10. 2. 2020

Novinka pod lupou: Ragnarok (Netflix)

Vítejte u naší rubriky, pomocí které se vás snažíme nalákat na další seriály, a tím pádem přeplňovat vaše již tak dost přecpané watchlisty až k prasknutí!

plakát

Základní údaje

Název Ragnarok
Žánr drama, nadpřirozený
Stanice Netflix (Norsko)
Premiéra 31. 1. 2020
Vysílání celá série k dispozici
Délka pilotu 59 minut
Předskokan
Konkurence
Tipovačka

O čem to je?

V malém fiktivním městečku Edda jsou dospívající mladí lidé nuceni čelit klimatickým změnám. Ledovce roztávají rychlostí, jakou nikdo nečekal. Zimy jsou moc teplé. Svět se mění a někteří začínají tvrdit, že směřujeme směrem k novému Ragnaroku. Svět se řítí do záhuby, pokud někdo zavčas nezasáhne.

Trailer

A jaký je náš ortel?

Tak nějak nevím, co si o tomto pilotu mám myslet. Nápad zní zajímavě, ale provedení mě nedokázalo tak úplně přesvědčit. Hlavní podíl na tom má asi výběr hereckého obsazení. Lidé v Norsku vypadají trošku jinak, než na co jsme zvyklí z klasické západní produkce. Ale hlavní hrdina mi přišel, jako by vypadl z 80. let. Jeho sestřih, velké brýle, styl oblékání, prostě nic mi zde nekřičelo současnost. Pokud je tento seriál retro a mně tato informace unikla, tak se omlouvám.

Samotný příběh má své světlé chvilky. Líbila se mi záhada s jeskyní, pomaličku se probouzející síly v hlavním hrdinovi, dokonce i ta scéna s vyrváním srdce měla něco do sebe. Jsou to všechno jen kousíčky skládačky, která se ke konci jistě spojí a přinese pořádné vysvětlení. Z pilotu totiž moc nejde poznat, co tohle všechno má vlastně znamenat.

V pilotu se mi vyloženě nelíbila pouze postava bratra. Typický spratek, který vám bude dělat naschvály a ještě se vám vysměje do očí. Nevím, jestli bude mít nějakou větší roli v celém příběhu, ale prozatím mi přijde jen jako někdo, kdo má hrdinovi házet klacky pod nohy takovým způsobem, který s jeho velkým posláním nijak nesouvisí. Prostě je tam jen proto, aby zaplácnul pár minut dalšími problémy navíc.

Celkově mě ale zajímá, jak to bude dál. Seriál si s největší pravděpodobností cestičku do mého watchlistu najde. Ale nepředpokládám, že z něj po odsledování celé série budu paf.

  • tajemné střípky příběhu
  • serializovaný děj
  • bratr
  • nekonečné sundávání a nasazování brýlí
70 %
Mé hodnocení
ragelly

Už i jistota v podobě Netflixu mě zklamala a utvrdila v tom, že se nemůžu těšit na nic předčasně. Že se na pilot podívám jsem věděl hned, jak se objevila zmínka o přípravách seriálu, ale teď mám pocit, že to chtělo skočit rovnou na druhou epizodu.

Až v závěru pilotu se ze seriálu stává to, na co divák čeká, většinu epizody to působí spíš jako teen drama než příběh spojený se severskou mytologií, ale dobrý, beru to, bylo třeba nějak příběh uvést. Abych nebyl vysloveně kritický, tak zase úvod působil celkem dobře, záběry krajiny jsou taky úžasné a vše, co se děje v závěrečné části epizody, začíná stát za to. Jediné, co mi vadí od začátku mimo rozdílnost od očekávaného, je obsazení hlavní postavy, respektive jeho vzhled. Brýle beru, oblečení beru, ale to mu fakt nemohli udělat něco s vlasy, to je katastrofa se na to dívat.

Postavy jsou takové… očekávatelné, ale alespoň vzhledově a charakterově (tady spíš do budoucna) jsou zajímavé. Je super, že hybatele úvodního dílu v závěru zabijí, jako fakt? Sice podstatný prvek v přerodu, ale to fakt působí jako citový puberťácký mix.

Trochu oříšek pro mě byl jazyk, zase. Není to nic nepřekonatelného, spíš takové vtipné, když mi po pár větách došlo, že tomu vůbec nerozumím a potřebuju alespoň anglické titulky. Na druhou stranu jsem asi pět minut věděl, jak se norsky řeknou prsa, než jsem to úspěšně zapomněl.

I přes zklamání s nenaplněného očekávání se pilot u mě řadí k těm lepším, má šanci uspět proti konkurenci. Trochu otravné je ještě opakování scén, kdy to začne brzo nudit a máte chuť postavám jednu fláknout (to jí fakt nemohl ukázat, že se mu čte líp?!). Jinak se to ale celkem dá, takže proč by ne, pokud další epizody nabídnou i nějaký peckový boj se super efekty, mohl by z toho Netflix celkem těžit.

  • obsazení
  • příroda
  • evropské a tak jiné
  • vzhled hlavního hrdiny
  • opakující se scény
  • nenaplnilo očekávání
70 %
Mé hodnocení
jesmot
Další díly seriálu
Kdo nesdílí není Čech! 
ragelly

Eva Zálešáková

Autorka se dá charakterizovat jako stoprocentní seriálový maniak a skoro stejně závislá je i na SerialZone. Když nedejbože nekouká na seriály, vezme do ruky digitální zrcadlovku nebo se začte do amerického Elle.
Poslední komentáře6zobraz všech 6 příspěvků
megawir

megawir

Smazat cache ;)
před 4 roky
Tulrika

Tulrika

Ragnarok jsem zkoukla v maratonu a moc se mi líbil. Je pravda, že je lepší trochu se vyznat...
před 4 roky
Corianthe

Corianthe

Taky jsem to zkoukla najednou, líbilo se mi to, bylo to ponuré, temné, krásná příroda, navíc mám ráda...
před 4 roky
Další články k tématu