15. 1. 2020

S lupou do historie: The 4400

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The 4400 (4400) 1×01: Pilot / The Return?

Medailónek

Název: The 4400 (4400)
Žánr: Drama, Mysteriózní, SciFi
Stanice: USA Network
Vysílání: 2004–2007
Celkový počet sérií: 4
Premiéra: 11. 7. 2004
Délka pilotu: 82 minut

Kdo?

Tvůrce: René Echevarria, Scott Peters
Herci: Billy Campbell, Conchita Campbell, Megalyn Echikunwoke, Chad Faust, Patrick John Flueger, Joel Gretsch, Jacqueline McKenzie

O čem to je?

Napříč desetiletími mizí beze stopy čtyři tisíce čtyři sta lidí, kteří se jednoho dne zjeví z koule, která jako kometa přiletěla na zemi. Nepamatují si, co se přihodilo, nevědí, kde byli, mají jen matné záblesky v paměti. Někteří z „navrátilců“ byli navíc nadáni nadlidskými schopnostmi a talenty. Kdo za tím vším stojí, kde byli celou tu dobu všichni lidé a proč se nyní vrátili?

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: -

Myslel jsem, že mám z tohoto seriálu za sebou alespoň nějaký díl, ale pilot mě vyvedl z omylu, jediné, o čem můžu říct, že znám, je název. Každopádně tím jsem za to rád, protože teď, tak trochu s nadsázkou, beru 4400 jako možnost, jak si tak nějak ukončit seriál Salvation (který skončil právě zjevením se záhadného objektu). Takže pro mě tentokrát opět příjemné sledování.

V současnosti pociťují takovéto kousky velkou přízeň a tím i velký rozmach, ale jen část z nich se udrží. Přijde mi, že 4400 se stalo inspirací a základem pro spoustu dalších seriálů, ať už zmiňovaný kousek, nebo třeba loňský Emergence, který mi vyloženě připadá, že vykradl jednu linku (ale ani jeden seriál jsem neviděl komplet, takže nedokážu posoudit úplně). Kdo by se ale divil, už teď po pilotu to působí opravdu skvěle a věřím, že je vše precizně připravené pro skvělý děj a alespoň trochu neočekávaný závěr. Navíc to, že v úvodu bylo ukázáno zmizení jen některých lidí, neznamená, že tvůrci postupně nemůžou přinést další a další příběhy, které v úvodu nelze ani čekat. Čtyři série jsou dost velký prostor pro takovýto typ seriálu, takže proč ne.

Dovolím si ještě jednou trochu srovnávat a odkazovat na jiné seriály, a to v případě hlavní dvojice, která mi tedy přišla spíš jako hlavní hrdina a vzduch. Když ale opomenu Dianu, tak zůstává Tom, který je takovým mixem Seeleyho Bootha, Foxe Muldera a Peta Lattimera, co je příjemné. Jak ale říkám, partnerka je taková nijaká, až na dvě světlá místa nemá žádný prostor se předvést, prozatím prostě taková nevydařená postava. Zbytek působí skvěle, hlavně tedy navrátilci, perfektní herectví, které přidává tajemným charakterům.

Líbí se mi to tajemno, které se nese celou epizodou a všemi linkami. Ano ty jsou taky suprovně vymyšlené, vše je rozehráno na několik stran, takže v sobě seriál kombinuje množství prvků od záhad, vraždy, studentských problémů, vztahů, zkrátka a dobře je to skutečně pestrý pilot, který nabízí množství různých věcí a nápadů běžně snad ani neskloubitelných, ale tady to funguje, všechno klape bez zádrhelů a ještě úplně navnadí. Takže i přes mnou často vytýkanou délku mi epizoda utekla jako voda a celou dobu mě díl držel.

Až na zmíněnou nezáživnou Dianu a rodinnou linku Toma, která tu je taky odstrčená do pozadí a pro pilot je tu jen jako podpoření části se synem a Shawnem, pilot zafungoval skvěle a naprosto zaujal. Jako startovací seriál pro dráhu velkých hvězd záhadných příběhů taky super, půdu jistě připravil nejednomu seriálu, aniž by to tvůrci tušili. Myslím, že i na to, že se jedná o téměř 16 let starý pilot, bez problému seriál obstojí i dnes, žádný problém s efekty, možná jen viditelnost staršího obrazu, ale tak to je někdy i u novějších kousků a tady to spíš ještě dodává atmosféru. Abych se ale vrátil, až na dva zmíněné mínusy je pilot příjemný a poutavý, takže pokud patříte do hrstky jako já, která zatím seriál nezná, směle do toho, pokud ho milujete, jen si klidně dejte maraton.

+ skloubení motivů
+ postavy a obsazení
+ tajemno
+ pro mě závěr seriálu Salvation

- Diana a Tomova rodinná linka

Moje hodnocení pilotu: 80 %
micuda98

Status: mám komplet zhlédnuté
Hodnocení celého seriálu: 90 %

To už je jako skoro šest let, co jsem viděl první epizodu a pak následně i celý seriál? Ten čas vážně letí, hlavně pro nás seriálové maniaky… Ani se nenadějeme a už náš oblíbený seriál, který sledujeme od prvního dne končí desátou sérií.

Hlavní námět je v dnešní době docela ohraný, jak ve francouzském Les Revenants, případně v jeho americkém remaku The Returned, Resurrection, The Crossing, který byl asi nejodlišnější, ale samozřejmě nemůžu opomenout i úžasný norský Fremvandrerne. Nevím jestli 4400 byl první seriál s tímto námětem, ale dost určitě byl tím, který tento námět popularizoval.

Je pro mě dosti obtížné pro mě psát o záhadnostech seriálu, jelikož už jsem seriál dosledoval a tudíž znám odpovědi na otázky, které jste si u pilotu mohli položit, ale můžu vám říct, že cesta k odpovědím pro mě byla dosti zábavná.

Herecké obsazení je dobré a vztahy mezi postavami jsou taktéž zajímavé, jak úvodní nevraživost mezi hlavní dvojicí, tak i to zvláštní pouto mezi postavou Richardem a Lily, jediný vztah který mi trošku vadí, je ten milostný trojúhelník. V obsazení bych asi nejvíce vychválil Joela Gretshe, který je jedním z mých oblíbených seriálových herců a štve mě, že už dnes skoro vůbec nehraje, ale taky musím zmínit Mahershalu Aliho, ze kterého je dneska velká Hollywoodská hvězda s dvěma plešouny.

Co dál? Samozřejmě musím zmínit skvělý hudební doprovod, u kterého ale musím zmínit absenci úvodní znělky, která je prostě bombastická. Jediné co mi dneska trošku vadí, je ten žlutý filtr. Kdybych neměl tak přecpaný watchlist a nebyl u tolika seriálů tak pozadu, tak bych se šel dívat znova.

+ hlavní dvojice
+ Joel Gretsch
+ Mahershala Ali
+ soundtrack
+ záhady

Moje hodnocení pilotu: 90 %
Další díly seriálu
Líbilo se? Tak šiř tuto zprávu do světa! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
ragelly

ragelly

Jinak seriál jsem viděla komplet, ale už je to dlouho a moc si z něj nepamatuju. Hlavní hrdina mi...
před 4 roky
Micuda98

Micuda98

Říkám že to bylo dávno... však jsem pod tím psal i komentář! :D
před 4 roky
pozitkar

pozitkar

Netuším, jestli je to tentýž seriál, ale mám pocit, že měl čtyři řady, každá zašmodrchanější než ta...
před 4 roky
Další články k tématu