25. 7. 2018

S lupou do historie: Being Erica

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svùj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Being Erica 1×01: Dr. Tom?

Medailónek

Název: Being Erica (Být Erikou)
Žánr: Drama / Komedie
Stanice: CBC
Vysílání: 2009–2011
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 5. 1. 2009
Délka pilotu: 44 minut

Kdo?

Tvůrce: Jana Sinyor
Herci: Erin Karpluk, Michael Riley, Reagan Pasternak, Morgan Kelly, Joanna Douglas a další

O čem to je?

Hlavní postavou seriálu je Erica, která kvůli problémům, které ji v životě potkávají, začne navštěvovat terapeuta dr. Toma. Brzy však zjistí, že zmíněný terapeut je schopen posílat ji zpátky v čase tak, aby svou minulost mohla změnit a poučit se ze svých chyb.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

gabik.029

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 60 %

Being Erica je vcelku obyčejný a průměrný seriál se zajímavým námětem. Kdo by nechtěl cestovat zpátky v čase a napravit nějaký ten přešlap, kterého se v minulosti dopustil? Erica má takových přešlapů celou řadu a právě tím se jednotlivé epizody zabývají.

U pilotu byl avšak problém v tom, že mě nedokázal až tak zaujmout. Erica se vrací na střední, kde se tenkrát na plese opila, což uškodilo její reputaci a dostala kopačky od přítele. Nyní chce vše napravit a zažít nezapomenutelný večer. Zápletka naprosto obyčejná, takže jsem se po většinu času spíše nudila. Na konci Eričina výletu ji však čekalo poučení a i když to opět nedopadlo podle jejích představ, nakonec jí to pomohlo. Byla ale naznačena rodinná tragédie, takže tato zápletka se do budoucna jeví jako zajímavější.

Samotná postava Ericy se u mě pohybuje na hranici mezi oblíbeností a neoblíbeností. Na jednu stranu je to obyčejná holka, se kterou jde snadno soucítit, ale na druhou stranu je šíleně ukňouraná a pořád si na něco stěžuje. Druhá z hlavních postav, dr. Tom, je záhadný muž obklopený řadou otázek. Líbí se mi ale jeho neustálé využívání výroků slavných lidí.

Celkově si tedy myslím, že seriál nevyužil potenciál zajímavého nápadu s cestováním do minulosti a stal se tak naprostým průměrem s příjemným soundtrackem. Pokud ale hledáte seriál, na který byste poočku koukali a přitom třeba pracovali a moc ho nevnímali, tak Being Erica tento účel splní.

+ soundtrack
+ ponaučení
+ výroky

± hlavní postava

- celkem nuda
- nevyužitý potenciál

Moje hodnocení pilotu: 50 %
ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Ericu mám taky už dlouho ve watchlistu. Tím, že jde o kanadský kousek, jsem se na něho dneska těšila a musím říct, že výsledek mě nezkalmal. Seriál má výborné téma, které se navíc jen tak neomrzí. 32 let života a můžete se vrátit do jakéhokoliv dne ve své minulosti, to je nespočet možností na unikátní příběhy, ktré se nebudou vzájemně vykrádat.

Na druhou stranu je trošku, trošičku těžké si seriál zamilovat, protože má hodně otravnou hlavní hrdinku. Erica se snaží být hodná a milá, ale od začátku mi brnkala na nervy. Myslím si, že si na ni zvyknu a při maratonu si seriál maximálně užiju, jen mi to bude pár epizod trvat.

Z ostatních hlavních postav jsem zatím moc nepobrala. Jsem zvědavá, koho si tvůrci schovávají jako „osudovou“ lásku hrdinky, protože z pilotu to úplně jasné zatím není. Ten mladý učitel byl hodně sympaťák, mám ráda tyhle tiché nenápadné typy. Ale problém je, že je v minulosti, takže ať už si s ním Erica začne jako studentka (zakázaná romance), nebo v přítomnosti (táhne mu na padesátku), tak to nebude ono.

Stejně ale nevím, jak to ta Kanada dělá. Seriál má opět výbornou atmosféru, sledování utíká jako voda. Přijde mi, že je to ten typ seriálů, kdy ani nevnímáte, že si pouštíte díl za dílem, a najednou je večer a vy s překvapením zjistíte, že jste jich viděli patnáct. Už se těším, až si to dám maratonem, a jsem opravdu hodně zvědavá, jak celý seriál skončí.

+ téma

+ cestování časem

- na hlavní hrdinku si budu muset zvykat

Moje hodnocení pilotu: 80 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Bóže. To je ale debilní název. Když jsem ho teď viděla, myslela jsem, že seriál je nějaký sitcom. Tam by takový název prošel. Jenže pak koukám, že je to čtyřicetiminutovka, takže… Pardon, ale ten název je fakt pitomý.

Zadruhé, díky za potvrzení toho známého pořekadla, že kvalita je důležitější než kvantita. Mnohá přibližně pětiminutová videa na mně zanechala větší dojem. Sakra, nejspíš to zvládlo i mnoho obrázků! A to se raději nezmiňujme o GIFech!

Uznávám, nápada je parádní. Cestování v čase asi nikdy nepřestane být zajímavým prvkem, cestování časem za účelem „opravení“ vlastniho života pak zní jako něco, co má obrovský potenciál. Jenže opět jde o zpracování. Když to někdo umí, budete se bavit i u dokumentu o zavařování okurek, pokud ne, dopadne to nějak takto.

Zápletka prvního dílu je prostě nuda. A ta dejme tomu první čtvrt hodina, kde jsme se ještě k ničemu nedostali, je ještě horší. Hlavní hrdinka – taky fiasko. Otravná a ukňouraná, nenašla jsem jediný moment, kdy by mi přišla sympatická nebo alespoň zajímavá. S tím druhým, doktorem, je to lepší, je z něj alesponp cítit nějaké to charisma. I když to citování si mohli tvůrci odpustit, není to originální, není to cool.

Občas je mi v téhle rubrice líto, co všechno jsem si nechala utéct, ale tohle ten případ není. Takže čau, seriále, už se nikdy neuvidíme. Ne, nebude se mi stýskat.

+ nápad
+ většinou doktor
+ většinou hudba

- vše ostatní

Moje hodnocení pilotu: 40 %
Další díly seriálu
Magnetky na kliknutí. 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře3zobraz všechny 3 příspěvky
Nira

Nira

Seriál vůbec neznám, asi mu šanci někdy dám, díky za názory :-)
před 5 roky
Alias

Alias

Zhodujem sa s Gabik. Seriál priemer, ale aj tak ma to ťahalo ho celý odpozerať. Je to také prirodzené...
před 5 roky
dagsoftware

dagsoftware

Jeden z mojich najobľúbenejších seriálov, na ktoré rád spomínam. Hrdinka mi je hodne simpatická....
před 5 roky
Další články k tématu