19. 1. 2020

S lupou do historie: Xena: Warrior Princess

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte Xena: Warrior Princess (Xena) 1×01: Sins of the Past?

Medailónek

Název: Xena: Warrior Princess (Xena)
Žánr: Akční, Dobrodružný, Fantasy
Stanice: Syndication
Vysílání: 1995–2001
Celkový počet sérií: 6
Premiéra: 4. 9. 1995
Délka pilotu: 43 minut

Kdo?

Tvůrce: John Schulian, Robert G. Tapert
Herci: Lucy Lawless, Renée O'Connor

O čem to je?

V dávných dobách, v čase, kdy žil bájný Herkules, brázdila svět i jedna odvážná princezna. Jmenovala se Xena a přijít s ní do křížku se opravdu nevyplatilo. Doprovázená věrnou přítelkyní Gabrielou, putuje starověkým světem a bojuje proti zlu. Likviduje jednoho služebníka zla za druhým a postupně se stává legendou…

Trailer

Historie očima SerialZoňáků

jesmot

Status: viděno několik náhodných epizod
Hodnocení celého seriálu: -

Tak ještě než mě andromache zabije, tak bych rád uvedl na pravou míru, jak je to se mnou a Xenou. Úplně jsem nevěděl, jak status shrnout, protože jsem seriál nikdy neviděl celý a taky je to fakt doba, co jsem ho viděl naposledy, takže tu nemám ani odškrtnuty epizody, takže vážně netuším, kolik toho mám za sebou. Dobře, teď jsem si ještě přidal, jsem teď připravený na nejhorší.

Nějaké hlubší myšlenky a poznámky okolo i k celému seriálu přenechám zmiňovanému žroutu Xeny, andromache. Ale co si neodpustím, je fakt, že Xena vychází ze seriálu Herkules. Takže pilot Xeny už je prostě trochu rozjetý vlak, takže úplní nováčci můžou být v tomto světě ztracení. Odkud se vzala, proč zakopává zbroj, o čem to všichni pořád mluví z její minulosti? Všechno to má svůj význam.

Obsazení nemá chybu, dnes už si asi nikdo nedovede představit Xenu bez Lucy Lawless, když dá člověk prostor i Renée O'Connor, tak ho taky časem zaujme, já vím, v pilotu je taková, jaká je. Postav je tu dost, ale jen pár jich má větší prostor a jsou tak i zajímavé. Třeba takový Hector mě fakt vytáčel, takže jsem rád, že se ho zbavili hned v prvním díle. Naproti tomu Draco funguje jako fakt dobrý protivník, který má s Xenou takovou zajímavou chemii, ne až tak obvyklou.

Když si člověk uvědomí, ze kterého roku seriál je, tak zůstává snad až rozum stát, jak skvěle je udělaný třeba kyklop, jojo chudák jeden bezoký. Po této stránce seriál rozhodně nestrádá. I boje jsou tu super, nijak přehnané, zajímavé a to celé vyvrcholilo při souboji na lešení, který se přesunul na hlavy vesničanů. Páni, to muselo být něco natáčet tuto scénu.

A málem bych zapomněl na jednu podstatnou věc, která se trochu bojů týká. Xena a její znalosti ohledně bodů lidského těla, kdy je například schopná zastavit přísun krve. Tak to tu také nevidíme naposledy. Tento prvek dodává seriálu zase úplně jinou úroveň, nejde najednou jen o mlácení se tyčemi, probodávání meči, ale o něco atypického.

Musím říct, že i přes to, že běžně vyhledávám jiné typy seriálů a zrovna tento dost odsouvám do pozadí, Xena je světlou výjimkou, u které mi sledování nijak nevadí. Na druhou stranu, pořád je tu fakt, že jsem ji viděl naposledy hodně dávno a nikdy ne celou. Seriál zkrátka funguje, krásné prostředí, příjemné postavy, poutavý příběh, všechno to spolu funguje s ještě to stíhá být i vtipné tam kde má.

