4. 11. 2018

S lupou do historie: Lilyhammer

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Lilyhammer 1×01: Reality Check?

Medailónek

Název: Lilyhammer
Žánr: Drama, Krimi
Stanice: Netflix
Vysílání: 2012–2014
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 25. 1. 2012
Délka pilotu: 45 minut

Kdo?

Tvůrce: Anne Bjørnstad, Eilif Skodvin
Herci: Steven Van Zandt, Trond Fausa Aurvåg, Steinar Sagen, Marian Saastad Ottesen, Sven Nordin, Kyrre Hellum, Anne Krigsvoll

O čem to je?

Frank Tagliano je bývalý člen newyorské mafie. Poté, co svědčí u soudu proti svému bývalému šéfovi, je přemístěn do norského Lillehammeru, do programu ochrany svědků. Franka město zaujalo, když viděl v televizi záznamy ze zimní olympiády z roku 1994, rozhodne se proto začít zde nový život. Přechod od uznávaného gangstera v New Yorku k nezaměstnanému imigraotnovi v Norsku není jednoduchý. Frank přijde na to, že aby si udělal místo ve zdejší společnosti, musí se vrátit ke svým starým a krutým praktikám.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

ragelly

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Hned na začátek se musím pozastavit nad hlavní postavou. Protože si nejsem vůbec jistá, jak na mě měl působit. A v podstatě ani nevím, jak na mě skutečně působil. Herec hraje mafiánského bosse skvěle, ostatně i svým vzhledem se pro roli naprosto dokonale hodí. Místy jsem z něj měla skutečně respekt, ale místy mi naopak přišel jako komická figurka, kterou nikdo nemůže brát vážně. I to souvisí s jeho vzhledem – s jeho mimikou, zajímavými rysy obličeje, které nepůsobí moc zlodušsky, spíš vypadá jako smutné medvídě.

Seriál stojí na sto procent na jediné postavě. Hrdina dokáže příběh utáhnout, ale nedívá se na to úplně snadno. Možná je to tím severským zasazením, které není úplně typické, přece jen místní kultura a způsob života jsou o poznání odlišnější než to, na co jsme zvyklí z amerických nebo i britských seriálů. K tomu se samozřejmě přidává i místní počasí, kde se střídá padesát odstínů sněhově bílé.

Největší problém jsem měla s tempem. Za celou dobu se zde totiž mnoho neděje. Hodně se mluví, střídají se jazyky, člověk je z toho lehce zmatený, ale zvyknout se na to dá. Spíš ten příběh mě nedokázal ničím moc zaujmout. Ačkoliv herec hraje dobře, hrdina prostě není ten typ postavy, kterou bych si na první dobrou oblíbila a zajímalo by mě, co se s ní děje.

+ herecké výkony
+ neokoukané prostředí

- nezajímavý hlavní hrdina
- pomalé tempo

Moje hodnocení pilotu: 50 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře
Zatím se do diskuze nikdo nezapojil. Buď první!
Další články k tématu