23. 1. 2019

Novinka pod lupou: Unspeakable (CBC)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Unspeakable
Žánr: Drama / Minisérie
Stanice: CBC
Premiéra: 9. 1. 2019
Vysílání: středa ve 21:00
Délka pilotu: 43 minut
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Robert C. Cooper
Herci: Sarah Wayne Callies, Michael Shanks, Shawn Doyle, Camille Sullivan, David Lewis, Caroline Cave

Ve zkratce

Na počátku 80. let minulého století byly v Kanadě během transfúze špatné krve nakaženy tisíce pacientů virem HIV a žloutenkou typu C. Děj sleduje příběh dvou rodin, které byly těžce zasaženy touto tragédií.

Minisérie se opírá knižní předlohy Bad Blood (autor Vic Parsons) a The Gift of Death (autor Andre Picard).

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Na Unspeakable jsem se těšila už od jeho objednávky, ze které jsem byla nadšená, protože jsme historii AIDS probírali na výšce a tyto skandály jsme si zmiňovali, nikdy však dopodrobna. Hned jsem si během pilotu vzpomněla na přednášky, kde jsme se učili o GRID, 5H atd. :D

V pilotu jsem se dočkala přesně toho, co jsem očekávala. Velmi milým překvapením bylo, že je příběh vyprávěn retrospektivně jedním z účastněných. Děj se sice odehrává téměř celý v 80. letech, ale je propojen se současností. Zaměřuje se na rodiny se syny, kteří zdědili hemofilii a potřebují aplikaci srážecího faktoru z krve dárců, protože jim samotným chybí. Když se začala šířit nákaza AIDS, začalo se zvažovat, zda se přenáší i krví, což by znamenalo riziko pro hemofiliky. O tomto se pojednávalo během pilotu – jednak ze strany rodin, ale i ze strany médií a zdravotnických organizací. Také můžeme sledovat jednotlivé rodiny a oběti, kterých se nákaza týká. Hlavně v druhé části dílu vidíme, jaký dopad na ně má tato zpráva po emocionální stránce.

Kromě zajímavého námětu jsem byla nadšená i z obsazení, které je složeno ze spousty známých tváří (i když ji některým zakrývají vousy). Trošku mě mrzí to, že se jedná o minisérii, osobně bych v takovém složení koukala i na další řady, ale na druhou stranu se jedná o téma, které nelze natahovat (a kdyby se o to pokusili, tak by seriál akorát potopili). Už se těším na další epizody.

Pokud vás tato tématika zajímá nebo si třeba chcete rozšířit obzory (jestli nemáte o historii AIDS povědomí), tak můžete zkusit kouknout alespoň na pilot a uvidíte, jestli to bude seriál pro vás.
  • zajímavé téma
  • vychází ze skutečných událostí
  • obsazení
90 %
Mé hodnocení
gabik.029

Seriál má hodně zajímavé téma. Pokud hledáte něco, co tu ještě nebylo, jste na správné adrese. Tíha vážnosti tohoto problému je asi tím nejsilnějším, co může seriál nabídnout. Když si uvědomíte, že je to realita a lidé skutečně můžou zemřít jen na základě darování krve, tak vám proběhne mráz po zádech.

Jinak ale nejsem tak nadšená, jak bych mohla. Seriál má hvězdné obsazení, i když mi přijde, že jim retro role až tak moc nesluší. Vlastně seriál se tak moc soustředí na samotný příběh, že herci i jejich postavy jsou zcela upozaděni. Je jich tam docela dost, ale vše, co o nich víme, je to, že jejich děti mají tu nemoc. Nic víc.

Nevím, nedokázala jsem se do příběhu naplno ponořit. Samozřejmě mě děsí, že se tohle skutečně muselo řešit a pro spoustu lidí to mělo tenkrát smrtelné následky. Ale zpracování mi přišlo takové mdlé. I když seriál ukazoval spoustu emocí, žádné z nich se nedokázaly přenést na mě. Zbytek této minisérie vynechám.
  • závažné a neokoukané téma
  • mdlé zpracování
  • seriál nedokázal zprostředkovat emoce
  • postavy nemají vlastní hlas
30 %
Mé hodnocení
ragelly

Plánujete dát šanci seriálu Unspeakable? Nalákal vás popis děje, trailer nebo naše recenze? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Kdo dočetl až sem, musí zaručeně likovat! 
Gabik.029

Gabik.029

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Pajky

Pajky

Letos ve výzvě není "neshodly se o 50 %", jinak bych se hned podíval :)
před 5 roky
Další články k tématu