+ návrat jak hrom
+ kyklop
+ souboj na hlavách

- pro neznalé může působit pilot divně rozjetý

Moje hodnocení pilotu: 70 %
andromache

Status: Ještě pořád dokážu některé epizody celé odrecitovat nazpaměť :D
Hodnocení celého seriálu: 97 %

Kdo by to byl řekl, že letos to bude už 25 let od odvysílání prvního dílu. Já tedy rozhodně ne. Myslím, že můj vztah k seriálu je dobře znám. A přesto vás možná překvapí, že když se u nás Xena vysílala v roce tuším 1996 vůbec poprvé, tak já úplně první díl neviděla. A neviděla jsem ho ani při opakování. V podstatě jsem ho viděla poprvé tuším až při třetí, možná čtvrté repríze? Tak jako tak, Sins of the past patří k těm dílům, které si zas až tak často nepouštím na rewatch. Což ale neznamená, že by šlo o díl špatný a já se pokusím o jeho co nejobjektivnější zhodnocení.

Jak jsem psala v úvodu, seriálu bude letos 25 let a podle toho je k němu třeba taky přistupovat. Já vím, že dneska jsou všichni seriáloví konzumenti strašně zhýčkaní a právě to mi přijde škoda. Ano, filmový materiál a úroveň triků je taková jaká je, ale i navzdory tomu podle mě jde si tento seriál vychutnat. Hned na začátku poznáváme hlavní postavu celého seriálu. Tady se ukazuje (bohužel?), že jde o spin-off a postava jako taková byla představena už v „mateřském“ Herculovi. Xena zde vyjíždí z mlhy a mě to tak trochu přijde jako analogie na to, že se vynořuje ze své minulosti vstříc nejisté budoucnosti (když jdete mlhou v neznámém prostředí, taky nikdy nevíte, co vás čeká na jejím konci), aby ovšem v podstatě vzápětí byla se svou minulostí konfrontována. To ji dovede k rozhodnutí vzdát se své zbroje a pokusit se začít nový život. To jí ovšem nevydrží dlouho, protože co Hádes nechtěl (see what I did there :D?), připlete se k bojůvce jednoho náčelníka, který se snaží vzít do otroctví ženy z jednoho blízkého města. Což samozřejmě při své nové cestě nemůže nechat jen tak. V městečku si dá krátký čas na oddech, při kterém se k ní připlete jedno velmi ukecané děvče, které se hrdinku snaží přesvědčit, aby ji vzala sebou, že se na venkovský život nehodí.

A pak následuje dneska už klasický ark toho, kdy se hrdina se špatnou minulostí vrací domů a žádá o vykoupení. Říkám klasický, protože mám pocit, že dneska tomu tak už je, ale věřte mi, že pro mě to tenkrát bylo čerstvé a něco nového. Jo a taky samozřejmě klasické vyprávění o tom, jak hrdina k sidekickovi přišel, protože ano, ono ukecané děvče se jen tak odbýt nenechá. Líbí se mi, že hned na začátku obě dvě budoucí hrdinky ukazují to, co pro ně v dalších dílech bude typické. U Xeny její bojové umění, její chackram a známé umění rozpoznávání tlakových bodů (zastavila jsem ti přívod krve do mozku a za třicet vteřin je po tobě jestli nezačneš zpívat :D) a u Gabrielly její vynalézavost, vášeň pro příběhy, schopnost vylhat se z maléru a taky tvrdohlavost, díky které pak ovšem překoná nejednu překážku. Kdybych seriál dneska viděla poprvé (což si někdy moc přeju, protože mi chybí těšení se na nové díly), rozhodně si ho pustím dál, protože silné ženské hrdinky jsou přesně moje gusto. I když je pilot v podstatě jenom taková ochutnávka věcí příštích.

PS: Kdyby někoho zajímalo, proč nedávám seriálu celých sto procent, tak jedno procento ubírám za ten naprosto příšerný konec, který jsem Robovi dodneška neodpustila, jedno za pátou sérii (opět vina Roba Taperta, ale tentokrát jinak :D) a jedno procento za těch pár epizod, co mě vyloženě nebavilo).

