17. 2. 2019

Novinka pod lupou: I Am the Night (TNT)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název I Am the Night
Žánr Drama, Retro, Minisérie
Stanice TNT
Premiéra 27. 1. 2019
Vysílání pondělí, 21:00

Délka pilotu: 60 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Fauna Hodel je dospívající dívka, kterou matka po porodu dala pryč. Fauna žije relativně pohodlným životem bez znalosti své minulosti, dokud jednoho dne neodhalí tajemství, které ji donutí vše zpochybňovat. Fauna se začne hlouběji ponořovat do tajů své minulosti a potká zruinovaného reportéra, kterého stále straší případ, který ho srazil na kolena. Společně následují hříšnou stopu vedoucí ke gynekologovi Georgi Hodelovi, muži podezřelému z jednoho z nejtemnějších a dost možná nejslavnějšího nevyřešeného krimi případu.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Pojem Black Dahlia mi něco říká, ale musela jsem googlit, abych si osvěžila paměť. Seriál mě zaujal a hned u pilotu jsem měla tušení, že tohle nebude úplně vymyšlené. Ze začátku to ale vypadalo úplně jinak, než co se z toho nakonec vyklubalo. Myslela jsem, že půjde o nějaké běžné drama o nevšedně vypadající dívce, která neví, do kterého světa vlastně patří. Částečně to tak i bylo, ale hlavní směr minisérie povede nakonec úplně jiným směrem.

Celou dobu jsem přemýšlela nad tím, jak spolu dvě hlavní postavy souvisí. Dokonce mě napadlo, že ten zoufalý paparazzi bude otcem hrdinky, ale je jasné, že to bude nakonec úplně jinak.

Trošku mě mrzí, že tato reálná událost nikdy nebyla ukončena. Vrah nikdy nebyl oficiálně potvrzen, nebyla dokázána jeho vina. Takže ať už minisérie zprostředkuje jakékoliv závěry, budou to pouhé domněnky toho, co se asi stalo. Jasně, autorkou předlohy je vnučka dotyčného, která má k jeho rodině asi docela blízko. Ale pravdou zůstává, že kromě pachatele nikdo nevěděl a neví, jak to doopravdy bylo.

Jinak ale příběh parádní, okamžitě zaujal a nepustil až do konce. Seriál v sobě střídá vážnější i odlehčenější roviny, ale předpokládám, že se to rychle ustálí na vážnější notě. Novinář byl vykreslen jako taková karikaturní figurka, ale nemyslím si, že bychom ho tak měli vnímat, což ostatně dokazuje i jeho skoro pokus o sebevraždu.

I přes můj skepticismus ohledně závěru příběhu jsem zvědavá, jak se to bude vyvíjet dál. Dynamika mezi vnučkou a dědou byla v té jejich jedné společné scéně parádní, oba herci se svých rolí zhostili na výbornou. Bude pastva pro oči sledovat je v dalších dílech. Tohle se stanici TNT povedlo.
  • podle skutečné události
  • herecké obsazení
  • poutavé zpracování
  • žádný uspokojivý konec nás asi nečeká
  • místy pomalé tempo
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Vzhledem k tomu, že se jedná o projekt podle skutečných událostí, tak jsem si záměrně nezjišťoval nic předem, aby to bylo zajímavější. Odolal jsem a ani po pilotu nic nehledal, protože si myslím, že je to příběh, který je třeba vidět celý, a srovnávat až na konci.

Malé srovnání ale k dispozici je hned na závěru úvodního dílu, kde jsou použity dobové fotografie, lze tak srovnat vzhled herců a skutečných aktérů. Zhodnocení je ale nejspíš na každém, takže to nechám na vás.

Příběh je už od začátku zajímavý, obě dějové roviny nabízejí napětí i tajemno, minulost odkrývaná postupem času, která je neméně zajímavá. Zároveň mě ale strašně štvalo, že nic nevím, a přál si, ať už se to někam pohne. To samozřejmě neznamená, že byl rozjezd pomalý jako u jiných seriálů, jde jen o mou netrpělivost.

Seriál skvěle demonstruje zaslepenost doby, postoj lidí vůči rasové segregaci a celkově zajímavou dobu. I když mám většinou s delšími seriály trochu problém, protože už tak je času málo, tak pilotu nic nechybělo, žádná hluchá místa, délka využita naplno. Za mě super, jen ta nedočkavost a „matka“ Fauny, tedy když pije.
  • zajímavé postavy
  • tajemno
  • doba
  • podoba (fotografie)
  • adoptivní matka
80 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře5zobraz všech 5 příspěvků
blanka57

blanka57

Nevím jestli je to dobře psát co se dá vygooglit a co ne.Pilot se mí líbil, mám za sebou další dvě episody,...
před 5 roky
jesmot

jesmot

V tomto musím s ragelly souhlasit. Pokud je už na začátku jasné, že konec bude "na prd,"...
před 5 roky
Jenny17

Jenny17

Tak jsem vyzkoušela pilot a další dva díly, i když vím, že asi konec zůstane otevřený .o) , ale šla...
před 5 roky
Další články k tématu