržují od toho, co je z mého diváckého pohledu důležité.

  • temná detektivka, kterých nikdy není dost
  • herecké výkony
  • určitá syrovost
  • rozhodně není tak temná, jak slibovaly promo materiály
  • prolínání časových rovin
60 %
Mé hodnocení
Fruiko

Knížky Gillian Flynn mám rád a oba dvě, co se dočkaly filmové podoby, se mi líbily, takže jsem byl přirozeně zvědav na to, jak se zadaří seriálové verzi Sharp Objects. Protože pravdou je, že v knižní podobě mi přišla nejzmatenější (nutně neznamená špatná). Navíc se podařilo zlákat poměrně zajímavá jména, takže jsem si začátek léta poznačil v kalendáři a čekal na premiéru na HBO.

Hlavní hvězdou je má oblíbená zrzka Amy Adams, i když tentokrát nehraje postavu, která by vám měla být od prvního pohledu sympatická. (Ale Amy Adams je ve své roli skvělá, o tom není pochyb). Ta se vydává zpátky do rodného městečka, kterému se navždy chtěla vyhýbat, a po jejím příjezdu tak trochu pochopíte proč.

Líbí se mi zpracování a hutná atmosféra. Zapadákov, do kterého se nikdy nechcete vrátit, protože jsou tam nepříjemné vzpomínky, je podán více než dobře. Jediná věc, se kterou mám problém, bylo prolínání časových rovin, které na mě stejně jako v knize působí nepřehledně a určitě by se dalo vylepšit.

Trošku se to vleče, ale to nutně nevidím jako chybu. Jen mi to dalo vzpomenout na to, co předvedlo HBO v první řadě True Detectives. Prostě to jen pokládá solidní základy pro zbytek příběhu a představuje většinu důležitých postav. Já určitě ve sledování pokračovat budu a myslím si, že Sharp Objects budou jedním z nejzajímavější seriálů v letošním letním programu.
  • předloha od Gillian Flynn
  • obsazení
  • hutná atmosféra
  • těším se na další díly
  • prolínání rovin
  • trošku se to možná vleče
80 %
Mé hodnocení
Pajky

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře10zobraz všech 10 příspěvků
Calderon

Calderon

Seriál má rozhodně své kvality tak, jak se patří pro HBO. Nicméně četnost flashbacků by mohla být menší....
před 3 roky
ragelly

ragelly

»SPOILER«
před 3 roky
Calderon

Calderon

ad 1) To já vím, že jde »SPOILER«
před 3 roky
Další články k tématu