25. 5. 2019

Novinka pod lupou: The Red Line (CBS)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název The Red Line
Žánr Drama
Stanice CBS
Premiéra 28. 4. 2019
Vysílání neděle, 20:00

Délka pilotu: 43 minut

Předskokan
Konkurence American Idol (ABC), Supergirl (The CW), The Simpsons + Bob's Burgers (Fox), World of Dance (NBC)
Tipovačka Pouze optimisté věří v prodloužení. Lid tipuje zrušení s 60% většnou.

O čem to je?

Bílý policista v Chicagu omylem zastřelí černého doktora. Poté je příběh vyprávěn z perspektivy tří různých rodin, které všechny mají s případem spojitost.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Podle popisu to znělo docela tragicky. Ve výsledku tu ale máme drama s prvky soap opery, které není až tak tragické. Nebo pro mnohé možná ano, ale úplně jiným způsobem, než jsem původně myslela. Popis mi evokoval něco jako Shots Fired, ale výsledek je o něco lepší.

Začátek mi přišel nejsilnější. Ukázal skutečné důvěryhodné emoce, které mě docela zasáhly. Ale musím říct, že jak pilotní epizoda hrála celou dobu na úplně stejnou notu, začala jsem se postupně nudit. Jestli se celá série ponese v tomto duchu, tak to bude takový jaderný výbuch emocí, že to nikdo z diváků nemá šanci přežít.

Mimochodem, při sledování pilotu jsem se nemohla zbavit nepříjemného pocitu ohledně toho, jak Noah Wyle vypadá vyzáble. Až nemocně vyzáble. Doufám, že mu nic není, ale takhle přehnaně kostnatého a seschlého si ho opravdu nepamatuju. A pochybuju, že to je kvůli roli truchlícího manžela.

Celkově je The Red Line klasickým příkladem midseason seriálu Velké pětky. Každou sezónu se objeví nějaký takový, který se do vysílání dostane až příliš pozdě a nezanechá žádnou stopu. V podstatě ani podle názvu si nedokážete vybavit, o čem to vlastně je. Je to jen můj názor, nebo to vnímáte taky tak? Letos je to pro mě nejen The Red Line, ale také The Code.
  • začátek
  • vykreslení emocí (na začátku)
  • emoční ždímání
  • na konci dílu zapomenete, o čem to bylo
50 %
Mé hodnocení
ragelly

Myslím, že seriál patří k těm, o kterých se po oznámení objednávky celé série dost diskutovalo, ale v posledních měsících bylo spíše ticho po pěšině. V letošní sezóně se předvedlo hned několik příběhů hrajících na emoční notu smrti blízké osoby, ale je možné, že to jen letos více vnímám a v předchozích letech tomu bylo stejně. Každopádně zrovna tento počin přináší i jakési zpracování současných problémů ve Spojených státech spojených se zásahy policejních složek, co už samo o sobě jako námět zní velice lákavě.

První věc, která mě opravdu potěšila, bylo obsazení, které se pyšní jmény jako Glynn Turman nebo třeba Noah Wyle (vím, pro některé asi nic moc, ale pro mě srdcovky). Postavy spolu fungují, především tedy vztah mezi Danielem a dcerou, který jim opravdu žeru, takže ve chvíli, kdy otec zůstal sám na zastávce, a vlastně i následující scény, opravdu mě to tak nějak zasáhlo. Odehrává se tu několik propojených příběhů, které se časem na přímo jistě střetnou, tak že věřím, že i zbytek seriálu bude uvěřitelný, dojemný, ale i překvapivý.

Jak už jsem psal, emoce jsou v pilotu opravdu silné a chvílemi z něčeho až mrazí. Což je způsobeno převážně tématem, které je v současné době značně kontroverzní, takže nás seriál do jisté míry nutí se přiklonit na jednu stranu, pro většinu je asi jasné, na kterou z nich. I proto si myslím, že má celá série velký potenciál. Pomáhá tomu i uvedení dvou dílů najednou, což je sice časově náročné, na druhou stranu se dozvíme víc, a tak nás to i víc naladí. Teda v tomto bodě pouze hádám, vzhledem k tomu, že nestíhám a zatím jsem se dostal jen k pilotu, ale pokusím se to snad někdy dohnat.

Když se ještě zaměřím na celkovou linku seriálu, ono je to tak jako většina cíleno převážně na americkou veřejnost, ale šanci uspět má i u nás, jelikož soucit je společný a u nás taky nějaké ty případy nespravedlnosti nebo nepřípustného chování přeci jsou. Navíc se celý děj může odvíjet několika odlišnými směry, takže to není nic, co by bylo od začátku nuda, protože přeci hned víme, jak to dopadne. No i tak si ale sám za sebe myslím, jak se to nejspíš celé uzavře, stejně tak jako se v současnou chvíli přikláním na jednu stranu. Je možné, že se názor v průběhu dá změnit, ale to opravdu netuším, co by se muselo stát. Takže za mě velice emotivní příběh, při jehož sledování musíte sympatizovat s hlavními hrdiny a chvílemi ani nedýcháte ze strachu, co se dál stane. Málem bych zapomněl ještě na jednu věc, možná je to jen detail, ale jsem zvědavý, jestli bude mít název seriálu souvislost s dějem i nějak dál, neboj to končí tím, co už jsme viděli, tedy místo a propojenost postav.
  • postavy (propojenost, chemie)
  • odkaz v názvu
  • kontroverze
  • odlišnost od jiných
  • vtáhne
  • minisérie by rychleji utekla (málo času)
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Celkem příjemná pohodovka, která rychle utíká a hraje na emoce. Je docela vtipné, že premiéra...
před 3 roky
Další články k tématu