23. 2. 2020

S lupou do historie: The Glades

Pojďte se spolu s námi vrátit do dob minulých. Vydáváme se do seriálového nebe a oprašujeme legendy, na které se nyní díváme svěžíma očima! Jak by piloty úspěšných televizních legend obstály v dnešní době? Dali by jim vůbec diváci ještě šanci? A jak se na naše oblíbené či dokonce zamilované seriály po letech s odstupem díváme my? Lupa míří do historie se dvěma cíli. Vyvolat ve vás nostalgii a neodolatelnou touhu si svůj milovaný seriál opět pustit (protože víme, kolik máte času :'D), ale také vám potenciálně chceme rozšířit obzory a představit méně známé seriály, které jsou nyní po letech jako stvořené pro sledování maratonem!

Takže, SerialZoňáci, jak hodnotíte The Glades (Slunečno, místy vraždy) 1×01: Pilot?

plakát

Základní údaje

Název The Glades (Slunečno, místy vraždy)
Žánr Drama, Krimi
Stanice A&E
Vysílání 2010–2013
Počet sérií 4
Premiéra 11. 7. 2010
Délka pilotu 46 minut

O čem to je?

Jim býval zatraceně dobrým detektivem v Chicagu, tedy aspoň do doby, než jeho šéf pojal podezření, že mu spí se ženou, a postřelil ho. Jim se poté rozhodl sbalit si svých pět švestek a s představou dnů plných golfu a drinků se přesunul na Floridu. Jeho představa o tom, že práce policisty bude v tomto slunném státě o moc snazší, se ale bohužel ukázala jako lichá…

Trailer

A jaký je náš ortel?

Status: viděno komplet
Hodnocení celého seriálu: 80 %

Ách, to byly doby, kdy ve velkém letěly podobné seriály! Bones, Castle, The Mentalist, upřímně… za sebe bych tam klidně zařadila i Psych. Střet lidí, co se snaží poctivě odvádět svou práci, s dalšími, co jsou hodně jiní. Buď na všechno jdou oklikou (čímž štvou své upjaté kolegy), nebo jsou prostě divní. Protiklady se přitahují, znáte to.

Když Jima porovnáte s tím zbytkem, protože přece jen není pro své kolegy až tak otravný (no…) a protože působí spíš jako takový normální chlapík, co si chce, chudák, jen zahrát golf a dát si drink, pak taky pořád otravovat místní zdravotní sestru (?), protože proč ne (plus se mu prostě líbí), člověk by se mohl ptát – není tohle oproti tomu zbytku docela nuda?

Ale překvapivě tomu tak není. The Glades (nebo Slunečno, místy vraždy, dokonalý název) divákovi dává už od začátku vědět, že je to prostě oddychovka o přidrzlém chlapíkovi, který rozhodně neskončil postřelený jen kvůli tomu, že si šéf myslel, že mu spí s manželkou. Ne, to rozhodně nebyl ten důvod. Člověka spíš jeho povaha nutí se ptát, jak je možné, že se to nestalo už dříve a že se to nestává častěji. To vážně ještě žije? A otázečka na konec, vážně rybaří na místě činu? :D

Ale právě díky tomu je to sranda a seriál i díky celé své atmosféře působí tak nějak… svěže, jako něco, u čeho si člověk oddechne a co mu po dlouhém dni zvedne náladu. Co se týče toho typického „potenciálního milostného zájmu“, oceňuju, že se tu nesnaží o to typické haters to friends to lovers a Jim si to prostě narovinu přizná. I když za sebe musím říct, že si tvůrci tyhle namlouvací rituály mohli nechat od cesty kompletně, dát je dohromady rovnou a radši se zaměřit na něco jiného. Třebas na Jima, jak řeší případy a hraje golf. Jen nápad.

Ale jo, pokud od Slunečna divák nečeká o moc víc než tu oddechovku plnou zábavy, sledování si bezpochyby užije. Po sledování mi vážně chybí teplo a léto.

