1. 1. 2020

S lupou do historie: Broadchurch

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Broadchurch 1×01: Episode #1.1?

Medailónek

Název: Broadchurch
Žánr: Krimi
Stanice: ITV
Vysílání: 2013–2017
Celkový počet sérií: 3
Premiéra: 4. 3. 2013
Délka pilotu: 47 minut

Kdo?

Tvůrce: Chris Chibnall
Herci: Jonathan Bailey, Andrew Buchan, Olivia Colman, Arthur Darvill, Matthew Gravelle, Joe Sims, David Tennant, Jodie Whittaker, Adam Wilson

O čem to je?

Do malého městečka přijíždí detektiv Alec Hardy vyšetřovat vraždu místního chlapce. K ruce ihned dostává sličnou parťačku Ellie, která velmi dobře zná místní poměry. Vražda chlapce celé město rozdělí a olej do ohně samozřejmě ještě přilijí všudypřítomná média, která zpovídají všechny obyvatele…

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Tak my se nakonec přeci jen dočkali na Nový rok mimo nové série Doctora i speciálu? Já se na tento seriál těšil fakt dlouho, takže jsem rád za lupu, doví jak dlouho bych se jinak k pilotu ještě nedostal. Ale to obsazení, Tennant, Whittaker a Bradley (11, 13 a 1), k nim ještě Darvill. Dobře, dobře, radši přejdu k věci, ale opravdu to chvílemi bylo jako sledovat nějaký speciál pro Whovian.

Ale ještě malou chvilku k obsazení si vyhradím. Bylo skutečně vtipné sledovat Davida Tennanta jako vyšetřovatele, ale přitom mi k tomu jede hlas Strýčka Skrblíka, hold jsem naučený na Tennantův pozměněný hlas bez akcentu. Jinak mimo zmíněných špičkových herců jsem rád i za Alfreda Enocha a především za jedinečnou Olivii Colman. Ano, po této stránce se minimálně pilot naprosto vyvedl.

Super je, že se nejedná o ten typ pilotu, který nám vysloveně chce jen představit postavy, tady je hromada tajemna a spoustu věcí jen v náznacích. I příběh jako takový vypadá na celkem temnou linku, zatím toho není moc prozrazeno, ale když si člověk začne všechno tak nějak skládat dohromady a přidá k tomu závěrečnou scénu, která ve všech vyvolává obavy o skrytá tajemství, máme se na co těšit. Určitě bude zajímavé sledovat, jak spolu bude fungovat policie a žurnalistika, jestli to nakonec sklouzne k předvídatelné spolupráci (to si nemyslím), nebo spíš souboj o informace vytvářející značné překážky, které už byly naznačeny v pilotu. Ke všemu rodinné propojení a potopení Hardyho, za kterým stojí rovněž také novinářská práce.

Prostředí je taky příjemné, ale já si ostatně nikdy u britských kousků nestěžuji, jelikož to tam miluju. Ale tady je to opravdu takové kouzelné útulné městečko, úžasné útesy a ta pláž. No hned bych se tam vydal. Dohromady to tedy dává příjemný kousek, který má rozhodně čím zaujmout, snad jen ještě trochu přitvrdí. Není tomu nic moc co vytknout, příběh je rozehrán poutavě, rozhodně má mnoho co nabídnout, postavy se také neomrzí a to ještě určitě neznáme všechny, ke všemu seriál není roztahaný na nekonečné množství epizod, takže to opravdu bude stát za to. Za sebe jsem rád, že jsem se díky lupě konečně k seriálu dostal a snad i vás zaujme.

+ prostředí
+ příběh
+ tajemno
+ herci

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Ó náš nejdražší čtenáři moc děkujeme za podporu. 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře7zobraz všech 7 příspěvků
kneznaL

kneznaL

První série byla fantastická, druhá strašná a třetí koukatelná.
před 4 roky
Rašík

Rašík

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů. Hlavně kvůli obsazení, kvalitě a celkově temné atmosféře....
před 4 roky
ragelly

ragelly

Dokoukáno. Nesouhlasím s tím, že druhá řada je špatná. Je jiná. Pro mě byla osvěžující, ale asi je to...
před 3 roky
Další články k tématu