13. 11. 2019

Novinka pod lupou: Dickinson (Apple TV+)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

Základní údaje

Název Dickinson
Žánr komedie
Stanice Apple TV+
Premiéra 1. 11. 2019
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 30 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

Emily Dickinson. Básnířka. Dcera. Naprostá rebelka. Tento příběh o dospívání vypráví o Emily, která je rozhodnutá stát se nejlepší básnířkou na světě.

Trailer

A jaký je váš ortel, SerialZoňáci?

Jsem zvědavá, jak tohle celé dopadne. Na jednu stranu tu máme reálnou historickou stránku Emily Dickinsonové. Na druhou ale seriál vypráví částečně vymyšlenou verzi příběhu, která nakonec hrdinku může vzít úplně jinou cestou. Zajímá mě, jestli nakonec všechny zásadní okamžiky jejího života budou stejné, nebo se bude seriál od reality stále více odkloňovat, až tam nakonec vymyslí úplně nový svět pro naši milou Emily.

Pilot má krátkou stopáž a seriál určitě bude pokračovat v zajetých kolejích. Vůbec mi to nevadí, protože je to dobrý kontrast k celkové atmosféře. Nedokážu to úplně popsat, ale pilot na mě působil tak nějak těžce, těžko stravitelný. Nebylo tam přitom nic extra zásadního nebo vážného, ale celkový pocit z něj mám tak lehce depresivní. Nicméně myslím, že to byl účel autorů, takže se jim to povedlo.

Trošku mě mrzí, že se příběh neodklonil ještě více a neodehrával se v přítomnosti. Myslím, že by mu to slušelo o dost více, ale na druhou stranu by bylo komplikovanější tam nasadit zmíněné trable v hrdinčině životě, např. co se týče nerovnoprávnosti žen a mužů (domácí práce, neschvalování publikace ženských autorek, hledání nápadníků a podobně).

Co se týče hereckého obsazení, představitelka hlavní role mi od začátku sedla. Vlastně všichni se do svých rolí hodí. Trošku jsem byla zaskočená přítomností Jane Krakowski, protože ji znám jen z komediálních rolí (Ally, 30 Rock, Kimmy), takže jsem chvíli přemýšlela nad tím, jestli tohle nemá být také komedie. Nicméně nemá, i když jsem Jane nedokázala dramatickou roli úplně věřit. Pořád mi připadalo, že si z toho dělá legraci, nebo spíš že její projev jinak dramatické dialogy zlehčuje. Na druhou stranu to je i samotnými dialogy, které občas na tu odlehčenější strunu hrají, především ve scéně hledání ženicha.

Nejsem tak nadšená, jak jsem si myslela, že budu. Sice sledování nebylo vůbec nepříjemné, ale nemám potřebu v nejbližší době vidět další díly. Možná někdy v budoucnu, nebo uvidíme, jaký bude ohlas veřejnosti na tuto novinku. Zatím spíše takový lepší průměr.
  • hlavní představitelka
  • chytré dialogy
  • sledování mě neohromilo
  • více by se mi líbilo zasazení do moderní doby
60 %
Mé hodnocení
ragelly

Emily Dickinsonová je jednou z velice zajímavých autorek, takže už jen to je záruka zajímavého příběhu. Tvůrci navíc příběh vkusně propojují s autorčinými básněmi, kterým se dostává rovněž zajímavého zpracování.

Na to, že existuje snad jediná fotografie Dickinsonové, se podoba naprosto vydařila, jen tedy pro stáří by bylo nejspíš složité, jak upravit vzhled postavy, ale vzhledem k zasazení je na to spoustu času. Moderní hudba je celkem odvážným prvkem, který mi místy vůbec neseděl do děje. Naopak na co jsem čekal, byla scéna u stromu, ke které to zkrátka směřovalo od začátku a já jen doufal, že to tvůrci neuseknou a dopřejí nám a Emily trochu štěstí.

Díl rychle uteče, ale nic moc nezanechá. Děj je vystavěn docela poutavě, chvílemi člověk netuší na čem je, to by mohlo vydržet i nadále. Jsem dost zvědavý, kam se příběh bude ubírat dál a co všechno mají tvůrci v plánu do seriálu vnést, upřímně se teď asi těším víc na další díly, které by mohly být lepší než pilot.
  • podoba
  • zpracování básně
  • scéna u stromu
  • hudba všude nesedí
70 %
Mé hodnocení
jesmot

Dáte novince šanci? Zaujal vás popis nebo trailer? Nebo si počkáte až na více ohlasů a podle toho se rozhodnete, zda sledovat?

Další díly seriálu
Kdo nelikuje není SerialZoňák! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře1zobraz příspěvek
IrmaVep

IrmaVep

Asi tak - já na poezii fakt nejsem, ale tohle dílko mi sedlo tak, že jsem běžela do knihovny a nechala si...
před 4 roky
Další články k tématu