4. 3. 2019

Novinka pod lupou: Kameňák (Nova)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Kameňák
Žánr Komedie
Stanice Nova
Premiéra 22. 2. 2019
Vysílání pátek, 20:20

Délka pilotu: 55 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Děj seriálu vychází ze stejného základu jako předešlé filmy založené na anekdotách. Odehrává se v Kameňákově, v němž sedí na radnici starosta Pepa Novák. Se svým zástupcem Bohoušem Beránkem podají přihlášku do celorepublikové soutěže Pozitivní město roku. Ministerstvo slibuje vítězi sto milionů korun. Soutěžící však musí splnit řadu kladných kritérií, jako jsou rostoucí počet obyvatel, dobrá zdravotní péče, rozvinutý kulturní, společenský a sportovní život nebo čistota, což se Kameňákovu opravdu nikdy nedařilo. Ovšem starosta je schopen obětovat pro vítězství v soutěži naprosto vše.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Já vím, že moje laťka je hodně nízko. Existuje nespočet případů seriálů, které si užívám naplno, i když na ně jdou hejty ze všech stran. Ale tohle, dámy a pánové, to je moc i na mě. Původní filmy si vzdáleně pamatuju, ale rozhodně si nepamatuju, že by byly tak tragické, jako tato seriálová verze.

Nevím, co režisér dal hercům za úkoly, ale rozhodně to nevyšlo. Protože všichni tam nuceně odříkávají jeden rádoby vtip za druhým bez jakýchkoliv emocí. Vlastně mi přišlo, jako by jim někdo držel vzadu nůž u zad, a kdyby tam ten někdo nebyl, tak herci utečou na druhý konec světa a do Kameňákova už se nikdy nevrátí. Opravdu, tak strašné „herecké výkony“ jsem ještě neviděla, a to ani v českých podmínkách.

A to ani nezačínám o scénáři. Označení „primitivní“ je přeceňování. O čem to vlastně bylo? Je tu šíleně moc postav, které odříkávají jeden vtip za druhým. A tím to asi končí. Pořád se nemůžu přenést přes to, že někdo tento projekt schválil pro seriál a dal mu peníze na jeho natočení. Jako by už filmy neměly svou pověst. Čeho se Nova snažila dosáhnout?
  • herecké výkony
  • trapné vtipy
  • speciální řádek pro vtipy s Chuckem Norrisem
  • příběh
0 %
Mé hodnocení
ragelly

přiznávám, že už jsem neviděl poslední dva filmy z této série, ale rozhodl jsem se, že minimálně jeden díl dám seriálu šanci. Upřímně, možná se mnou nebudete souhlasit, možná že ani ostatní redaktoři nebudou, ale to byla katastrofa.

Když tu na začátku ledna byla slovenská Autoškola, tak jsem tvrdil, že je to až moc překombinované. V té době jsem ještě netušil, že tu bude něco takového. Tvůrci si prostě řekli, že když tentokrát nemají hodinu a půl, ale šestnáct dílů s poloviční délkou, tak vtipy ještě znásobí. Vtipnost pomine nejpozději při druhé scéně, tedy pokud se vůbec dostaví, jelikož jsou mnohé vtipy stále na stejné brdo. Nově příchozí postava z Moravy je nehorázně otravná a asi by mi i míň vadilo, kdyby tam nacpali nějakého absolutního Pražáka.

Co se ostatních postav týče, no… co na to říct, z původního obyvatelstva Kameňákova už toho moc nezbylo, kdo byl však spokojen s posledními dvěma snímky, tak pravděpodobně bude unesen i ze seriálu. V tomto ohledu musím skutečně vzpomenout na bábu Kropáčkovou, jejíž představitelka je již pryč, a tehdejší policejní složky mimo jiné i na současného starostu. Místo toho je nám tu prezentována úplná neschopnost a zabedněnost nejen policie, ale vlastně všech, a celé to postrádá vtip. Sem tam se nějaký ten povedený najde, každopádně v tom množství to snad ani není umění.

Pro mě seriál končí první dílem, možná někdy v budoucnu se k němu vrátím, ale zatím bych to tak neviděl. Na slátaninu s hromadou obehrávajících se vtipů a prezentací naprosto zabedněných postaviček si opravdu čas neudělám.
  • uteče (mohlo to být ještě horší)
  • místy povedený vtip
  • postavy
  • nesmyslnost
  • množství obehraných vtipů
  • trapnost
20 %
Mé hodnocení
jesmot

Kameňák jsem měla tu čest vidět už včera. Teda, on to byl druhý díl, ale tak začínat prvním je moc mainstream, takže jsem se rozhodla být hipster nebo rebel nebo tak něco.

Musím říct, že dneska ten první díl byl ještě větší utrpení než včera ten druhý. Včera jsem se aspoň párkrát zasmála, ne že by mi to přišlo vtipné, ale bylo mi za všechny tak trapně, že jsem se aspoň asi tak dvakrát zasmála zoufalstvím.

Dneska jsem při té jedničce neměla sílu ani na to. Jako já chápu, že ty postavy mají inteligenci smetáku schválně, ale tohle prostě bolí, psychicky, fyzicky.

Já už třeba nechápu jen ty vtipy. Divák u nich zná pointu nejspíš o dost dřív, než by tvůrci chtěli (aby to fungovalo), protože ty vtipy prostě už slyšel. A když už nic, aspoň by bylo fajn, kdyby tam byly vloženy tak, aby to vypadalo trochu přirozeně, jenže tohle je tak natlačené na sílu, že to bolí.

S postavami je to tak 50/50. Někoho chci zabít míň, někoho víc. Jenže to není chyba, ty postavy prostě znázorňují nějaké stereotypy, někdo víc otravně, někdo míň. Ale já vám nevím, tahle „pouťovitost“, ta příšerná hudba a ta moudra na začátku a na konci, to už se dnes nevede, ne?

Na tohle asi nejsem dost buran. PS: Už nikdy nechci slyšet o Chucku Norrisovi.
  • asi to plní svůj účel
  • něco se dá
  • secondhand embarrassment
  • tohle už je pasé, ne?
  • jako vtipné to není, co si budeme povídat
30 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Za každej like dostane autor bonbón! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře14zobraz všech 14 příspěvků
Yellow

Yellow

Vánoční, ale ten je v jednom pytli se čtyřkou.
před 5 roky
miskovicd

miskovicd

Toto ani neskúsim. Ešte chýbajú babovřesky seriál
před 5 roky
_Martin_

_Martin_

Už první 3 filmy stály za hovínečko. 4. a 5. díl to byly ultravelký hovínka. A do toho ještě seriál? Tak to...
před 5 roky
Další články k tématu