13. 1. 2020

S lupou do historie: My všichni školou povinní

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme také rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte My všichni školou povinní 1×01: První zvonění?

Medailónek

Název: My všichni školou povinní
Žánr: Drama, Rodinný
Stanice: Československá televize
Vysílání: 1984
Celkový počet sérií: 1
Premiéra: 22. 6. 1984
Délka pilotu: 61 minut

Kdo?

Tvůrce: Markéta Zinnerová
Herci: Jiří Bartoška, Markéta Fišerová, Dana Medřická, Vladimír Menšík, Jiří Sovák, Milan Šimáček, Jana Šulcová, Miroslav Vladyka, Gabriela Vránová, Veronika Žilková

O čem to je?

Setkáme se s malým prvňákem Jirkou Olivou, jeho bratrem Lubošem, s Jitkou Povejšovou a Barčou Hrdinovou, Jolankou a Jindrou Joklovými, jejich rodiči soudcem Olivou a jeho ženou, herečkou oblastního formátu Alicí Povejšovou a jejím manželem, hudebníkem Filipem Povejšem, budeme sledovat rozvodové problémy rodičů Joklových. V neposlední řadě je tu učitelský sbor: oblíbený učitel Lamač, ředitelka školy, krásně nesympatická nervní učitelka Hajská, nastupující učitel Michal Karfík a nová pionýrská vedoucí Jana Vychodilová, učitelka Zmatlíková a mnoho dalších. Všichni tu prožívají své osudy, někdy se vzájemně prolínající a nejen děti, ale i dospělí zjišťují, že se stále mají čemu učit a že jsou v životě i situace a věci, které už se nedají vzít zpět.

Trailer

Není

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Přiznávám, když jsem zjistil, že další na seznamu je český seriál a ještě s tak dlouhou úvodní epizodou (prostě se nejedná o 30 ani 45 minut), do sledování se mi vůbec nechtělo. Dokonce jsem se k jeho sledování odhodlával asi dva týdny, ale nakonec mě pilot mile překvapil a docela i utekl, takže můžu s klidem říct, že mě bavil a snad i chytl.

Samozřejmě jsem nadšený z obsazení, když začnu u těch stále žijících špiček jako Bohdalová nebo Bartoška, tak rád přejdu k jedinečným, nenahraditelným pánům hercům Menšíkovi a Sovákovi, které skutečně zbožňuji. Takže toto rozhodně pro mě nemělo chybu a dát dohromady všechny tyto perfektní herce byl skvělý nápad, který, pevně věřím, učaroval mnohým. Za to opravdu děkuji, už jen to mi udělalo radost a jakýkoli seriál by se hned sledoval snadněji.

U příběhu je fajn, že se nejedná jen o školní prostředí, ale že seriál kombinuje příběhy dětských hrdinů s příběhy dospělých, ať už rovněž na půdě školy, nebo v jiných sférách souvisejících s celým příběhem. Navíc do příběhu nenaskočíme rovnýma nohama bez zorientování se, je tu alespoň částečné představení některých postav prostřednictvím babičky. Dobře, když už jsem se sem dostal, tato linka mi prozatím přijde navíc, ale kdo ví, co se z ní vyklube. Každopádně i přes velké množství postav, které není možné představit touto formou, je díl a i příběh docela přehledný a všechno se pozvolna rozvíjí.

Určitě je zajímavé sledovat rozdíl tehdejší doby a té dnešní, respektive možná spíš podobnost či totožnost se současností. Beru, že z redakce jsem asi výjimka, které se epizoda líbila a která nemá problém s dětmi (nemyslím to zle, však vy víte, jak se vám sledují seriály s dětmi), takže nedokážu komplexně posoudit, jak by mohl seriál sednout zbytku komunity, každopádně je to taková ta typická oddechovka na nedělní dopoledne, kterou běžně můžeme vídat na obrazovkách (přesto jsem ji v životě neviděl, ale to bude právě tím vysílacím časem).

Některé linky jsou trochu takové nejisté, měli by se stát asi tím hlavním, ale vlastně neví o co se snaží, takže jsou pozvolné, opatrné, jen naťuklé. Ale na druhou stranu tu nechybí i zajímavé věci, třeba to jestli nového kantora škola opravdu semele. Navíc tu nechybí vtip, za mě třeba takový expert Janků skutečně pobavil, ale ono tu nejde o žádný vysoce intelektuální humor, spíš takový ten jemný, přesto tu přítomný je a nikoho neuráží.

Neřekl bych, že se jedná o nějaký odpad české tvorby, v porovnání s některými dnešními kousky je to dokonce klenot, ale zároveň to na tu dobu není zase taková pecka, jsou tu i lepší. Každopádně bych seriál rozhodně nepohřbívala a automaticky nezazdíval, protože se nese na příjemné vlně, trošku narušené dramaty v rodinách. Dokonce i ta délka opravdu není tak katastrofální, hezky to uteče, ani sám nevím jak. Takže kombinace příběhu, geniálního obsazení a vtipu řadí, dle mého, seriál mezi nadprůměrné kousky.

+ geniální obsazení
+ Jiří Sovák a Vladimír Menšík
+ vtip
+ lehkost
+ uteče

- linka s babičkou
- některé příběhy nejisté

Moje hodnocení pilotu: 80 %
micuda98

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Nejsem zrovna fanoušek české tvorby, jak současné, tak i té minulé. A natož té komunistické. Jediné, co soudruhům můžu pochválit je „Jen počkej, zajíci!“ Takže nečekám žádné přívaly nostalgie. A k tomu je to zasazené ve škole… z té jsem se ještě ani nevyhrabal a už mě straší už i v mém volném čase.

Na pilot zde bylo podle mě až moc různých příběhových linek. A ani jednu z nich bych nenazval zajímavou. Seriál pro mě zachraňuje jen pár herců, a to Vladimír Menšík a Jiří Sovák. Jinak na seriálu nenacházím nic zábavného. V seriálu, i přes jeho malý počet epizod, pokračovat určitě nebudu.

+ Vladimír Menšík
+ Jiří Sovák

- zasazení
- nezáživnost

Moje hodnocení pilotu: 20 %
Další díly seriálu
Copak asi dělají tyto tlačítka? 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře9zobraz všech 9 příspěvků
verunkawrath

verunkawrath

Seriál super,ale malej Oliva mě tam neskutečně rozčiloval...jinak krásná vzpomínka :)
před 4 roky
Litocha

Litocha

Tak mě zas neskutečně vytáčela jeho třídní, megera. Malého Olivy mi bylo dost líto, takovouhle učitelku...
před 4 roky
verunkawrath

verunkawrath

Jo,jo,jo...ta byla také na zabití :) :) :)
před 4 roky
Další články k tématu