24. 1. 2019

Novinka pod lupou: Strážmistr Topinka (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název: Strážmistr Topinka
Žánr: Drama / Komedie / Krimi
Stanice: Česká televize
Premiéra: 11. 1. 2019
Vysílání: pátek ve 20:00
Délka pilotu: 55 minut
Předskokan: -
Konkurence: -
Tipovačka: –

Kdo?

Tvůrce: Kateřina Ondřejková
Herci: Robert Mikluš, Jiří Bartoška, Veronika Freimanová, Jenovéfa Boková, Marek Geišberg, Gabriela Marcinková, Miroslav Donutil, Václav Kopta, Norbert Lichý, Tomáš Měcháček, Tomáš Jeřábek, Tomáš Hanák, Elizaveta Maximová

Ve zkratce

Když se bojí – tak pořádně. Když je odvážný – tak jako superhrdina. Strážmistr Topinka, ochránce pořádku v beskydském městečku Protějov, svou práci bere jako poslání a žádný případ pro něj není dost malý na to, aby si nezasloužil velké pátrání. Hrdinové známí ze seriálu Doktor Martin se vracejí ve třináctidílném seriálu Strážmistr Topinka.

Seriál je spin-offem seriálu Doktor Martin a navazuje na film Doktor Martin: Záhada v Beskydech.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Prokristapána, tohle se ale hodnotí blbě. Víte, já vím naprosto dobře, že věci, které já osobně sleduju, jsou… značně diskutabilní. Takže u tohohle bylo prostě jasné, že se na to podívám. A to myslím naprosto vážně.

Tvářila jsem se divně, když jsem byla zrovna líná odejít z obýváku, a začala jsem tak s rodiči (kteří by klidně mohli dělat tuhle rubriku, protože chtějí vidět naprostě vše) sledovat Doktora Martina? Samozřejmě. Koukala jsem pak na všechny díly? To se vsaďte. A navíc jsem se naprosto neironicky vždycky těšila. Na to, že bych tu mohla asi týden vyprávět, co všechno se nepovedlo, by mi upřímně teda vůbec nevadilo dát si k tomu vyprávění repete celého seriálu. Ach jo, že :). Ale vážně, byl to hrozně milý seriál. Takže tak.

Tak a teď k tomu spin-offu. Jak už jsem říkala, Doktor Martin nakoukán, Záhadu v Beskydech jsem taky viděla (i když tam to bylo těsné, o jejím vysílání jsem zjistila v ten den odpoledne, takže díky, na stole v obýváku otevřený tv programe), takže Strážmistr Topinka pro mě není žádným překvapením.

Nádherná příroda, Topinka, který je prostě… Topinka a návrat „starých“ hlavních postav, který hodně potěší. Irena jako strážmistrova parťačka mě opravdu bavila a Tomáš utěšující Radka plačícího kvůli jezevcům, to bylo pro mě nejhezčí okamžik celé epizody. A nakonec nové hlavní postavy… eeeh, tady ještě uvidíme.

Nováčci se v první epizodě nijak zvlášť neprojevili. Ostrý tam, mám dojem, snad ani nebyl (?), Tomášova máti prostě jen přišla, Bartoškův Hrubý opět nasadil svou představovací „já-jsem-zlý“ polohu a to bylo tak všechno. Pozitivně mě zatím překvapila jen pošťačka (ta asi dostala z nováčků i nejvíc prostoru, ne?), protože se nepotvrdilo mé podezření z té chvíle, co jsem jednou viděla na ČT tu upoutávku, že mi bude krajně nesympatická.

Co se týče vedlejších postav, tam je to (jako skoro vždy) nepřekvapivě marné. Očividně tu tím trpí i jiné seriály, protože to samé jsem zahlédla u Profesora T., když jsem jednou náhodou viděla jeden díl, ale stejně mi to přijde jako hrozná škoda, když máte výborně zahranou tu „nejhlavnější“ postavu (mluvím obeně) a menší role jsou prostě špatné. Třeba tady v tom Strážmistru Topinkovi proto člověk rovnou ví, kdo byl pachatelem, protože ti lidi se chovají divně. Škoda.

