29. 7. 2018

S lupou do historie: The Knick

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Knick 1×01: Method and Madness?

Medailónek

Název: The Knick
Žánr: Drama / Historický / Lékařský
Stanice: Cinemax
Vysílání: 2014–2015
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 8. 8. 2014
Délka pilotu: 55 minut

Kdo?

Tvůrce: Jack Amiel, Michael Begler
Herci: Clive Owen, Andre Holland, Jeremy Bobb, Juliet Rylance, Eve Hewson, Michael Angarano, Chris Sullivan, Cara Seymour, Eric Johnson, David Fierro, Maya Kazan, Leon Addison Brown, Grainger Hines, Matt Frewer, Zaraah Abrahams, Charles Aitken, LaTonya Borsay, Rachel Korine, Tom Lipinski, Michael Nathanson

O čem to je?

Příběh se odehrává v New Yorku v roce 1900. V centru dění se ocitá nemocnice Knickerbocker a její průlomoví chirurgové, zdravotní sestry a ostatní personál, který zde pracuje. Všichni tito lidé předbíhají v rámci medicíny svou dobu a pokládají základy moderního lékařství tím, že se snaží operovat v době, kdy je mimořádně vysoká úmrtnost a naprostá absence antibiotik.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tak pozor, přátelé, máme tu slezinu! Podruhé v historii SLDH jsme se s Drunk_Queen sešly na jednom místě a v jednom čase, takže jsme měly příležitost společně sledovat pilot k The Knick. Poprvé to bylo v listopadu u Čarodějek, na které jsme koukaly ještě s Tempy (tímto zdravíme!) ve čtyři ráno v Praze na našem serialzoňáckém sraze. Dneska jsme k tomu měly více klidu a dokonce jsme se k tomu dostaly už v sedm večer, takže jsme byly o poznání svěžejší. Alespoň zdánlivě. Teď je ale otázka, jestli nás pilot k The Knick uspal, nebo nám naopak rozproudil krev v žilách?

Takže jdeme na to. Tohle bylo místy hodně drsné. Já vydržím hodně, ale u některých záběrů tady jsem musela trošku přivřít oči. Téma seriálu je perfektní. Zpracování možná trošku pomalejší, snaha o uměleckost je tu znatelná, seriál si hraje na smetánku a cílí na náročné diváky, takže opravdu není pro každého a není to jen těmi nechuťárnami.

The Knick staví především na hereckém obsazení. Clive Owen je známá tvář a doručuje tu správnou zábavu. Ani ostatní se ale nenechávají zahanbit. Líbí se mi, že postavy jsou hodně různorodé, ale především že mají potenciál. Jsem hodně zvědavá, jak se bude vyvíjet vztah šéfa chirurgie a jeho černošského kolegy. Seriál si v pilotním díle rozhodně nebral rasistické servítky, až mě místy mrazilo, i když chápu, že se to odehrává v podstatě v době kamenné, kdy ještě nějaká rovnoprávnost nebyla úplně nejaktuálnější téma. Ale sledovat to v dnešní superkorektní době, to je takové rebelské.

Seriál rozhodně umí šokovat. Není tam moc scén na operačním sále, ale když už se objeví, tak rozhodně stojí za to. Znáte takové to, jak se nemůžete dívat, protože je vám zle, ale zároveň ani nemůžete odtrhnout zrak? Tak to jsem tady zažívala opakovaně. Jak tam natahovali tu kůži, měli v ní padesát nůžek, všude samá rybízová šťáva… to je přesně to, co mě navnadí na další sledování. Mám ráda seriály, které se liší a které dokážou zaujmout, ať už je to jakýmkoliv způsobem, třeba takovými scénami, na které se téměř nedá dívat.

The Knick už dlouho nechybí v mém watchlistu. Pilot docela navnadil na maraton, ale na druhou stranu ve mně nevyvolal pocit, že bych si ho měla pustit hned. Až budu sledovat, tak si ho užiju, ale zatím to počká.

+ herecké obsazení
+ vztah dvou rozdílných lékařů
+ šokující scény

- nenutí k dalšímu sledování
- seriál není až tak vznešený, jak si na sebe hraje

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Drunk_Queen se hlásí z Moravy, ze soukromého SZConu! A jak jinak začít takové setkání než sledováním SLDH. Sledováním SLDH jsme vlastně s ragelly a tehdy ještě s Tempy ten skutečný sraz končily, tentokrát začínáme. To je oddanost, že? Jen tak mimochodem, dnes na nás nezaútočil žádný ožrala, docela škoda.

O The Knick už jsem díky serialzone slyšela, věděla jsem, že se jedná o lékařský seriál, ale podle názvu jsem si přece jenom představovala něco jiného, takže mě to, co jsem viděla, docela překvapilo. Historické lékařství je hodně zajímavý námět (námět, rozhodně neříkám, že bych to chtěla zažít, díky bohu za to, co máme dnes, ehm), který nabízí i hodně vizuálních podnětů.

Zjistila jsem, že ragelly má opravdu velkou televizi. Já mám doma skromnou osmdesátku, každopádně vám řeknu, že tady všechna ta krev, vnitřnosti a další mňam části těl vyniknou mnohem lépe. Mám z toho radost? Řekněme, že The Knick opravdu odvaha nechybí. Na to, jak jsem vycvičená z kriminálek, tak tohle se mi opravdu nesledovalo nejlépe. Zakrývala jsem si ve svých dvaceti letech oči? To se vsaďte.

Jenže, jak se některé části vizuální stránky povedly, byla tu věc, co mi vyloženě vadila. Opět říkám, třeba to bylo nezvykem z ragelliny televize, třeba to bylo tím, že ta telka vykresluje obraz trochu jinak, než jsem zvyklá, ale občas mou pozornost až příliš přitahovala kamera. Takový ten rádoby realistický styl, že má člověk pocit, že sleduje nějaký dokument. Nevím, působilo to na mě příliš rušivě.

Další věc, co mi nesedla, byla hudba. Na poslouchání hudby jsem opravdu vycvičená, takže toho „hypermoderního“ podkresu jsem si všimla hned. Nevím, tohle by podle mě nesedělo ani do seriálu z dnešní doby, v The Knick je to jako pěst na oko.

Většinu epizody si člověk tento seriál dokáže vychutnat, herecké obsazení je výborné, doba opravdu veeelmi realistická… Je ale na každém z nás, jestli se dokáže smířit s tím, co si neustále získává minimálně mou pozornost.

+ sledování je při lékařských zákrocích opravdu nepříjemné

+ postavy, herecké obsazení

- (pro mě) velmi rušivá hudba
- (pro mě) velmi rušivá kamera

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak zmáčkni nějakej ten čudlík! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
Tulrika

Tulrika

Za mě jeden z nejlepších lékařských seriálů. Stavím ho do stejné linie se Scrubs a Call the midwife.
před 5 roky
Jenny17

Jenny17

Mám ráda seriály z lékařského prostředí a na doporučení jsem začala seriál sledovat, ale něco mě tam...
před 5 roky
Redmarx

Redmarx

Kdo neviděl, tak zkoukněte. Jistě jsou tam slabší chvilky, ale Clive Owen je famozní herec a seriál je...
před 5 roky
Další články k tématu