  • humor
  • atmosféra
  • Jim
  • zbytečná snaha o drama s Calliiným manželem
90 %
Mé hodnocení
Drunk_Queen

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Umím být dost kritický k rozjezdu příběhu, jak jsou představovány hlavní postavy, jestli je někdo z hrdinů na stejné pozici jako divák a tak. U tohoto pilotu jsem byl spokojený hned od začátku. Příběh je sice vystavěn na přesunu do jiného města (snad i státu, teď si nejsem úplně jistý), ale je to uděláno nenásilně, věci už se daly do pohybu a vše krásně plyne.

Matt Passmore jako Jim byl rozhodně skvělou volbou, dostal mě hned v prvních minutách, samozřejmě na tom má velkou zásluhu scénář, ale přijde mi, že role byla napsána přímo na něj. Úplně jsem si užíval scény, kdy svým chováním provokoval ostatní, skvěle fungoval s ostatními, epizoda byla přeplněna přestřelkami humoru, zkrátka super start.

Příběh samotný je tady hezky nastíněn, člověk si dokáže představit, co asi může čekat, žádný stres, pohodička. Určitě se dočkáme i nečekaných zvratů, tak jako v závěru pilotu, za ten jsem fakt rád, protože tato postava mi vůbec nesedla. Rozhodně má seriál potenciál najít si cestu do řady watchlistů jako maratonový kousek. Sice se může klidně zařadit k dalším kriminálkám, ale přijde mi, že zrovna The Glades má i takto s menším odstupem šanci zabodovat právě díky humoru, který se tvůrci snaž dostat i do jiných seriálů, ale zrovna tady je nosným prvkem.

Pro mě bylo prostě sledování naprostou pohodičkou, jsem rád, že jsem na seriál natrefil a věřím, že si jej dám celý maratonem. Obsazení je po „zásahu“ příjemné, příběh má co nabídnout, nejde o nic intelektuálního. Rozhodně povedený kousek, který se vyvedl po všech stránkách.

  • Matt Passmore
  • humor
  • chytne hned v úvodu
  • příjemné tempo
90 %
Mé hodnocení
jesmot

Status: první setkání se seriálem
Hodnocení celého seriálu: –

Z popisku jsem vyvodil, že se bude jednat o klasickou „neklasickou kriminálku“ jako CSI, zde máme namachrovaného, ale sympatického policistu. Jeho přístup není zrovna podle příručky, ale kupodivu mu to prochází, možná je to jeho parťákem/nadří­zeným, který není taky úplně bez chyby. Právě tato jeho povaha a jeho výstřední vyšetřovací metody jsou asi to největší lákadlo.

Co mi ale na pilotu neskutečně vadilo, byla neskutečná rychlost vývoje vztahu hlavního hrdiny a zdravotní sestry, se kterou se, tedy pokud jsem něco nepřehlédl, setkal v ten den poprvé a ještě ten den skončil u ní doma, samozřejmě jen na řeč. Fakt, že mu nedala číslo nebo adresu pominu, jelikož je polda. Prostě mi tento jejich vztah, i přesto, že kamarádský, přišel strašně uspěchaný.

Tohle je trošičku spoiler, ale závěrový zvrat mě překvapil, což pro změnu bylo příjemné, jelikož většina zvratů mi přijde strašně triviální a lehko předvídatelná. Pilot mě rozhodně bavil a někdy se podívám na více dílů, ale bohužel jsem v něm neviděl nic speciálního, co by mě vyloženě nadchlo.

  • Jim Longworth
  • zvrat
  • uspěchanost vztahu
70 %
Mé hodnocení
Micuda98
Další díly seriálu
Fungujeme na liky! Motivuj nás! 
Drunk_Queen

Drunk_Queen

Jako malá přešla od Krtečka a Jen počkej, zajíci! rovnou ke kriminálkám a Červenému trpaslíkovi. Zanechalo to jisté následky.
Poslední komentáře8zobraz všech 8 příspěvků
Goldeenka

Goldeenka

The Glades jsem zbožňovala... až do toho cliffhangeru. To, jak zařízli tenhle parádní seriál, jsem...
před 4 roky
Martysek

Martysek

Já jsem na tom úplně stejně:-(
před 4 roky
Micuda98

Micuda98

Teď jsem zjistil, že to dávají na slovenské stanici WAU. :D
před 4 roky
Další články k tématu