1. 9. 2019

S lupou do historie: Freaks and Geeks

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Freaks and Geeks 1×01: Pilot

Medailónek

Název: Freaks and Geeks (Machři a šprti)
Žánr: Drama, Komedie
Stanice: NBC
Vysílání: 1999–2000
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 25. 9. 1999
Délka pilotu: 46 minut

Kdo?

Tvůrce: Paul Feig
Herci: Linda Cardellini, John Francis Daley, James Franco, Samm Levine, Jason Segel, Martin Starr

O čem to je?

Každodenní studentské strasti žáků michiganské střední školy nejsou tím jediným čemu musejí čelit. Kromě studentských potyček, školních plesů a rozdílů mezi šprty, sportovci a dalšími na teenagery čekají také první lásky, rodinné krize a mnohé další strasti na jejich cestě životem.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tak toto vážně není můj šálek kávy a nebýt lupy, myslím, že pilot ani nesjedu celý. Ve své době to asi bylo dobré, i když zrušení po 12 epizodách tomu nenasvědčuje, nejspíš i pro starší generace to nemusí být vyloženě špatné, ale v dnešní době by se to už moc nechytlo. Přeci jen 20 let posun udělá svoje. Navíc to zasazení do osmdesátek…

Docela mě potěšilo obsazení, protože je tu spousta herců, kteří se od doby tohoto seriálu prosadili v mnohých jiných projektech, takže je docela vtipné sledovat například začátky Johna Francise Daleye nebo Jasona Segela, který je i po dvaceti letech stále stejný. Celkově je seriál plný množství rozmanitých postav, které jistě dostanou více prostoru v dalších epizodách, i tak některé v pilotu působily, jako by byly pouze do počtu.

Abych se ale vrátil ke své poznámce, že by seriál nezabodoval dnes. Z toho, co občas zaslechnu nebo se ke mě nějak dostane, mám pocit, že jakási školní hierarchie je dávno minulostí. Asi nikdy nezmizí skupiny sportovců, podivínů, udavaček trendů a dalších, u nás naštěstí, pokud vím, to není tak jako v Americe. Jenže už tu není, jak to nazvat, snad úcta, nebo respekt ke starším studentům, jako tomu bývalo dřív. Co si já vzpomínám, jak jsme to se spolužáky na základce brali, mám li jít do extrému, třeba jako prvňáci/druháci jsme vzhlíželi ke starším, natož pak k deváťákům, ze kterých jsme opravdu cítili respekt. Ups, sklouzl jsem trochu jinam, pardon. Mám pocit, že to tu dnes není, takže by se nové generace na příběhy dívaly úplně jinak a hromada věcí by jim unikala. Na druhou stranu i po letech můžou dobrodružství studentů zabrnkat na strunu nostalgie a získat si odrostlejší publikum.

Upřímně, díl se navíc strašně táhl. Možná to bylo způsobeno mým očekáváním pohodové komedie, které se nenaplnilo, kdo ví. Teď tak přemýšlím, jestli jsem se vůbec za těch pětačtyřicet minut vůbec zasmál, mám pocit, že ne. Takže ač má Freaks and Geeks pouze 18 epizod, když budu chtít oddechovku na vypnutí, zvolím radši nějakou z osvědčených klasik.

+ příjemné obsazení

- vleče se
- absence vtipů
- rychle zapomenete (to je možná spíš plus)

Moje hodnocení pilotu: 20 %
Další díly seriálu
Na tyhle čudlíky nesmíš klikat! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře4zobraz všechny 4 příspěvky
sandokan555

sandokan555

Na IMDB to ma 8,8 zaujimave ..ale nejako ma to nelaka vidiet, tieto americke problemy som nejako na...
před 4 roky
Kolombo

Kolombo

20 %. Wow. A já Freaks and Geeks žeru odmalička. Jedna z těch klasik, které zrušili příliš brzo.
před 4 roky
dominik3

dominik3

ide do watchlistu
před 4 roky
Další články k tématu