18. 12. 2019

S lupou do historie: Dollhouse

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Dollhouse (Dům loutek) 1×01: Ghost?

Medailónek

Název: Dollhouse (Dům loutek)
Žánr: Drama, SciFi, Thriller
Stanice: Fox
Vysílání: 2009–2010
Celkový počet sérií: 2
Premiéra: 13. 2. 2009
Délka pilotu: 49 minut

Kdo?

Tvůrce: Joss Whedon
Herci: Eliza Dushku, Enver Gjokaj, Fran Kranz, Dichen Lachman, Harry Lennix, Tahmoh Penikett, Olivia Williams

O čem to je?

Mladá žena, Echo, je součástí skupiny pracující pro Dollhouse, kam se dostala na pět let po té, co spáchala zločin. Echo si stejně jako všichni ostatní nepamatuje svoji minulost, lidé si ji proto najímají na vyřízení diskrétních záležitostí, jako společnici, známost na noc nebo kvůli špionáži. Po každé akci jsou všem loutkám, tak jako Echo, vymazány nové vzpomínky a přidělen jiný úkol s novou identitou a osobností. Jenže Echo si začíná vzpomínat a mohla by tak být velkým problémem, když je ještě na blízku detektiv, který jde po Dollhouse.

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Psychologický thriller, to bude moje smrt. To se mi skutečně honilo hlavou, než jsem se pustil do tohoto pilotu, naštěstí bylo všechno úplně jinak. Pilot drží v podstatě od začátku v napětí, dává malé náznaky toho, co se stalo, k čemu se ještě vrátíme, ale pořád jsou to jen malé střípky.

Seriál mě obešel komplet, v životě jsem neslyšel ani jeho název, natož pak obsah. A teď mi to přijde trochu škoda, kdybych o něm věděl dřív, tak už ho mám komplet za sebou, jelikož už teď jsem natěšený na odhalení a rozuzlení minulosti, ale i budoucnosti. Tvůrci tu mají spoustu prostoru k využití, co vlastně Echo provedla, co všechno má a bude mít za sebou kvůli Dollhouse, a především co se vůbec se společností stane. Bude vše rozuzleno, nebo všichni nakonec beze stopy zmizí? Odpracuje si Echo svých pět let a pak začne s čistým štítem, nebo co všechno na nás vlastně čeká?

Obsazení chytne, Eliza Dushku tu naprosto září a ostatní herci na tom nejsou jinak. Možná se pletu, ale přijde mi, že to není jedna z těch rychlokvašek, což jde vidět právě i na herectví. Postavy jsou tu nejrozmanitější asi ze všech seriálů vůbec, vzhledem k tomu, že v každém díle se tu objeví jiný charakter, jen ve stejném „obalu“.

Pilot mě skutečně navnadil všemi otázkami, trochu mi možná připomínal Orphan Black, nedokážu to úplně vysvětlit, ale je to tak. Chytly mě i akční scény, které nebyly nijak přehnané, ani zbytečně vyhrocené. Jako v podstatě byla epizoda spíš taková detektivka s kouskem milostného příběhu v úvodu, který celkem rychle vyšuměl. Ale věřím, že v dalších epizodách se dočkáme více tajemna. Takže pokud máte rádi takovéto psychologické věci, které vás drží v napětí a až do konce netušíte, co čekat, můžu jedině doporučit.

+ otázky
+ rozmanitost charakterů
+ svobodná ruka
+ drží v napětí až do konce
+ odvážné

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak to ukaž ostatním! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
Jessica Angell

Jessica Angell

Tenhle seriál miluju! Když pomineme že je od tvůrce Buffy atd. Což je srdcovka samo o sobě. Je až...
před 4 roky
ragelly

ragelly

Vím, že když jsem seriál sledovala, hodně mě bavil. Myslím, že kdybych si ho dala znovu, moje nadšení bude...
před 4 roky
zip

zip

Dobrý kousek a prostě Whedon!
před 4 roky
Další články k tématu