Každopádně, případ byl tak půl na půl, nové a vedlejší postavy zatím spíš zklamání zachráněné „veterány“ – ač si zatím nejsem jistá, jestli bude Topinka schopen utáhnout celý seriál. A celkově? Je to sice oproti svému předchůdci slabší, ale pořád zůstalo to, že je to milá zábava, které s radostí obětuju páteční večery, takže s radostí sleduju dál.
  • Topinka a zbytek postav známých z předchozího seriálu
  • nádherná příroda a atmosféra
  • nálada, kterou po sobě sledování zanechá, pozitivita
  • vedlejší postavy
  • nováčci zatím nic moc
  • pro většinu uživatelů serialzone by sledování tohoto znamenalo hodinu zoufalého pláče a modliteb, aby to už skončilo
80 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Mé znalosti českých herců jsou tragické, to už všichni dobře víme dlouhé roky. A proto když na mě vyskočil Topinka, od té doby jsem se nemohla zbavit pocitu, že sleduju Luxus na talíři. Mikluš je ve své roli perfektní, ale je to stejný trouba, jako když hrál kuchtíka.

I když jsem Doktora Martina nikdy neviděla, pochopila jsem, že asi jde o spin-off tohoto seriálu. Nedokážu posoudit, jak moc se to nese ve stejném duchu, ale řekla bych, že si seriály budou asi dost podobné. Celkově je to taková karikatura, postavy jsou jednoduché, mají jednoduché příběhy, prostě od toho nemůžete nic extra očekávat. Na druhou stranu do toho asi jdete s jistou znalostí toho, co očekávat, takže tohle všechno je pro vás spíše rekapitulace faktů.

Pro mě osobně to nebyla žádná katastrofa, ale že bych se u sledování extra bavila, to se taky říct nedá. Rozhodně si neplánuju pustit další díly. Ale kdybych náhodou na nějaký narazila v televizi, rozhodně by mi nervalo oči a uši, že to musím sledovat. Odlehčené kriminálky znám především z americké produkce, kde to většinou stojí na dvojici hlavních hrdinů. Tady je jen Topinka a jo, zvládá to utáhnout sám. Ale přece jen jsem si občas připadala, že tam ten aspekt tvrodhlavé suchařské kolegyně prostě chybí. Do jisté míry ji zastává jeho romantická známost, ale ta je prostě jen milá, není mezi nimi takový ten protiklad.
  • Topinka
  • odlehčená atmosféra
  • chybí vyvážení s hrdinovou šíleností
  • nemám potřebu koukat dál
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Hned jak začaly titulky, tak si Topinka vysloužil dvacet bonusových procent, protože jedny z hlavních postav jsou moje oblíbené herečky. Navíc to nebyly jediná procenta do plusu. Další má tenhle spin-off za spoustu větších či menších cameo rolí z původního seriálu. Je vidět, že se tvůrci snažili, a není to tedy tak, jak bývá většinou zvykem, že si ukradnou z původního seriálu jen jednu postavu a pak už nikoho jiného neuvidíme.Když tomu připočteme, že to příjemně rychle uteče, tak jsme vyčerpali soupis kladů. Zbytek už je totiž klasický český žánromišmaš, který neví čím chce být. Komedií? Či detektivkou? Od všeho trochu bohužel nefunguje na sto procent.

  • spousta cameo rolí z Doktora Martina
  • příjemně utíká
  • neurazí
  • nenadchne
  • Topinka nemůže být geniální detektiv a zároveň neskutečný nekňuba
60 %
Mé hodnocení
Fruiko

Plánujete dát seriálu šanci? Sledovali jste českého Doktora Martina? Jaké jsou vaše reakce, pokud už jste pilot viděli?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak dej palec. Nebo plusko! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře2zobraz všechny 2 příspěvky
assbest

assbest

asi se nic nestane kdyz to neuvidim, ani kdyz u toho skejsnu... Myslel jsem ze to bude mnohem blbejsi,...
před 5 roky
Jenny17

Jenny17

Já teda jsem divná...pro mě velké zklamání a nemůžu se z toho vzpamatovat. Co to mělo být drama, krimi...
před 5 roky
Další články k tématu