+ nejen úvodní záběry působí jako reklama na pobyt na Novém Zélandu (dlóóuho před tím, než pro publikum objevil NZ Jackson se svým LoTRem)
+ hlavní dvě postavy, které rozhodně mají na to utáhnout celý seriál (však ono rozvíjení se postav a potažmo i jejich vzájemného vztahu je podle mě jeden z důvodů, proč má XWP dodneška tak silný a věrný fandom)
+ úžasná hudba
+ závěrečná bitka na hlavách vesničanů

± Je to spin-off a tento fakt by mohl někoho odrazovat, byť tenkrát se ještě spin-offy nedělaly způsobem jakým dneska, kdy je v podstatě nutné znát i originální seriál.

- stáří seriálu jde bohužel poznat a někoho to může odrazovat
- někomu se Xena může zdát jako až příliš marysueovská (aneb nakopu chlapům zadky a ani se u toho moc nezapotím)
- v podstatě idiocie záporákových pobočníků

Moje hodnocení pilotu: 75 %
vuvicom

Status: viděno několik náhodných dílů
Hodnocení celého seriálu: -

Kdo by neznal Xenu, princeznu bojovnici. Hrdinku dávných věků. A opravdu to je hrdinka dávných věků. Stala se hrdinkou už před 25 lety.

Když jsem si zapínala pilot, přemýšlela jsem, jestli jsem ho vůbec někdy viděla. Mám pocit, že minimálně půlku dílu jsem v televizi viděla a potom co jsem viděla tuto úvodní epizodu, taky si stále jistá nejsem, jestli to bylo mé první setkání s ní či nikoliv.

Každopádně Xena je seriál, který patří mezi ty starší kousky, které chci prostě někdy komplet vidět, a vypadá to, že ten čas nadešel teď. (Při zkouškovém, jupííí)

Na seriálu jde samozřejmě poznat, že už je trochu starší (zvlášť na kvalitě obrazu), to ale neznamená, že je o to míň kvalitní na příběhu. Já si sledování užila od začátku až do konce a poté se vrhla hned na další díly. Samozřejmě je to celé trošku přitažené za vlasy, ale své době to odpovídá a mě to baví i teď.

Takže za mě Xena naprosto super a nemůžu se dočkat, až se dostanu do zajímavějších částí, které si lehce pamatuji.

+ akční scény
+ časové období příběhu

- kvalita obrazu

Moje hodnocení pilotu: 80 %
micuda98

Status: viděno pár náhodných epizod v televizi
Hodnocení celého seriálu: -

Pamatuji si, že jak jsem se kdysi dávno jako mladý capart občas na tento seriál koukal a bavilo mě to. Ale jak se na to dívám dnes, tak si říkám, že to není pro mě. Nevím jestli je to mým vkusem, který se přesouvá k vážnějším a temnějším příběhům a nebo tím, že už mi není deset.

Příběh pilotu je v podstatě začátek redemption arcu pro Xenu, kdysi strašlivá plenitelka, která napáchala nehorázná zvěrstva, ale z nějakého neznámého důvodu hledá ono vykoupení. Co tady máme dále? Silnou ženskou hrdinku v sexy nepraktické zbroji, přestřelené souboje a bojové schopnosti – zastavení přítoku krve do mozku je prostě klasika!

Lucy Lawless jako Xenu, zná však každý a nikoho jiného si v její roli představit nejde. Takže doufám že se o to ani nikdo nepokusí! Ano, mluvím k Tobě CW! Za to k Renée O'Connor takhle nic říct nemůžu, jen to, že mi její postava vždy lezla trochu na nervy. Ze zbylého obsazení jsem měl hodně rád Joxera, který však v pilotu není.

+ Lucy Lawless
+ Intro

± souboje

- postava Gabrielle

Moje hodnocení pilotu: 70 %
Další díly seriálu
Já rád sdílím, on rád sdílí, ty rád sdílíš! 
jesmot

jesmot

Autor si zatím nevyplnil svoje mikrobio.
Poslední komentáře25zobraz všech 25 příspěvků
Yellow

Yellow

Tak je to holt rozdíl mezi televizním seriálem, který je spíše skromný a zábavný a vysokorozpočtovým...
před 4 roky
Micuda98

Micuda98

Člověk se tu zajde podívat po zkoušce na vysoké škole, seanci Dračího doupěte, pivu, trošce vína a míchaném...
před 4 roky
007.dany

007.dany

Můj oblíbený seriál z dětství...
před 4 roky
Další články k tématu