11. 4. 2019

Novinka pod lupou: Vodník (Česká televize)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Vodník
Žánr Minisérie, Drama, Krimi
Stanice Česká televize
Premiéra 31. 3. 2019
Vysílání neděle, 20:00

Délka pilotu: 67 minut

Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Kriminalistka Marie Výrová se ujme případu třicet let staré, dávno uzavřené vraždy pětiměsíčního dítěte.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Michal Sýkora. Že by to byl ten Michal Sýkora, co píše detektivky z Moravy a který byl mým učitelem na UPOLu? Asi jo! Hned mě Vodník začal víc zajímat, když jsem viděla jeho jméno v úvodních titulcích.

Pilot má více než hodinu, ale přesto mi nepřipadalo, že by se příběh nějak výrazně táhnul. Bylo zajímavé sledovat obě časové roviny. Líbilo se mi, že seriál přeskakoval mezi přítomností a minulostí. Trošku méně se mi líbilo, jak byly flashbacky koncipovány. Je na první pohled jasné, že tvůrci si dávali záležet s vizuální stránkou. Kamera, střih a hudba jsou na špičkové úrovni. Ale tím, jak skoro až poeticky seriál vypadá, mi občas připadalo, že některé scény, které trvají třeba i několik desítek vteřin, tam jsou opravdu jen jako vizuální vsuvky, které pro samotný příběh nemají žádné využití.

Erbenova Kytice mi taky naháněla pořádnou hrůzu, když jsem ji jako malá četla. Seriál je moderní zpracování, jsem ale ráda, že si ponechal trošku té napínavé atmosféry. Ráda bych jí tady viděla ještě více. Vesměs šlo o obyčejné krimi drama, ale jedna nebo dvě scény mi dokázaly nahnat husí kůži. Kdyby byl seriál koncipován výrazněji jako horor, myslím, že by dokázal zaujmout ještě více.

Herecké výkony ani nemám potřebu komentovat, s nikým jsem neměla žádný problém. Dospělé i dětské postavy byly důvěryhodné a do příběhu skvěle zapadly, každý měl v pilotu své pevné místo. Co se týče samotného příběhu, určitě dokázal upoutat mou pozornost. Jsem určitě zvědavá, jak se bude vyvíjet dál, a jestli vyšetřovatelka zvládne přijít této 30 let staré záhadě na kloub. Doufám, že se nespokojíme jen s příběhem o nadpřirozeném Vodníkovi, ale skutečný pachatel bude reálný. Vždycky mám radši, když jsou pachatelé skuteční, celému příběhu to pak dodá o to větší intenzitu.
  • zábavný příběh
  • zvláštní, ale dobré zpracování známého příběhu
  • herci a postavy
  • obrovský důraz na vizuální stránku občas působí nadbytečně
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Jedna z nejlepších detektivních sériích posledních let se vrací s další minisérií. Tak jest. I když to není pro každého, úplně vidím, jak to Eva zase strhá. Ale po slabší „psech“ se parta vrací v plné síle. Pokud se vám líbily předchozí části této detektivní série, myslím, že nemůžete být zklamáni. Pokud jste naopak odpůrci, je jisté, že Vodník vás určitě nepřesvědčí, protože se drží v mantinelech celé série.I když zatím jsme moc toho vyšetřování neviděli a celý pilot nás ve flashbacích provází zločinem, tak atmosféra příjemně houstne. Úplně se nemůžu dočkat, až se vše začne postupně rozplétat. Úplně mi to vrací vzpomínky na Modré stíny, které byly posedlé architekturou. Tady je naopak vidět výrazné zaměření na barvy a zvuky a pilot si s nimi opravdu výborně hraje.

  • jsou zpátky
  • atmosféra
  • barevné orgie nejsou pro každého
  • pouhá rekonstrukce může být pro někoho nudná
90 %
Mé hodnocení
Fruiko

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Úderná hláška pro podporu sdílení. 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
Fruiko

Fruiko

Za týden, či dva bude další minisérie z tohoto cyklu. Tak třeba půjde Vodník vynechat.
před 5 roky
marvio

marvio

Vodník se mi zatím líbil ze všech příběhů nejvíc. Jen ten vrah mi tak nějak nepasoval.
před 5 roky
Deaneira

Deaneira

Tak jo nakonec jsem to dala, upřímně příběh jsem dala líp než tu příšernou barevnost lezlo mi to na nervy
před 5 roky
Další články k tématu