18. 8. 2018

Slyšte, slyšte: MacGyver

Tento měsíc si v naší pravidelné rubrice zanalyzujeme znělku k dnes již kultovnímu akčnímu seriálu MacGyver.

Slyšte, slyšte: MacGyver

Ať už jste se narodili v letech osmdesátých, devadesátých, nebo dokonce v novém miléniu, určitě znáte neohroženého Anguse MacGyvera, který by byl schopný ze sirek a gumičky vyrobit traktor. Po prvé se na obrazovkách objevil v roce 1985, dočkal se sedmi sérii a dokonce i dvou filmů, a to jmenovitě MacGyver: Lost Treasure of Atlantis (MacGyver: Ztracený poklad Atlantidy) a MacGyver: Trail to Doomsday (MacGyver: Cesta do zkázy).

Žijeme v době, kdy tvůrcům už nic není svaté a seriály se recyklují jak na běžícím páse. Jednou z obětí této recyklace se stal i MacGyver. Stanice CBS se rozhodla oprášit svou veleúspěšnou klasiku a vdechnout jí nový život, a tak jsme se v roce 2016 dočkali nového MacGyvera. Seriál jako takový není špatný, v podstatě jde ve šlépějích svého předchůdce, ale je tu jedna věc, která mě nenechala chladnou, čímž je změna znělky. Pokud jste stejně jako já v sobotu po obědě seděli u televize a čekali jste na skvělou znělku, tak jste se při prvních tónech té nové zcela určitě zaradovali, ale poté se to změnilo v obrovské zklamání. Nový MacGyver má jinou znělku, což se prostě nedělá. Využili sice úvodní tóny, ale potom to típli a člověku zůstaly oči pro pláč, protože se zbavili jedné z nejikoničtějších věcí na seriálu, kterou bylo právě úvodní intro. Nuže, nebudu tady ale dál fňukat a rozčilovat se, raději se pustím do rozboru znělky.

MacGyver
autor pořadu: Lee David Zlotoff
o čem to je: Angus MacGyver je bývalý tajný agent DXS (Department of External Services), který pracuje pro společnost Phoenix Foundation jakožto expert na náročné úkoly. Pomáhá lidem v tísni, zachraňuje svět před jadernou hrozbou nebo ekologickou katastrofou. Při svých misích se nejednou zaplete do nebezpečných situací, ze kterých se ale pokaždé dostane, a to díky svému důvtipu a úžasným znalostem fyziky a chemie. Po jeho boku stojí kamarád a šéf v jedné osobě, Pete Thornton. Jakožto kladná postava má i MacGyver svou nemesis, kterým je nájemný vrah Murdoc.
popis znělky: Jelikož je rozbor věnován seriálu z osmdesátých let, odpovídá tomu i využití nástrojů, tedy v tomto případě pouze jednoho, a tím je nástroj, který v osmdesátých letech vládl – syntetizátor. Prvně jsem si myslela, že znělka je tvořená více nástroji (konkrétně bubny, syntetizátorem a trubkou), ale po trošce hledání jsem zjistila, že byla vytvořená jedním jediným nástrojem. Je pravda, že se to dalo víceméně čekat vzhledem k roku vydání seriálu, ale i tak mě to trochu překvapilo.Pokud byste si ale chtěli poslechnout i orchestrální provedení znělky, najdete jí jako bonus níže.

Jako celek znělka funguje skvěle. Začíná pomalým tempem, jakoby se nic nedělo a po nějakých dvaceti sekundách to rozjede ve velkém. Občas jsem měla pocit, že samotná znělka je jeden velký ucelený příběh, který se nám tvůrce snaží prodat a že mu to teda vyšlo na výbornou. Je zvykem, že se znělka s přibývajícími sériemi trochu mění, a tak tomu bylo také u MacGyvera. Ono to skoro vypadá, jakoby se jí Randy Edelman s každou další sérií snažil něco přidat a něco málo ubrat, ale pořád je to v rámci normy a na kvalitě to znělce vůbec neubírá, ba právě naopak. Dokonce to při poslechu intra k 3.-7. sérii zní, jakoby to opravdu hrál orchestr, což se mi ale nepodařilo potvrdit ani vyvrátit. Jedna věc se ale ani jedné verzi intru zapřít nedá – je to energie, která z nich sálá.

Co se týče vizuální stránky, jedná se o klasickou znělku z osmdesátých let a můžeme při ní tedy vidět záběry z jednotlivých dílů, které nám mají ukázat, jak neohrožený MacGyver je. Co jsem si při sledování všech sedmi znělek všimla, je, že tvůrci se rozhodli jednotlivé scény použité v intru přizpůsobit aktuálnímu účesu hlavního hrdiny. Můžeme tak proto vidět jednotlivé scény opětovně natočené, ale tentokrát už s trochu delšími vlasy a jiným prostředím. Mně to tedy přijde hodně zvláštní, že se kvůli delším vlasům rozhodli natočit scénky, které v seriálu vlastně ani nebyly, ale zřejmě na to měli svoje důvody.

