18. 11. 2018

Český South Park mění s pomocí diváků dabéra

Český South Park mění s pomocí diváků dabéra

South Parku (Městečko South Park) a jeho dabingu jsme vám psali už kdysi v pradávných dobách (před dvěma lety, v říjnu 2016). Tehdy jsme se překonali, vstali od displejů a navštívili pražské studio S Pro Alfa, kde jsme se podívali, jak takový dabing probíhá, a setkali se s několika lidmi, díky nimž česká verze legendárního amerického „animáku“ vzniká – s režisérkou českého znění Kateřinou Březinovou, mistrem zvuku Pavlem Balcarem a několika dabéry – Radovanem Vaculíkem (hlas seriálových Stana a Randyho Marshových), Pavlem Šromem (hlas Kylea Broflovskiho a Geralda Broflovskiho), Radkou Stupkovou (hlas Sharon a Shelly Marshových), Petrem Gelnarem (hlas Jimmyho Valmera a Craiga Tuckera) a Ludvíkem Králem (hlas Clydea Donovana). A toto neskutečné úsilí jsme tehdy nevyvinuli jen tak, stanici, která v Česku South Park aktuálně vysílá, Primě Comedy Central, se totiž podařil husarský kousek – vysílat nadabované epizody ani ne týden po jejich premiéře v USA.

Tentokrát se seriálu, konkrétně jeho české verzi, ale věnujeme z trochu smutnějšího důvodu – tým dabérů opouští jeden z veteránů, kteří jsou u tvorby českého South Parku již od samotného počátku, Pavel Šrom. Hlas Kylea Broflovského se totiž rozhodl, že se svou dlouholetou kariéru v dabingu ukončí a obecně se mu již nebude nadále věnovat. Konkrétně Městečku propůjčoval svůj hlas více než dvacet let!

Mrkněte na video na Facebooku

Jenže seriál se vysílá dál, Kyle oněmět také nemůže… Hádáte správně, přichází čas na diváky tolik neoblíbenou změnu hlasu postavy. A tady přichází překvapení – obvykle se dabér zkrátka změní a diváci do toho nemají moc co mluvit, ale tentokrát je to jinak. Prima Comedy Central na svém facebookovém profilu požádala o pomoc – zveřejnila dvě krátké ukázky nového dabingu postavy a nechala diváky hlasovat, zda bude pro postavu Kylea lepší hlas Josefa Cardy, či Jakuba Saice.

Nebudeme to zbytečně protahovat, za necelé dva dny v anketě hlasovalo více než tisíc lidí a diváci (konkrétně 59,5 % z nich) rozhodli, že po Pavlu Šromovi od 22. série převezme žezlo dvaašedesátiletý herec, bavič a moderátor Josef Carda.


Sledujete český South Park? Který z nabízených dabérů by se vám líbil více? Jste spokojeni s volbou hlasujících?

Za každej like dostane autor bonbón! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
Yellow

Yellow

Ale jde to, když se chce. :DDD Já to chápu, navíc napsat to o seriálu v jazyce, který seriál...
před 5 roky
šotek10

šotek10

No doufejme,že alespoň k tomuto jej nějak přemluví. :) No a pokud ne,tak doufám, že vyjde Martin...
před 5 roky
pavelkalukas2

pavelkalukas2

Podle mě dobrá volba, mohlo být i hůř.
před 5 roky
Další články k tématu