27. 10. 2019

S lupou do historie: Warehouse 13

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Warehouse 13 (Skladiště 13) 1×01: Pilot?

Medailónek

Název: Warehouse 13 (Skladiště 13)
Žánr: Drama, Mysteriózní, SciFi
Stanice: Syfy
Vysílání: 2009–2014
Celkový počet sérií: 5
Premiéra: 7. 7. 2009
Délka pilotu: 88 minut

Kdo?

Tvůrce: Rockne S. O'Bannon
Herci: Aaron Ashmore, Joanne Kelly, Eddie McClintock, CCH Pounder, Saul Rubinek, Allison Scagliotti, Genelle Williams

O čem to je?

Poté, co agenti Tajné služby Pete Lattimer a Myka Bering zachrání život prezidentovi, jsou přeloženi do tajné oblasti zvané „Skladiště 13“ někde v Jižní Dakotě. V tomto zařízení se uchovávají různé nadpřirozené objekty a artefakty sesbírané vládou USA za celá staletí. Novým úkolem agentů je tak najít chybějící artefakty a monitorovat zprávy o nadpřirozených a paranormálních aktivitách, které by mohly signalizovat přítomnost některých objektů.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Warehouse 13 je jednou z mích srdcovek, poprvé jsem seriál viděl před necelými čtyřmi lety a vrátit se k němu je super (ne že bych ho od té doby neviděl). Pilot sice nepatří mezi mé oblíbené epizody, protože se vše teprve rozjíždí, chybí tomu ta šťáva, kterou seriál teprve získá, navíc až postupným sledováním se vám dostane pod kůži a teprve tehdy si jej náležitě užijete.

V úvodním dílu nám chybí pár postav, které přibudou v budoucnu, za mě jednoznačně úchvatná Claudia Donovan v podání Allison Scagliotti, a také H. G. Wells, ale to sem úplně nepatří. V Česku byla epizoda rozdělena na dvě poloviny, takže tu máme dost nudný úvod a potom druhý zajímavější díl, v tomto případě tedy preferuji původní verzi pilotu, sice je to delší (ve výsledku jsou to prostě jen dvě epizody dohromady), ale víc to navnadí k dalšímu sledování. Navnadí také pár drobností, které ale nepozornější divák přehlédne, například osoby z fotografie s Irene Frederic. Ta taky dodává celému seriálu tajemný podtext, záhadná postava, o jejíž minulosti se chceme dozvědět vše, co jen jde. Za to samozřejmě vděčíme skvělému výkonu brilantní herečky.

Řekl bych, že si tvůrci pro pilot nevybrali úplně ideální artefakty, na rozdíl od podobných projektů si totiž právě tímto prvkem nikoho moc nezískají. Na druhou stranu pro zbytek seriálu je to skvělé, jelikož se tu neomílá stokrát zpracovaná honba za Kopím osudu, Excalibur a jim podobné, vnáší to do světa lovců pokladů nový pohled a svěží nádech. Ke všemu v budoucnu přibude spoustu rivalů a pár zbrusu nových předmětů, nevysvětlitelné je totiž všude kolem nás.

Pilot není proti zbytku snad ani průměrný, docela dost mě zklamává, ale není to žádný odpad, to je jen ve světle lepších epizod. Takže pokud vás skladiště po pilotu nechytilo, přesto jste nadšenci do podobných záležitostí s artefakty, dejte šanci alespoň ještě jednomu dílu. Pro mě je to super oddechovka, odlišné zpracování a po odsledování kompletně všech pěti sérií ucelený obraz, napříč tomu, že některé díly, především ty z posledních (nemyslím úplný závěr), jsou slabší. Zkrátka a dobře, seriál má dost co nabídnout. A někomu možná bude stačit jen souvislost se seriálem Eureka (Heuréka – město divů).

+ vtip
+ odlišnost
+ postava Irene Frederic
+ vytvořená minulost

- proti zbytku série podprůměr

Moje hodnocení pilotu: 60 %
Další díly seriálu
Taky by ti myš neupadla, když to pošleš do světa. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
_karel_

_karel_

Byla to skvělá jízda. Pořád držím v archivu, až dozraje čas... :)
před 4 roky
jduch

jduch

ano, na vánoce bude maraton :-)
před 4 roky
Motna

Motna

Jeden z mých oblíbených seriálů. Pilot byl opravdu slabší, ale některé epizody zase až moc dobré....
před 4 roky
Další články k tématu