Závěrem bych podotkla, že tato znělka patří rozhodně k mým nejoblíbenějším a považuju ji za jednu z nejlepších v seriálové historii.
tvůrce znělky: Randy Edelman (10. června 1947) – Americký hudebník, skladatel, který tvoří hudbu jak pro film, tak pro televizní seriály. Jako dirigent se podílel na nahrávání hudby k filmům The Last of the Mohicans (Poslední Mohykán), The Mask (Maska), Six Days Seven Nights (Šest dní, sedm nocí). Krom jiného vytvořil hudbu k filmům While You Were Sleeping (Zatímco jsi spal). Za svou práci na hudbě k Poslednímu Mohykánovi byl spolu s Trevorem Jonesem nominován na Zlatý Glóbus.

Popisovaná znělka
Znělka v orchestrálním provedení
Vyjádření poroty

Adrian AC Conor: Stačí počuť a hneď mi bolo jasné, o aký seriál sa jedná. Dovolím si tvrdiť, že táto zvučka patrí k legendám. Ako hlavný nástroj bol použitý syntetizátor, ktorý sa dosť často používal v tom čase. Práve vďaka tomu je ľahko zapamätateľná aj dnes. Veľmi rád si ju neustále púšťam, vôbec mi neprekáža si ju vypočuť celú pri každej časti. S vizuálom tvoria skvelý celok. Veď si pozrite fun video zvučky bez hudby a uvidíte sami. Určite jedna z najlepších zvučok, aké boli kedy zložené.

andromache: Ach, starý dobrý MacGyver. Mám li být upřímná, tak tohle je asi první seriálová znělka, která mi pořádně uvízla v paměti (druhá je asi Nulová šance). Seriál je z 80tých let a tomu odpovídá i hudební intro. A já osmdesátky miluju. Pořádně jsem hudbu začala sice vnímat až v devadesátkách, ale osmdesátky jsou mému srdci nejbližší. A možná i proto mám tak hrozně ráda tuhle znělku. Je to jeden z případů, kdy mě znělka bavila snad víc, než seriál samotný a dodneška má tento hudební podkres čestné místo v mém MP3 přehrávači. Skladba je živějšího charakteru a myslím, že k seriálu jako takovému to sedlo přesně. A stejně jako gradovaly v každé epizodě Macovy vynálezy, graduje i znělka. Na začátku poklidné tempo, pak nasadí trochu na naléhavosti a z té v podstatě nesleze. Jako by člověk měl být i u znělky jako na trní, jestli to Macovi vyjde nebo ne :D. Docela mě potom i mrzelo, že se nový Mac rozhodl jít jinou znělkovou cestou. A navíc, od skladatelů nebylo vůbec hezké to poškádlení na začátku (první tóny znělky nového MacGyvera jsou na chlup stejné, jako první tóny znělky ze starého Maca… Člověk se chce začít radovat a oni mu takhle vrazí kudlu do zad). Ale aspoň se rozhodli jít cestou Nějakou znělku vám tam přece jenom dáme a ne jako jiné seriály, které vám ukážou tak předěl a člověk vlastně ani neví, že seriál už začal.

Kahlan: Poznáte to, len začujete prvé tóny zvučky nejakého seriálu (aj keď ste v inej miestnosti) a automaticky viete o aký seriál sa jedná. Tak to mám ja pri MacGyverovi. Dalo by sa povedať, že patrí medzi seriály, ktoré som sledovala už ako malá, takže zvučku mám pevne zakorenenú v hlave. Nie je síce ničím výnimočná, ale aj napriek jej veku by som ju asi zaradila medzi tie vydarenejšie. Prvé tóny začnú hrať tak opatrnejšie, pomalšie až to všetko postupne graduje. Len od polovice mám pocit, akoby bola zvučka až veľmi dlhá (aj keď poznáme rovnako dlhé a ešte dlhšie zvučky). Pri MacGyverovi by si z nej stačila asi len polovica či dve tretiny. Jej vizuál je typický pre seriály tej doby (aj keď aj dnes sa nájdu takéto ale nie až toľko), máme tu zopár záberov zo seriálu, ktoré nám ukážu viac než výnimočné schopnosti hlavného hrdinu a k tomu prípadne ešte nejaká tá predstavovačka, aj keď tá v tomto prípade chýba.

La.Volpe: Jedním slovem – nostalgie. Nádherný pocit. MacGyver je jeden z mých „dětských“ seriálů, které jsem sledoval jako malý kluk. Kdykoliv slyším tuto znělku, vracím se v mysli zpět do 90. let. A to já si jako rád takhle pomocí YouTubka zavzpomínám. Schválně jsem si vyhledal i znělku nového remaku z roku 2016, a i když se tam snaží hudbu napodobit, už to prostě není ono. Retro ducha jako měl původní seriál už to nemá a mít nebude. Každopádně „starý“ MacGyver v mém playlistu znělek zůstane asi navěky.


A jak jste na tom vy? Pamatujete si ještě na znělku? A jak se vám líbí?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
phoboska

phoboska

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
Rea_z1982

Rea_z1982

Pitváním znělky MacGyvera jste mi udělali radost. Jako zvonění ji sice nemám, ale okamžitě jsem si ji...
před 5 roky
malina2035

malina2035

MacGyver ... ó, děkuji!! :)
před 5 roky
Rašík

Rašík

Děkuji za rozbor této znělky. Taky jsem si původně myslela, že tam bude účinkovat více nástrojů. Tuto znělku...
před 5 roky
Další články k tématu