30. 10. 2019

S lupou do historie: Angels in America

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Angels in America (Andělé v Americe) 1×01: Millennium Approaches: Bad News?

Medailónek

Název: Angels in America (Andělé v Americe)
Žánr: Drama, Fantasy, Minisérie
Stanice: HBO
Vysílání: 2003
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 7. 12. 2003
Délka pilotu: 63 minut

Kdo?

Tvůrce: Tony Kushner
Herci: Justin Kirk, Al Pacino, Mary-Louise Parker, Ben Shenkman, Meryl Streep, Emma Thompson, Patrick Wilson, Jeffrey Wright

O čem to je?

Vysoce postavený právník Roy Cohn se od svého lékaře dozvídá, že má AIDS. Prior Walter umírá na Kaposiho sarkom a jeho milenec Louis Irons, kterému právě zemřela babička, s níž se celé roky neviděl, uvažuje, zda takový vztah i nadále dokáže ustát. Právník Joe Pitt, který celé roky potlačuje svou homosexualitu, dostane skvělou nabídku na práci ve Washingtonu na Ministerstvu spravedlnosti, to se ovšem nelíbí jeho v depresích se utápějící a na Valiu závislé manželce Harper. Životy všech se navíc začínají propojovat víc, než by kdy čekali.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Zpracovat tento pilot docela trvá. Po jeho zhlédnutí jsem přesvědčen, že představení musí být rovněž velice emotivní a poučné. Celkově jde o rozbroj otázky orientace, společnosti a pohledu náboženství, to vše je ještě propleteno všudypřítomnou smrtí. Rozhodně se tedy nejedná o žádnou pohodovou podívanou, seriál si žádá čilého diváka, nutí přemýšlet a zároveň poučuje.

Celou epizodu jsem čekal na Meryl Streep, najednou se zjevil název seriálu a závěrečné titulky a já byl nesmírně zklamán, dokud jsem si je nepřečetl a nezjistil, že Meryl tu byla hned od prvních chvilek. Postava, která příběh trochu narušovala a bavila, byla celou dobu ona. A ten přízvuk… zkrátka herečka, která si náležitě zaslouží veškerá získaná ocenění. Za mě jednoznačně obrovské lákadlo tohoto seriálu. Ale samozřejmě i zbytek obsazení je skvělý a všichni, kdo tu mají více rolí, se předvedli v nečekaných polohách, které rovněž uchvátily.

Trochu mi celkový dojem kazila roztříštěnost, možná stačilo prostřihat některé scény, trochu lépe to napojit, klidně to ve výsledku mohlo mít stejnou délku, ale takto to působilo takovým dojmem, že sleduji další tři seriály. Pak je tu snaha propojit některé příběhy, toho bychom se měli dočkat i v dalších dílech, což by rozhodně mohlo být zajímavé.

Jak jsem už zmiňoval, nejedná se o žádné lehké téma, ale je dobře, že se někdo pustil do takového projektu, který se zabývá problémy sexuální orientace a náboženského smýšlení v době osmdesátek. Docela by mě zajímalo, do jaké míry Kushner přepsal příběh pro tento seriál, protože je rozhodně něco jiného hrát podobný příběh naživo a nebo před kamerami. Za sebe, ač pilot zanechal hlubokou stopu, pokračovat asi úplně nehodlám, nebo alespoň ne v kuse, protože si potřebuju vše zpracovat uvnitř.

+ Meryl Streep
+ lehká vtipnost
+ k zamyšlení

- roztříštěnost
- tématicky každému nesedne

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Kdo nesdílí, tak taky rozšlápavá dětem bábovičky! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
Tempy

Tempy

jesmot Tys ji fakt nepoznal? :D Mně přišla jasná od první vteřiny, ty oči, ten hlas... A to ji tak...
před 2 roky
Další články k tématu